ТУРЦИМА СТИГЛА ШОКАНТНА ИЗ МОСКВЕ: Путин не жели састанак са Ердоганом! НИКО НЕ ЗНА ШТА ЋЕ САДА БИТИ СА…

ТУРЦИМА СТИГЛА ШОКАНТНА ИЗ МОСКВЕ: Путин не жели састанак са Ердоганом! НИКО НЕ ЗНА ШТА ЋЕ САДА БИТИ СА…

12 фебруара 2020

“За сада није планиран састанак руског и турског председника, Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана, али лидери ће моћи да се договоре о контакту уколико то буде неопходно”, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Уколико председници сматрају да је то неопходно, састанак ће се можда одржати. За сада таква одлука није донета“, рекао је Песков одговарајући на питање да ли ће доћи до састанка Путина и Ердогана поводом ситуације у Идлибу.Турски званичници поручили су у понедељак руској делегацији да напади на турске посматрачке пунктове на северозападу Сирије морају одмах да престану и истакли да такви напади неће остати без одговора.

Саветник турског председника Ибрахим Калин навео је да је руској делегацији поручено да су напади на турске снаге неприхватљиви и да Москва мора да испуни своје дужности предвиђене споразумом о деескалацији између Москве и Анкаре 2018. године.

(Спутњик)

KOMENTARI12 коментара

 1. Миљковић Марија says:

  ОВАКАВ ЗАКОН НИЈЕ ДОБАР НИ ЗА Путинову слику у Русији нити у Свету. Оданост Русији се доказује чврстим карактером и оданошћу тј. родољубље свом народу и функцији која је том функционеру поверена.

  • Miraš says:

   Na mestu je ovaj odgovor Moskve. Ako nećeš milom (dogovorom) rešenje smo obezbedili silom. Ako imamo rešenje, čemu razgovor. Još važnije: sa kim mi to razgovaramo?! U skladu sa sporazumom o deeskalaciji idlibske zone Erdogan je imao godinu dana vremena da nagovori HTŠ i ostale svoje krvožedne ljubimce da povuku teško naoružanje iz dogovorenog pojasa idlibske konfliktne zone. Medjutim ne samo da nije odradio taj zadatak, nego su Turci HTŠ-u predali ključeve od sirijske helikopterske baze kod Taftanaza koja je M5 puta udaljena svega 10-12 km. Dobri turski čika radio je kontra - obezbedjivao je svoje ubice. Ako Erdogan uporno obezbedjuje dalje krvoproliće u Idlibu, onda jasno je da će imati izbeglice u Turskoj. Ne žali on ni izbeglice, nego dok ima njih ima i Erdogan sa čim da poplavljuje Grčku, zatim da ucenjuje Evropu i sve ostale redom. A ako nema rata u Siriji i nema izbeglica onda država-bolesnik Turska gubi značaj na medjunarodnoj sceni. Eto to je najkraće opisana spoljna politika Turske pod sultanom Erdoganom.

   • Miraš says:

    Dogovor od 16.09.2018. izmedju Rusije Turske i Irana podrazumevao je da demilitarizovani pojas idlibske pobunjenički zone mora biti širine od 15-25 km. Zatim u njemu uopšte ne smeju biti prisutne ekstremne radikalne grupe poput HTŠ-a, a mogu biti prisutne jedinice nacionalnog fronta ali bez teškog naoružanja. Turska ništa od tog nije odradila, a tom dogovoru je istekao rok u septembru prošle godine. Turska sad zloupotrebljave tačke već isteklog praktično nevažećeg dogovora da gomila svoje vojne snage i naoružanje u Idlibu u Siriji i još predsednik Turske klikće "Slava Ukrajini". Šta treba da radi Putin na eventualnom sastanku Da peva Erdoganu kao Ivica Dačić? Pre nekoliko dana poginula su 4 ruska vojnika u Siriji u Idlibu, a ubili su ih pripadnici neke ekstremne pobunjeničke grupe. Skroz je besmisleno da odsad Putin se nešto dogovara sa Erdoganom. Putin sad jedino može da se dogovori sa svojom vojskom kako da se Sirija što bolje brani jer Sirija će biti žestoko napadnuta. To je jasno na osnovu svakodnevnog gomilanja velikih količina turskog naoružanja i vojske u sirijskom Idlibu.

