ТУРЦИ ПРЕТЕ: Ако сиријска армија узме у заштиту Курде – то ћемо сматрати објавом рата

TURCI PRETE: Ako sirijska armija uzme u zaštitu Kurde – to ćemo smatrati objavom rata

20 oktobra 2019

MINISTAR odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je da je Ankara spremna da nastavi operaciju u Siriji „Izvor mira“ ako kurdski odredi iz Snaga narodne samoodbrane ne napuste zonu bezbednosti.

Akar je ovako nastupio u turskom gradu Kajseri. Pritom je podsetio da Kurdi za napuštanje zone imaju još samo četiri dana.Međutim, Turska ne želi da diktira samo sirijskim Kurdima nego i vladi u Damasku na čijoj se teritoriji njena armija nezakonito nalazi.

Jasin Aktaj, savetnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, poručio je zvaničnom Damasku da će Turska pojavu jedinica sirijske armije u graodvima i oblasti koje napustaju Amerikanci smatrati objavom rata ukoliko te jedinicebudu štitile kurdske odrede.

Aktaj je – nema sumnje, govoreći u Erdoganovo ime – bio sasvim jasan:

Ako sirijski režim želi da uđe u Manbidž, Ajn-al-Arab (Kobani) i Kamišli i da zaštiti kurdske odrede – mi ćemo to smatrati objavom rata Turskoj i uslediće naš proporcionalni odgovor“.

Dodao je da Ankara poziciju koju je izneo može izmeniti samo ukoliko sirijska armija da garancije da na teritorijama uz granicu sa Turskom neće biti kurdskih vojnih formacija.

Aktaj je posebno naglasio:

„Naša vojska će napustiti Siriju čim na celoj njenoj teritooriji budu uspostavljeni mir i bezbednost. Turska ne otima tuđu zemlju“.Aktaj je potvrdio da se vrh Turske sa Majkom Pensom i Majkom Pompeom dogovorio da turska zona bezbednosti na severu Sirije bude široka 32 kilometra, a dugačka 444.

Međutim, odmah je sebi `skočio u usta`, rekavši da će u `zonu` ući sirijske provinccije Raka i Deir-ez-Zor:

„Dubinu zone odrediće Turska. Mi ćemo sa SAD povodom zone sarađivati – kao dve članice NATO“.

KOMENTARI7 komentara

 1. Batina. says:

  Sve radite da vas nestane i fala Bogu nestat ce te.

 2. Beli Orao says:

  Turčin je lud napada Siriju a ovako nešto izjavljuje !!

 3. Milan says:

  Suština je da Turska je izvršila agresiju na Siriju vršeći vojnu operacija "Izvor mira" ili "Proleće mira". Ta vojna operacija nosi cinično lažni naslov. Jedina korisna stvar od ove vojne operacije Turske je to da američka agresija na teritoriji Sirije zamenjena je turskom agresijom, a realno je očekivanje da lakše će biti izbaciti tursku silu iz Sirije, nego američku silu. Za izlazak turskih snaga iz Sirije radiće i diplomatija, dok za izlazak američkih snaga iz Sirije i isto tako iz bilo koje druge zemlje ne pomaže diplomatija nego samo sila. ... Problem sirijskih izbeglica u Turskoj neće se rešiti novim ratom, veliki broj izbeglica u Turskoj je i nastao zbog rata. Ovo nije prvi put da Turska vrši otvorenu agresiju na Siriju, ranije je izvršila dve vojne oeracije "Štit Eufrata" i "Maslinova grančica". Pored ove tri otvorene vojne operacije ne sme se zaboraviti da Turska je dozvolila da preko njene teritorije i preko njene granice da hiljade terorista nesmetano uđu u Siriju. Turska ima pravo da insistira na bržem rešavanju problema izbeglica, ali to pitanje se ne može rešiti upotrebom sile. Turska ima pravo da država Sirija sa svim svojim službama da se vrati na sever Sirije i da vrši ozbiljnu kontrolu i teritorije i same granice, ali pritom Turska ne može da smatra da svi pripadnici SDF-a su teroristi. SDF je prvenstveno i nastao zbog samoodbrane stanovništva od ISIS ratnika, a Turska u prvih nekoliko godina sirijskog rata dok je nesmetano propuštala teroriste u Siriju baš je doprinela formiranju ovakvog SDF-a. Isterati pravdu i pravičnost sa Turcima neće biti lako, oni na prvom mestu poštuju silu.

