ТУРЦИ ПРИЗНАЛИ: Русија спасила Турску од енергетске кризе

ТУРЦИ ПРИЗНАЛИ: Русија спасила Турску од енергетске кризе

29 априла 2024

Споразуми о снабдевању гасом са Русијом помогли су Турској да избегне енергетску кризу која је захватила Запад, рекао је турски министар енергетике Алпарслан Бајрактар.

„Конкурентни споразуми са Русијом помогли су Турској да избегне енергетску кризу која је захватила западне земље“, преноси „Фајненшел тајмс“.Како преноси лист, Русија је и даље највећи снабдевач Турске природним гасом.

Бајрактар ​​је додао да је Турска учинила заједнички напор да прошири своју инфраструктуру за пријем и складиштење ЛНГ-а (течног природног гаса).

Прошле године, око 30 одсто турског увоза природног гаса долазило је од ЛНГ-а, у односу на 15 одсто у 2014. години, наводи „Фајненшел тајмс“.

У међувремену, Анкара настоји да пронађе нове добављаче природног гаса пре истека уговора са Руском Федерацијом и Ираном 2025-2026, истакао је министар.

„Да бисмо осигурали снабдевање, морамо да набавимо гас однекуд. Добављачи би могли бити Русија, Азербејџан, Иран или ЛНГ“, рекао је Бајрактар ​​и додао да Анкара мора да гледа на конкурентност, односно „који је гас јефтинији“.

Фајненшел тајмс је такође објавио да Турска преговара са америчким „ЕконМобилом“ о куповини ЛНГ-а, очекујући да ће добити до 2,5 милиона тона годишње, што ће коштати око 1,1 милијарду долара.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u