  • Miraš says:

   Pre nekoliko dana Erdogan je u Kijevu uskliknuo ukronacističkim pozdravom "Slava Ukrajini". Od tada za Putinovu sliku u Rusiji sigurno nije dobro da trči da razgovara sa Erdohanom. Staro rusko pravilo glasi: Naš najveći saveznik je ruska vojska i ruska flota". Ovih dana je Sirija pokazala da je i ona itekako zna da koristi to isto pravilo, a odradila je to uz pomoć Rusije. ... Kako Erdogan brine o Krimskim Tatarima? Sem na Krimu ima ih i u Ukrajini. Za celokupno stanovništvo Krima, uključujući i Krimske Tatare, velika sreća je da su ovaj put izbegli rat. Ali Erdogan hoće da u instranstvu ima Krimske Tatare kao pobunjenike i ratnike, naravno protiv Rusije. Baš se on to lepo brine o sreći srodnih naroda u inostranstvu, tojest "lepo". Dok u Donbasu i dalje ginu zbog napada ukrajinske vojske koje predsednik Zelenski nije sposoban da zaustavi jer vojsku drži Avakov a ne predsednik Ukrajine, da li Putin treba da nastavi da se razgovara i dogovara sa očigledno nepouzdanim, prevrtljivim i nepopustljivim turskim ratobornim jarcem?!

 2. Slobodanka says:

  Putini sad i ne treba razgovor sa Erdoganom, jer vojska je odradila ono na šta Erdogan nikako nije davao pristanak. Odavno je poznato da Erdogan nikako ne pristaje na to da Sirija dobije pod kontrolu put M5 i put M4 (Latakija-Saraqib-Alepo). To znači (i značilo je) da Turska u praksi ne priznaje teritorijalnu celovitost Sirije, bez obzira što je takvu izjavu dala u okviru astanskog formata. Sirijska Arapska Armija i saveznici jutros su preuzeli četvrt (prigradsko naselje) Rašidin 4 nadomak grada Alepa od Sirijski slobodne Armije. Time je put M5 Hama-Alepo u potpunosti pod kontrolom Sirije. Zapravo to je magistralni put koji povezuje Aman (Jordan)-Damask-Homs-Hama-Аlepo-Gaziantep (Turska). Jasno je da krak tog puta do Turske neće normalno funkcionisati (zbog neprijateljskih i osvajačkih apetita Turske prema Siriji), ali puno znači što će Damask imati najbolju moguću vezu sa Alepom. Time su značajno bolje povezane južna i severna strana zemlje. Treba još da prošire pojas koji kontrolišu uz zapadnu stranu tog puta. ... Žalopojke Turske povodom napada na tursku vojsku u posmatračkim punktovima su taktika Turske. Turska je stvorila tu situaciju veoma opasnu za njene vojnike premeštajući na brzinu svoje vojne snage bez odgovarajuće najave preko Centra za pomirenje zaraćenih strana i to u prostor gde su se već vodile borbe. Zapravo Erdogan ne žali smrt svojih vojnika, njemu njihova smrt baš odgovara da to koristi za prljavi propagandi rat.

 3. Slobodanka says:

  Ovako su juče komentarisali razni komentatori i ratni izveštači na tviteru o sirijskom ratu. Komentator po imenu Ali pita "How many Turkish soldiers killed today?" - Koliko turskih vojnika je poginulo danas? Ispod svog pitanja prikačio je i sliku Erdoganovu na kojoj on nešto govori i drži podignutu desnu ruku i raširenih svih pet (5) prstiju. Na to veoma lako pitanje (postoji sufrerski odgovor na priloženoj slici) odgovara mu jedan od poznatijih sirijskih izveštača Yusha Yuseef: "Five Turkish soldiers were killed and 5 others were wounded in Idlib ..." - Pet turskih vojnika je poginulo i 5 je ranjeno u Idlibu.

 4. Milan says:

  Pre jedan sat objavljeno je u Damasku: The General Command of the Syrian Army says that "Army is ready to respond to Turkish aggression forces". Generalštab kaže da Sirijska Armija (vojska) je spremna da odgovori Turskim agresivnim snagama" . E sad Erdogan neka se pita kakvo sve naoružanje Sirijska vojska može ubrzo da dobije od Rusije, i nek blentavi manijak peva "Slava Ukrajini".