  • Milan says:

   da traži > "Turska ima pravo da traži" (izostale su ove dve reči)

 4. teoretičar says:

  Pa zašto Sirija ne bi garantovala i preuzela na sebe da razoruža Kurdske teroriste koji su do juče bili rame uz rame sa Amerikom i napadali Siriju???Sirija jedino ne bi trebalo da u tom slučaju traži od turčina da napuste Siriju, jer su oni i naterali Kurde na predaju. Koliko bi problema Sirija imala da je došlo do zahteva Kurda na državu, uz pomoć Amerike? Treba malo biti elastičan i udružiti se delimično sa turčinima a ako ne može tako, bar sa njihovim stavovima i dati čvrste garancije da će, ukoliko Kurdi ne bace svoja teroristička oružja, pomoći Turskoj vojsci i potamaniti ih. Ima i druga stvar sa tim gradovima. Tamo su u nekoliko gradova i po tri-četiri ruske samohodke ili džipovi a to je ruska vojska. Nisam baš najbolje video, ali mislim da su ruski oligarsi darovali hamere tim jedinicama.

  • Milan says:

   "Pa zašto Sirija ne bi garantovala i preuzela na sebe da razoruža Kurdske teroriste koji su do juče bili rame uz rame sa Amerikom i napadali Siriju???" - Sirijski Kurdi baš i nisu imali vremena da ratuju protiv Sirije jer Islamska država i ISIS su im visili neposredno za vratom. Pojedinačnih sukoba SDF-a sa snagama SAA bilo je na nekoliko mesta, čini mi se najviše kod grada Deir ez Zor, ali ti sukobi ipak nisu značajni. Ispada nepošteno da sada potpuno budu degradirane SDF snage razoružavanjem, a godinama su se borili protiv glavoseča i krvoloka ISIS. Uostalom u prvom dogovoru izmedju Damaska i sirijskih Kurda stoji da će SDF snage biti uvedene u objedinjene snage odbrane Sirije. Ako dođe do realizacije toga sigurno će biti neke lične i pojedinačne provere boraca, ali ceo SDF nema smisla da raspuste. ... Drugačije rečeno: strah Turaka od naoružanih sirijskih Kurda ne može se lečiti totalnim ponižavanjem boraca SDF-a. SDF po procenama ima izmedju 60.000 do 100.000 boraca i naoružani su sa lakim naoružanjem. Nije normalno da najveća i najjača kopnena sila, STRAH I TREPET Turska, da ona strahuje od male i lako naoružane vojske sirijskih Kurda.

  • Milan says:

   Turska je izgradila oko 800 km betonskog zida duž granice sa Sirijom. Neka izgrade kontrolne punktove pored tog zida, neka saradjuju sa sirijskim vlastima u vezi problema i rizika za koje smatraju da postoje, ali ne mogu praviti totalni red i raspored u tuđoj kući. ... Zatim sirijske izbeglice u Turskoj možda su poreklom iz pokrajine Alepo ili iz okoline Damaska,itd. te zašto oni da budu kao krompiri istovareni na sred severne granice Sirije? Ako se vraćaju u Siriju onda je logično da će mnogi želeti i nameravati da se vrate u svoja rodna mesta. Čudno je i čak sumnjivo je da neko ko je živeo naprimer u pokrajinama Alep, Idlib ili u severozapadnom Homsu da ne želi tamo da se vrati, nego pristaje da živi u sasvim drugačijem i polupustinjskom-pustinjskom kraju zemlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *