ТУРЦИ У ПАНИЦИ: Шта се то договарају Руси и Курди?

ТУРЦИ У ПАНИЦИ: Шта се то договарају Руси и Курди?

24 децембра 2015

Screenshot_2-11-660x330Селахатин Демиртас, вођа курдске опозиционе Народне демократске странке (ХДП), у службеној је посети Москви, где се састао са Сергејом Лавровом.

Руски шеф дипломације дао је подршку Демиртасовој странци и нагласио да се став Москве према Анкари није променио откада је, пре месец, турска војска срушила руски војни авион на турско-сиријској граници.

Двојица политичара осудила су обарање руског авиона, додавши да тај случај не сме стати између два народа.

“Наш став према таквој акцији био је да санкционишемо турску администрацију због руског авиона који је био на антитерористичкој мисији, али то се никако не односи на турски народ”, поручио је Лавров.

“Отворено смо рекли и критиковали акцију наше Владе када је руски авион оборен. Проблеми између држава могу се појавити, али увек морамо оставити отворена врата и покушати их ријешити демократским путем”, додао је Демиртас.

Снажне критике у Турској

Вођа курдске странке још је изјавио да је сврха његове посете помирити Русију и Турску, покренути неку врсту паралелне дипломатије у корист Турака који живе у Русији и побољшати тренутно лоше односе двеју земаља. Рекао је како је његова странка сада трећи најјачи парламентарни блок у Турској и како је због тога нормално да делује на међународном, али и регионалном нивоу.

“Демиртасова посета Москви изазвала је снажне критике у Турској. Премијер Ахмет Давутоглу и лидери водећих опозиционих странака – Републиканске народне странке и Националистичке странке – саопштили су да је време изабрано за посету је погрешно и да Демиртас није требао стати уз Русе у пресудном тренутку. Службени став Турске гласи: обарање руског авиона био је оправдан потез и нема шансе да ће се Влада извинити”, јавио је Ал Џазирин репортер Хасхем Ахелбара из Истанбула.

“Постоји још један елемент те приче: већина турских странака, нарочито владајућа Странка правде и развоја (АКП), и раније су критиковале Народну демократску странку, тврдећи да је на неки начин повезана с Радничком странком Курдистана (ПКК) и да се мора дистанцирати од те групе како би остала на политичкој сцени. Зато се очекује да ће бити још тензија и да ће односи између владајуће и прокурдске Народне демократске странке бити додатно погоршани”, јавио је Ахелбара.

(Al Jazeera)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u