 5. Milan says:

  Erdoganov zaokret ima veze sa nastojanjim da se smanji prodaja ruskog gasa u Evropi. 1) Najpre je obustavljena izgradnja Severnog toka 2 za koju se ranije verovalo da će biti završena do kraja 2019 godine, a sad se to odlaže do kraja ove 2020 godine. 2) Zatim je 08 januara 2020 svećano pušten u rad Turski tok. Nije prošlo ni mesec dana od toga i dogadja se ova eskalacija u Siriji koja ako se nastavi ZAČEPIĆE TURSKI TOK. TO JE TAKO ZATO ŠTO ZAPAD PROTIV RUSIJE NAJVIŠE IMA SMISLA DA RATUJE NA EKONOMSKOM PLANU. KAKO SU SADA PONOVO PREOKRENULI ERDOGANA? Erdogan je mogao da izbegne pogibiju turskih vojnika. Ali pogibija turskih vojnika moguće da je bila baš neophodna da bi na osnovu nje Erdoganova Turska mogla da zaoštri protiv Moskve. Ko zna dokle će to tek da ode. Onaj ruski gas iz turskog toka pa zatim iz bugarskog cevovoda sumnjam da ćemo skoro videti. Nečim dubokani ucenjuju Erdogana, imaju ga u fascikli za nešto, za nešto što turska javnost ne sme da sazna a najverovatnije dogodilo se ranije u periodu dok je Obama bio predsednik SAD. Erdogan je bio premijer Turske od 2003-2014, zatim predsednik od 2014. godine, a Obama je bio predsednik januar 2009-januar 2017, pre njega dva predsednička mandata imao je Džordž Buš Mladji. Dubokani mnogima u svetu prave fasciklu (dosije) čim preuzmu vlast, a ako budu neposlušni dosije stupa na scenu.

 6. Slobodanka says:

  Pravim vlasnicima koroporacije Amerike ne odgovara ovakav tok sirijskog rata koji se smatra ratom niskog intenziteta. Oni hoće rat većeg intenziteta, veliki svetski rat. I sad malo malo Turska objavljuje te ubili su 101-og sirijskog vojnika, te ubili su 51-og sirijskog vojnika. Koliko su stvarno ubili to ne znamo, elem sirijski vojnici kad ginu ima da ginu dostojanstveno. A sve to ima za cilj da neko moćan izgubi nerve i da se dogodi velika eskalacija rata.

 7. Mile says:

  U Siriji šta planiraju? Nakon ostvarenja potpune kontrole nad trasom M5 sada nedostaje strana levo tj. zapadno od tog puta bliže gradu Alepu na ćemu rade. Zahtev komande SAA je sledeći: Sirijska armija neće obustavljati operacije nakon potpunog preuzimanja puta M5 nego nastavlja borbe za oslobodjenje celog Idliba. Po svoj prilici sledeći veći cilj je autoput M4 (Latakija-Saraqib-Alepo). Turci su danas vozili militante da osvoje Najrab (blizu Saraqiba) koji je i deo puta M4, ali su izgubili tu bitku žestokom pogibijom njihovih ljubimaca. Sporazuma izmedju vojnih delegacija Rusije i Turske o Idlibu tj. o novim kontrolnim punktovima nema. a to doprinosi da su sve češći medjusobni sukobi vojski Turske i Sirije. Zasad to su još uvek ograničeni vojni udari, ali ratovanje se zagreva u Idlibu. ... Koliko poginulih turskih vojnika može da podnese turska javnost iz ljubavi prema svom predsedniku Erdoganu? Da li će kod nekog kritičnog broja njegov vladarski tron biti ozbiljnije uzdrman? Pride tu su i sirijske izbeglice kojih će biti sve više u Turskoj kako rastu sukobi u Idlibu. Erdogan je već izgubio od opozicije u Istanbulu na poslednjim izborima. Ne verujem da će mu rasti popularnost posle ove još veće sirijske ratne avanture.

 8. Mile says:

  SAD i NATO pritiskaju Siriju i Rusiju da prekinu aktuelnu ofanzivu u Idlibu i daju izrazitu podršku Turskoj. ... Idlib je zeleni kraj Sirije, bogat je vodama, to je pretežno poljoprivredni kraj. U njemu nema nafte i gasa, ali je deo puta gasovoda pa preko Turske u Eu-rupu. Ako Sirija preuzme ceo Idlib, tope se snovi glavnih stratega rata u Siriji. Naime najžešće borbe u Siriji tokom celog rata vodjene za gradove kroz koje prolazi gasovod iz Mosula: Alep, Idlib (!!!), Manbidž, Raka i Dejr el Zor, kao i u regionima gde je planirana izgradnja gasovoda između Katara i Turske. Grad Alep je važan jer je poslednji veliki grad kroz koji prolazi naftovod u zemlji, a trenutno treba još osloboditi zapadnu i severnu stranu oko grada Alepa. Osim toga za SAD i NATO povoljno je da slabi prijateljstvo izmedju Rusije i Turske.

 9. Мирјана says:

  Турски министар одбране АКАР позива НАТО и Европу да обезбеде озбиљну и конкретну подршку да зауставе Асадов државни напад у Идлибу. У сиријском Идлибу!? Која је сврха тог позива? А притом треба приметити да у том дворишту присутна је и војска Русије. Хоће ли Македонија и Црна Гора ићи у Идлиб да спашавају свог турског НАТО брата и приде џихадисте Нусра Фронта (сиријске Ал Каиде)? Хајде Мило,ти бар држиш до НАТО-а, те остави се обичног народа, него са својом САЈ и ПЈП трком у Идлиб.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u