ТУРЦИ САДА ПРЕТЕ СВИМА: Боримо се против глобалног непријатеља!

TURCI SADA PRETE SVIMA: Borimo se protiv globalnog neprijatelja!

12 oktobra 2019

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik da njegova zemlja nema razloga da se plaši izolacije, jer se bori protiv globalnog neprijatelja — terorizma.

„Zbog čega bi se Turska plašila izolacije? Mi se borimo protiv terorizma, a to je zajednički neprijatelj. Ne mislim da je Rusija protiv vojne operacije (Turske na severu Sirije), Rusiju plaše neki osetljivi momenti kao što su teritorijalna celovitost i jedinstvo Sirije. I mi smo takođe zabrinuti. Ako pogledamo sva zajednička saopštenja Turske, Rusije i Irana, naglašavali smo da je neophodno sačuvati teritorijalnu celovitost zemlje“, rekao je Čavušoglu u intervjuu na marginama treće Konferencije predsednika parlamenata za borbu protiv terorizma i jačanje regionalne saradnje u Istanbulu.Prema njegovim rečima, Radnička partija Kurdistana je teroristička organizacija koja vodi separatističku politiku i teži da podeli Siriju.

„Trudićemo se da sprečimo i to. Mi se borimo protiv terorizma zajedno s drugim zemljama, s Rusijm. Rusija nas je zbog toga podržala u Ujedinjenim nacijama. Ako neke zemlje imaju dvojne standarde u vezi s našom borbom protiv terorizma, onda su to njihovi problemi. Mi se ne bojimo da ostanemo u izolaciji, ako je istina na našoj strani, pošto se borimo protiv terorizma“, rekao je Čavušoglu.

Na pitanje kako će Turska odgovoriti na eventualne sankcije SAD, Čavušoglu je odgovorio da je Ankara već odgovorila, a da se odgovor nalazi na sajtu Ministarstva inostranih poslova Turske.

Povodom odluke predsednika iranskog parlamenta Alija Laridžanija da otkaže dolazak u Istanbul zbog početka vojne operacije „Izvor mira“ u Siriji, Čavušoglu je rekao da ne želi da komentariše taj potez.

„Verovatno je imao svoje razloge. Ali mi se radujemo što je na toj konferenciji prisutan predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin. Konferencija o borbi protiv terorizma je veoma važna. Takođe, važnu ulogu treba da igraju parlamenti ne samo u sferi zakonodavstva, nego i u sferi parlamentarne diplomatije“, zaključio je šef turske diplomatije.

KOMENTARI4 komentara

 1. laki says:

  Niko krupno ka turčin ne laže !!!!!!!

  • Marko st says:

   U turcina vera,vera k'o u kera...

 2. Slobodanka says:

  O razvitii tureckoй operacii v Rožave - pronađite ovaj tekst kroz internet i pogledajte karikaturu. Borba gladijatora odvija se u areni. Imperator Tramp je okrenuo palac na dole što znači da odobrava smaknuće poraženog borca. Borac "Turkej" veoma spremno čeka na taj znak ... Današnja demokratija i međunarodno pravo na kom je nivou?

 3. teoretičar says:

  Jel mogu ja da odgovorim? Dobro, hoću. Na Cezarevom nivou. A znam i ono - Ave Cezare! Moriturki te salutant!...i tako dalje, ali nisam baš siguran da sam sve reči tačno zapamtio. Neki kažu da Ave Cezare ide sa imperatore, ali ja baš neću tako. Danas imamo nekoliko Cezara. Ave Putine, Ave Trampe, ave teoretičare(ovaj zadnji mi se najviše sviđa)...i tako to. I Ave Persida!(E, sad sam pretero ali izvinjavam se) Slobodanka, hoćete li molim vas da trknete do Putina i izmolite malo džebane? Milorad i ja se dogovorili da idemo u ajduke na proleće a Kosovac će biti jatak. Samo njemu verujemo.. Doduše, nisu oni ništa meni odgovorili, a to znači "da" po meni. Imate dosta vremena i ne morate oma danas, ali neka stigne bar nedelj dana pre Đurđevdana. Ja ću platiti carinu a vaši troškovi su u fondu rodoljublja. Dobro, trenutno u tom fondu nije niko i nema ništa, ali ubacićemo mi ajduci posle prve posete nekom...ne mogu o tome. Profesionalna tajna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *