ТУРЦИ ПРИЗНАЛИ: Русија спасила Турску од енергетске кризе

TURCI PRIZNALI: Rusija spasila Tursku od energetske krize

29 aprila 2024

Sporazumi o snabdevanju gasom sa Rusijom pomogli su Turskoj da izbegne energetsku krizu koja je zahvatila Zapad, rekao je turski ministar energetike Alparslan Bajraktar.

„Konkurentni sporazumi sa Rusijom pomogli su Turskoj da izbegne energetsku krizu koja je zahvatila zapadne zemlje“, prenosi „Fajnenšel tajms“.Kako prenosi list, Rusija je i dalje najveći snabdevač Turske prirodnim gasom.

Bajraktar ​​je dodao da je Turska učinila zajednički napor da proširi svoju infrastrukturu za prijem i skladištenje LNG-a (tečnog prirodnog gasa).

Prošle godine, oko 30 odsto turskog uvoza prirodnog gasa dolazilo je od LNG-a, u odnosu na 15 odsto u 2014. godini, navodi „Fajnenšel tajms“.

U međuvremenu, Ankara nastoji da pronađe nove dobavljače prirodnog gasa pre isteka ugovora sa Ruskom Federacijom i Iranom 2025-2026, istakao je ministar.

„Da bismo osigurali snabdevanje, moramo da nabavimo gas odnekud. Dobavljači bi mogli biti Rusija, Azerbejdžan, Iran ili LNG“, rekao je Bajraktar ​​i dodao da Ankara mora da gleda na konkurentnost, odnosno „koji je gas jeftiniji“.

Fajnenšel tajms je takođe objavio da Turska pregovara sa američkim „EkonMobilom“ o kupovini LNG-a, očekujući da će dobiti do 2,5 miliona tona godišnje, što će koštati oko 1,1 milijardu dolara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *