ТУРСКА ДОНОСИ НОВУ ОДЛУКУ: Нови „шамар“ Америци

TURSKA DONOSI NOVU ODLUKU: Novi „šamar“ Americi

12 avgusta 2019

Turske vlasti razmatraju ruski predlog za kupovinu višenamenskih lovaca Su-35, javio je list „Jeni safak“ pozivajući se na vojni izvor.

Kako je ranije izjavio direktor državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov, Moskva je spremna da proda Ankari avione Su-35 ukoliko bude imala odgovarajuću želju. Turski lider Redžep Tajip Erdogan je sa svoje strane saopštio da će Ankara preduzeti mere u slučaju da Sjedinjene Američke Države odbiju da joj prodaju najnovije lovce F-35 i ona će takvu opremu potražiti na drugom mestu.List navodi da su turski organi odgovorni za nabavku oružja zatražili od sekretarijata vojne industrije, komande turskih vazduhoplovnih snaga i drugih zainteresovanih institucija da ocene ruski predlog. Ako on dobije pozitivne kritike, biće započeti pregovori sa Rusijom o ovom pitanju.

Ankara još uvek nije dala zvaničan komentar o mogućoj kupovini Su-35.

Sjedinjene Američke Države prethodno su isključile Tursku iz programa F-35 nakon početka isporuka ruskih sistema za protivraketnu odbranu S-400 toj zemlji.

Ugovor za nabavku četiri diviziona S-400 vredan 2,5 milijarde dolara zaključen je 2017. godine. Turska će deo isporuke S-400 platiti sama, a deo na račun ruskog kredita. Vašington je zahtevao da Turska odustane od ruskih sistema i da umesto njih nabavi američke sisteme „Patriot“. U slučaju odbijanja, Vašington nije isključio mogućnost odlaganja ili poništavanja prodaje Turskoj najnovijih turskih lovaca F-35, ali je Turska odbila da učini ustupke. Međutim, nakon samita lidera G20 u Osaki, situacija između Vašington i Ankare postala je manje napeta, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

(Sputnjik)

KOMENTARI11 komentara

 1. Djoka Brica says:

  Turci nisu iskreni prijatelji Rusiji. Amin

  • padre says:

   Mogao si samo da staviš, da nisu iskreni!

   • Ivke says:

 2. Pera says:

  Mislim da je do sada najveca Putina greska sto veruje erdoganu. Ko turcinu veruje, bolje da ga nije !

  • opet ja says:

   U pravu ste obojica. Ali Putin pošto-poto pokušava da "odvali" tursku od NATO. Veoma je uporan u tome i čak mu dozvoljava da drži trupe u Siriji.

  • Ivana says:

   Putin naivan ko Sloba a i inače takvi su pravoslavni narodi, bojažljivi, plašljivi, žive u prošlosti zato nas drugi gaze vekovima.

  • Ivke says:

   Ne veruje mu

  • Milan says:

   Erdogan ni ne mora da voli Rusiju, ali nije ni glup npr. kao Ukrajinci i Poljaci, Estonci da svoju Tursku pretvori u poligon za rat protiv Rusije. Poluostrvo Mala Azija jeste strateški značajno za Zapad jer ono je idealna odskočna daska i za rat protiv Rusije i za ratove na Bliskom Istoku. Otuda proističu ozbiljni problemi za tursku državu. Nije reč o verovanju tj. poverenju. Rusija zna kome i koliko može da veruje. Putin je izvozom S-400 u Tursku omogućio Turskoj samostalniju spoljnu politiku što je u skladu sa koncepcijom multipolarnog sveta koji se razvija i značajne uloge jakih regionalnih sila u tom svetu. Turska jeste jaka regionalna sila, ona je i članica G-20. Ujedno oslabio je jedinstvo unutar neprijateljske NATO alijanse. Sada je manje verovatno da će sa teritorije Turske biti izvršen napad na teritoriju Rusije.

 3. Cmarkovic C. says:

  Vecina od nas mrzi Turke a nosimo njihov DNK u krvi.Ludog sveta.

  • Ivke says:

   Ma koj bre nosi ... to je izmisljeno

 4. teoretičar says:

  Uopšte ne verujem da Putin veruje Erdoganu. Kao, Amerika veruje Erdoganu? Verujem da je Putin napravio dobar ekonomski potez, vredan 2,5 milijarde dolara sa turskom i kao i sve trgovine, pokušaće da mu ugura još. Pa ne bori se Amerika za neke druge ciljeve od Rusije. I oni su odlepili zato što nisu prodali Erdoganu Tomahavke za 2,5 milijarde. Nema tu ni prijateljstva ni neprijateljstva. Jasno da Erdogan neće dobiti neke ekonomske sankcije, jasno da se za njega bore i Amerika i Rusija, sve dok mu ne pokupe svu lovu iz rezervi, a onda...Šta mu Alah da. Sa S400 sigurno neće moći da se brani od Rusije, a sa F400 sigurno neće moći da se brani od Amerike. Zato i Iran i Kina i Indija i Turska uvek nastoje da sa kupovinom nekog savršenijeg oružja, otkupe i deo proizvodnje tih oružja i razviju ga u svojoj državi da bi napravili svoje oružje iste klase. Na trgovcima je da to otežu i da im uvale što je moguće više proizvoda pre nego se osamostale.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *