ТУРЦИ САОПШТИЛИ: У сиријској провинцији Идлиб биће распоређени турски и руски војници

TURCI SAOPŠTILI: U sirijskoj provinciji Idlib biće raspoređeni turski i ruski vojnici

22 juna 2017

TURSKI i ruski vojnici mogu biti raspoređeni u sirijskoj provinciji Idlib – objavio je Ibrahim Kalin, portparol Redžepa Tajipa Erdogana.

Kako prenosi turski dnevni list Milliyet, Kalin je naglasio da bi vojni kontingenti dve zemlje mogli preuzeti brigu o bezbednosti u toj provinciji koja je dobila status „zone deeskalacije“.

Kalin je otkrio da su u toku pregovori o tome koliko je vojnika potrebno za buduću misiju s obzirom da provincija Idlib ima miliona stanovnika i da je među njima mnogo pobunjenika i onih koji su ratovali ili još ratuju u terorističkim grupacijama.

Prema njegovim rečima, konačni dogovor treba da bude postignut na novim pregovorima u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Kalin je otkrio da sa ruske strane u pregovorima učestvuje Aleksandar Lavrentjev, a da će se u Astani dogovarati „tehnički detalji“.

Dodao je da Moskva predlaže da vojne kontingente u Idlib pošalju i Kazahstan i Kirgizija.

Provincija Idlib je pod kontrolom sirijske oružane opozicije, Kalin je rekao:

„U Idlibu će većinu činiti naše i ruske trupe, a oko Damaska – vojnici Rusije i Irana. Oko grada Deraa – američke i jordanske snage“.

U Astani je 3. i 4. maja dogovoreno formiranje četiri „zone deeskalacije“. Pored Idliba, za zone su proglašeni delovi provincija Alepo, Latakija i Hama, Istočna Guta (kod Damaska) i delovi južnih provincija Deraa i Kunejtra.

U zonama će biti zabranjena svaka vojna aktivnost. Takođe: i letovi vojnih aviona iznad njih.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *