ТУРЦИ У ШОКУ? Шта се то дешава у Сирији? РУСИ ПРЕУЗЕЛИ КОНТРОЛУ

TURCI U ŠOKU? Šta se to dešava u Siriji? RUSI PREUZELI KONTROLU

20 oktobra 2019

Ruski ratni dopisnik Aleksandar Koc objavio je nove fotografije i video snimak na kojem se patrola ruske vojne policije na sirijskom autoputu M4.

Autoput M4 je jedan od ključnih tačaka nedaleko od grada Mandžija.Turska je ovaj autoput smatrala ključnim delom planirane “tampon zone” na severoistoku Sirije.

Međutim, kako prenosi lokalni mediji očigledno je nešto krenulo po zlu, pošto su Rusi stigli pre Turaka do ove ključne tačke u Siriji.

Sjedinjene Američke Države i Turska su u četvrtak postigle dogovor o petodnevnom prekidu vatre na severu Sirije, kojim će se omogućiti povlačenje kurdskih snaga.

Prema tom dogovoru, uspostaviće se bezbednosna zona široka 32 kilometra.

(Pravda)

KOMENTARI6 komentara

 1. Miraš says:

  Trasa puta M4 povezuje gradove na severu Sirije Alep-Manbidž-Ajn Isa - Tal Tamr - Hasaka - Kamišli. Jeste put M4 krivudav ali u proseku gledano na mapi on izgleda horizontalno, poprečno, kao da nastoji da se pruža "po paraleli". Trenutno turska vojska kontroliše taj put samo između gradova Ajn Isa - Tal Tamr ali ne kontroliše celu deonicu puta između tih gradova, nego otprilike 45%. Pritom južno od tog puta kontrolišu jako malo te vrlo lako turske snage mogu sasvim da budu izbačene sa te deonice. Dakle u praksi ne pije vodu dogovor Turska-SAD po kom SDF mora da se povuče 32 km dalje od granice i time izgubi i put M4. SDF može da se povuče ali ceo put M4 prepustiće prvenstveno kontroli Sirije-Rusije, naravno i sve što je severnije od tog puta. Takođe po trenutnom stanju na terenu nazire se da neće biti moguća kontrola i to samo od strane Turske u dužinu od 444 km. Taj dogovor ne obavezuje Siriju, a ni Rusiju. Toga je svestan i Erdogan, zato je najavio da o tom pitanju dogovaraće se sa Rusijom.

 2. Gardista says:

  Kao sto su usli na aerodrom na KiM...

 3. Miraš says:

  Trenutno stanje na terenu ipak će uticati na dogovor između Turske i Rusije. Ulaskom u Manbidž i Kobane sprečeno je da Turska spoji teritorije oko Eufrata one zapadno od te reke ranije preuzete u operaciji Štit Eufrata i zatim Maslinova grančica i one koje bi sad da preuzme istočno od Eufrata u operaciji "Izvor mira". Veći deo puta M4 kontrolišu Sirija i Rusija. Za preuzimanje kontrole nad putem M4 jeste bio koristan ulazak ruskih snaga u Manbidž i zatim u Kobane, ali bio je važan i ulazak sirijskih snaga u grad Raku jer idući od grada Rake malo severnije stiže se do puta M4 konkretno u grad Ajn Isa. Slično tome bio je koristan brzi ulazak sirijskih snaga u Hasaku i Tal Tamr i ostale sirjske gradove koji se nalaze u najistočnijem severnom delu Sirije.

 4. E.Lirsch says:

  Kako rusi nadiru… u prostor gde nema nikoga. E sto jes' jes'

  • Miraš says:

   Nije baš da nema nikoga na tom prostoru. SDF je do juče bio veoma lojalan američki partner. Zašto mislite da će SDF odjednom prihvatiti ruskog partnera? Oni znaju da je Rusija blizak partner Sirije, a već duže vreme nameravaju da se otcepe od Sirije. Za sedište Kurdskog upravnog komiteta određen je baš grad Kobane (na arapskom: Ajn al-Arab) u koji su sad ušli Ruske snage. U novembru 2013. godine, Kurdski vrhovni komitet je proglasio autonomiju regije, a tada je formirana i regionalna vlada i sve je to u Kobane-u. Kurdi se celo vreme ponašaju veoma dvolično. Dok ne prodje aktuelna turska opasnost samo toliko im odgovara Rusija-Sirija, a zatim mogu opet da nastoje da se osamostale od Sirije. Odlazak američkih snaga očekivalo se da će izazvati sukob između Turske s jedne strane i Rusije-Sirije sa druge strane. Na tom sukobu zaradili bi i sirijski Kurdi i Amerikanci. Ali to se nije desilo za ovih desetak dana. Damask je nekoliko godina unazad imao niz pregovora sa predstavnicima sirijskih Kurda, na kraju su zaključili da Kurdi pregovaraju sa njima (sa Damaskom) samo kad im treba da još nešto izvuku od SAD-a. Ni odsad ne znamo šta mogu da pokušaju. Amerikanci su majstori za operacije pod lažnom zastavom, te ako bi najpre smirili Tursku zatim napravili operacije pod lažnom zastavom mogu ponovo da pokušaju da se vrate. Zato jeste važno da u svom mestima u koja sada ulaze Sirijske snage da sa njima uđu i ruske snage. Manje je verovatno da će Amerikanci pokušati da se vrate u mesta u kojima su prisutne ruske vojne snage. Time bi puno rizikovali zbog sukoba a Rusijom. A da su prisutne samo snage SAA njih bi se itekako usudili da napadnu, uverili smo se u to tokom sirijskog rata, naprimer kad su nekoliko puta bombardovali snage SAA baš kad su branile blokirani grad Deir ez Zor od napada ISIS. Ili unište nemilosrdnim bombardovanjem sirijske snage kod aerodroma pa u roku pola sata napada ih ISIS. Sve su to pravdali "greškom". ... Takođe Turska ako ima neki sakriven plan sa ciljem da preotme deo teritorija Sirije neće se baš usuditi da napadne položaje na kojima ima prisutnih Ruskih snaga.

 5. milorad2 says:

  ama jasno je da će turci da se povuku, oni samo vrše pritisak na kurde u siriji,mislim da se kurdi naprasno sete,kako imaju sirijsko državljanstvo:) a ne tursko.I tramp je iskoristio momenat da povuče izvodjače radova iz američke deep state grupe, oni će sada na breefing i tačno će se znati ko je i kakve komande izdavao i za čiji račun su oni tamo u stvari bili, jer za račun USA nisu to je SVIMA očigldeno kao što je očigledno i da je tzv.ISIS u stvari nečija plaćenička armija naoružana i podržana od strane pentagona, e u tom grmu ležoi zec, ko je iz pentagona radio za ISIS?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *