ТУРЦИ СЕ ПИТАЈУ: „Зашто је Раиси путовао америчким, а не руским хеликоптером?“

TURCI SE PITAJU: „Zašto je Raisi putovao američkim, a ne ruskim helikopterom?“

22 maja 2024

TURSKI list „Turkije“ analizirao je helikoptersku katastrofu u kojoj je poginuo iranski predsednik Ibrahim Raisi i došao do zaključka da u toj situaciji postoji niz nelogičnosti.

Jedno od pitanja je i zašto predsednik nije putovao ruskim „Mi“, već američkim helikopterom starim 30 godina.Iako su mediji u početku pisali da je Raisi tog kobnog dana leteo ruskim helikopterom Mi-171, kasnije se ipak utvrdilo da je reč o helikopteru „Bel 212“ američke proizvodnje. Iranske vlasti su saopštile da je preliminarni uzrok pada letelice tehnički kvar i teški vremenski uslovi.

– Obično su za putovanja Raisija birani ruski modeli helikoptera, dok je za putovanje u Tabriz prednost data američkom helikopteru, proizvedenom pre 30 godina. Još jedan važan detalj: ranije su piloti bili iz redova Korpusa čuvara islamske revolucije, a ovog puta – iz redova vojske, piše „Turkije“, pozivajući se na izvor iz iranskih bezbednosnih organa.

Helikopter je takođe bio opremljen sa tri različita sistema za praćenje, uključujući standardni GPRS i transpondere, ali, uprkos tome, bilo je poteškoća sa utvrđivanjem lokacije helikoptera. Turske vlasti su saopštile da nisu zabeležili signale od helikoptera, pošto je sistem bio ili isključen ili uopšte nije postojao.

Iranski izvor takođe je rekao da je neposredno pre poletanja bilo i izmena vezano za putnike.

– U helikopteru № 2 trebalo je da putuju zajedno ministar spoljnih poslova Abdolahijan i gradonačelnik Tabriza Malik Rahmeti, ali u poslednji momenat sa njima je smešten i imam Tabriza Muhamed el Hašem, piše „Turkije“.

Iranski predsednik biće sahranjen 23. maja u njegovom rodnom gradu Mešhedu.

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  Raisi je vise puta pretio Izraelu, ovo mu je bila lekcija.

  • NikolaVeliki says:

   Izgleda da je Iranska obaveštajna i kontraobaveštajna služba poprično "šuplja" i popunjena Izralskim "krticama". Zato im i ubijaju brhunske atomske naučnike usred Teherana, a helikopteri "sami padaju". Zato Iran i ne sme da udari na Izrael, jer ne zna gde je šupalj i zna da bi možda "krtice" odradile presudnu ulogu u mogućem porazu Irana

   • Kosovac says:

    @ NikolaVeliki, …..Pacove ćivutinu komunjarski, samo smrdiš i zaudaraš na ovom portalu. Ti zajedno sa onim tvojim smrdljivim pacovom, znaš ga ti, grokćeš iz svoje komunjarske septičke jame. Neka, tebi je i mesto u septičkoj kami. Jadni oni crvi u septičkoj jami, ugušiće se od tvog smrada.

 2. Roman B says:

  Zato šta je shvatio da ruski helikooter uopšte nebi poleteo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *