ТУРЦИ РАСТУРЕНИ У СИРИЈИ: Ердоган не може даље! Од сутрашњег састанка очекује само једно!

TURCI RASTURENI U SIRIJI: Erdogan ne može dalje! Od sutrašnjeg sastanka očekuje samo jedno!

4 marta 2020

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je kako očekuje da će u sirijskoj provinciji Idlib biti proglašeno primirje nakon njegovog sutrašnjeg sastanka sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

– Što se tiče pregovora, očekujemo da se proglasi prekid vatre – rekao je on.

Konflikt u regionu Idlib, zbog kojeg se skoro milion ljudi iselilo, intenziviran je ovih dana između i savezničkih pobunjenika s jedne strane i snaga Vlade Sirije podržane Moskvom i Teheranom s druge strane. Borba za Idlib, koji predstavlja poslednju velika oblast na severozapadu pod kontrolom pobunjenika, mogla bi da prouzrokuje, prema oceni Ujedinjenih nacija, najveću humanitarnu krizu od početka devetogodišnjeg civilnog rata u Siriji.

KOMENTARI4 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Znaci kad turci osvoje koliko misle da im pripada Putin ce da proglasi primirje. Ne bi me cudilo. Njemu i Sirioja kao io Srbija sluze za podkusurivanje sa "zapadnim partnerima".

  • Miki says:

   Ti si teška livra

 2. Miraš says:

  Zna Erdogan šta radi. Da li će sutra početi sastanak u Kremlju sa "Slava Ukrajini"??? Na sutrašnjem sastanku tražiće mali prst da bi ubrzo uzeo celu šaku, ama celu ruku. On očekuje da će sutra Putin pristati na primirje u Idlibu, a dosad za nekoliko dana i u ratnim uslovima Erdogan je u Idlibu uspeo da rasporedi jednu mehanizovanu diviziju Turske vojske. Ako mu se da još i primirje on će u Idlibu ubrzo rasporediti čitavu Armiju, a za takav uspeh dobio bi i naj američko naoružanje. Sirija već ima okupirani Golan još od 1967 godine koji nosi 1 (jedan) posto teritorije Sirije i nikako da izraelski okupator napusti tu teritoriju već više od 5 decenija. "Golan2" tojest Idlibska zona pod turskom okupacijom u granicama iz septembra 2018 je oko 4 posto sirijske teritorije, 4 puta veća od Golana. Na to treba dodati Afrin, Al Bab i Džarabulus i još severne delove Rake i Hasake što je zajedno 10 posto od ukupne teritorije Sirije ili još više. Erdogana treba vratiti unazad da u Sirijskom Idlibu drži samo posmatračke punktove kao što je dogovoreno, a ne da ubaci čitavu mehanizovanu diviziju. Ali zbog pokazane aktivne borbe protiv legitimnih snaga SAA jedino normalno rešenje je da se Turska vojska skroz povuče iz Idliba. Pripretiti mu da ako to ne uradi da će ubrzo morati da napusti sve teritorije na severu Sirije koje je turska okupirala u periodu od 2016-2019 u operacijama "Štit Eufrata", "Maslinova grančica" i "Izvor mira". Njemu se baš prosladilo da okupira deo po deo Sirije pod firmom čuvanja turske granice spolja u inostranstvu od sirijskih Kurda i pod firmom povratka Sirijskih izbeglica. Ako ga niko u tome ne zaustavi Turska će se dogodine proširiti do Damaska, a Sirija će ponovo biti vilajet u okviru nove turske imperije.

  • Miki says:

   Lepa analiza , samo nema tu više pogodbi , Turčin će morati da povuče vojsku ili će biti uništena ( kao onih 50_ak tenkova i druge mehanizacije uz 40_ak vojnika i jednom danu ) , a možda dobije neke zajedničke patrole ili osmatračnice uz granicu .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *