Турци су измислили нову “ИМПЕРИЈУ ЗЛА”!

Turci su izmislili novu “IMPERIJU ZLA”!

10 januara 2016

soboren-ruski-avion-turcija-sirija-top-novo-01-700x438-620x330Pošto su turske vazduhoplovne snage oborile ruski bombarder SU-24 u Siriji i Ankara za to dobila što je tražila, Rusija se u očima turskog rukovodstva pretvorila u “imperiju zla”. Sada je za sve loše što se događa u svetu, odgovorna samo Rusija i niko više osim nje. Tako je ovih dana turski premijer Mahmut Davutoglu objavio da je pogibija 36 sirijskih izbeglica koji su potonuli pored turske obale, takođe rezultat ruske politike. Logika premijera je jasna i besprekorna: Moskva pomaže Bašaru Asadu, Bašar Asad progoni svoje građane iz zemlje i na putu za Evropu oni tonu u Sredozemnom moru. Nema se šta protivurečiti. U krajnjem slučaju, sa tačke gledišta turskog rukovodstva.

Treba računati da će se i u slučaju seksualnog terora od strane migranata u Nemačkoj, to takođe staviti na teret Rusije. U slučaju malog poremećaja u glavi može se smisliti i sledeća konstrukcija: ponašanje Moskve dovelo je do sankcija Zapada, na Zapadu su nastale ekonomske teškoće, nema novca za izdržavanje migranata, migranti su zbog toga pakosni i siluju lokalne žene.

Uzgred, i rukovodstvo Srbije bi moglo očekivati batine. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je odbio da posreduje u uspostavljanju odnosa između Turske i Rusije. Nije se osvrnuo ni na to što ga je to zamolio lično veliki strateg Ahmed Davutoglu, čije će ime biti ugravirano na zidovima centralne džamije u Stambulu. Predsednik Tomislav Nikolić je to, naravno, odbio u najpažljivijoj formi, jer je on rukovodilac države i drugačije to nije ni mogao uraditi. Ostaje samo da pretpostavljamo šta je on tada pomislio. Usudiću se da pretpostavim da je on pomislio sledeće: “Sami ste zakuvali kašu, sami i kusajte. Nemate hrabrosti da se izvinite Vladimiru Putinu zbog oborenog aviona, pa Vam ja u tom poslu neću biti pomoćnik. Ili ćete se Vi izvinuti ili ćete dobiti što ste zaslužili”.


Ne samo predsednik Nikolić, nego i neki drugi rukovodioci misle upravo tako. Slična stvar se razmatra u međunarodnoj praksi na nivou krivične odgovornosti. Niko neće da odgovara za prestupnika, jer takva izvinjenja neće biti prihvaćena. To veoma razdražuje turske vođe i oni traže krivce.

Uzgred, sa njihove tačke gledišta ni Srbi ne opslužuju izbeglice baš kvalitetno. Raste broj obolelih od respiratornih bolesti. Ne šalje tako usrdno Turska prema obalama Evrope barže sa tim nesrećnicima radi toga da bi se oni smrzavali u privremenim izbegličkim logorima. Oni čak tu balkansku maršrutu nazivaju “putem smrti”! To se više ne može tolerisati. Možda će čak Ankara podneti žalbu na Srbiju pred SB OUN. Neka Srbi u potpunosti dobiju to što zaslužuju zbog zbacivanja osmanlijskog ropstva u XIX veku. Danas bi živeli srećno. Kao Kurdi ili Jermeni.

(Dmitrij Sedov / Fond strateške kulture)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *