ТУРЦИ У ПАНИЦИ: Шта се то договарају Руси и Курди?

TURCI U PANICI: Šta se to dogovaraju Rusi i Kurdi?

24 decembra 2015

Screenshot_2-11-660x330Selahatin Demirtas, vođa kurdske opozicione Narodne demokratske stranke (HDP), u službenoj je poseti Moskvi, gde se sastao sa Sergejom Lavrovom.

Ruski šef diplomacije dao je podršku Demirtasovoj stranci i naglasio da se stav Moskve prema Ankari nije promenio otkada je, pre mesec, turska vojska srušila ruski vojni avion na tursko-sirijskoj granici.

Dvojica političara osudila su obaranje ruskog aviona, dodavši da taj slučaj ne sme stati između dva naroda.

“Naš stav prema takvoj akciji bio je da sankcionišemo tursku administraciju zbog ruskog aviona koji je bio na antiterorističkoj misiji, ali to se nikako ne odnosi na turski narod”, poručio je Lavrov.

“Otvoreno smo rekli i kritikovali akciju naše Vlade kada je ruski avion oboren. Problemi između država mogu se pojaviti, ali uvek moramo ostaviti otvorena vrata i pokušati ih riješiti demokratskim putem”, dodao je Demirtas.

Snažne kritike u Turskoj

Vođa kurdske stranke još je izjavio da je svrha njegove posete pomiriti Rusiju i Tursku, pokrenuti neku vrstu paralelne diplomatije u korist Turaka koji žive u Rusiji i poboljšati trenutno loše odnose dveju zemalja. Rekao je kako je njegova stranka sada treći najjači parlamentarni blok u Turskoj i kako je zbog toga normalno da deluje na međunarodnom, ali i regionalnom nivou.

“Demirtasova poseta Moskvi izazvala je snažne kritike u Turskoj. Premijer Ahmet Davutoglu i lideri vodećih opozicionih stranaka – Republikanske narodne stranke i Nacionalističke stranke – saopštili su da je vreme izabrano za posetu je pogrešno i da Demirtas nije trebao stati uz Ruse u presudnom trenutku. Službeni stav Turske glasi: obaranje ruskog aviona bio je opravdan potez i nema šanse da će se Vlada izviniti”, javio je Al Džazirin reporter Hashem Ahelbara iz Istanbula.

“Postoji još jedan element te priče: većina turskih stranaka, naročito vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP), i ranije su kritikovale Narodnu demokratsku stranku, tvrdeći da je na neki način povezana s Radničkom strankom Kurdistana (PKK) i da se mora distancirati od te grupe kako bi ostala na političkoj sceni. Zato se očekuje da će biti još tenzija i da će odnosi između vladajuće i prokurdske Narodne demokratske stranke biti dodatno pogoršani”, javio je Ahelbara.

(Al Jazeera)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *