ТУРСКА ГУБИ РАТ У СИРИЈИ: Ердоган прети осветом! ИЗАЗВАЋЕ РАТ У РУСИЈИ

TURSKA GUBI RAT U SIRIJI: Erdogan preti osvetom! IZAZVAĆE RAT U RUSIJI

20 februara 2020

Pogoršanje situacije u sirijskom Idlibu, gde vladine trupe, u doslovnom smislu te reči, „ruše“ otpor proturskih militanata, može se odraziti na situaciju na Kavkazu.

Analitičar Vjačeslav Mihailov upozorava da će Turska, poražena na severu Sirije, kao argument u vojno-političkim pregovorima sa Rusijom pokrenuti rat na Kavkazu, gde se Jermenija i Azerbejdžan dugo pripremaju za nova, velika neprijateljstva.Prema analitičaru, Erdoganov interes leži u očuvanju tampon zone između Turske i Sirije u obliku “sirijske naoružane opozicije”, koju sirijska arapska vojska sada uništava.

S obzirom na činjenicu da je američki predsednik Donald Tramp tokom razgovora sa Erdoganom rekao da Rusija ne bi trebalo da podrži akcije vladinih snaga SAR-a i njihovog vođe Bašara Asada u Idlibu, scenario Vjačeslava Mihailova deluje kao vrlo verovatan.

Uz podršku SAD-a, neuključenih direktno u sukob, Turska može prvo da gurne Azerbejdžan u direktan konflikt, a zatim da mu pruži sve vrste podrške za održavanje sukoba u „uzavreloj“ državi i na taj način pokuša da natera Rusiju na ustupke.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI6 komentara

 1. Milan says:

  To žarište nije u Rusiji (Ruskoj Federaciji) ni na njenoj granici, a jeste na Kavkazu, na južnom Kavkazu. Gruzija i Azerbejdžan su južni susedi Rusije, a Jermenija se ne graniči sa Rusijom jer nalazi se južno od Gruzije izmedju Turske i Azerbejdžana i na jugu se graniči sa Irakom. Nagorno Karabah je potencijalno žarište a nalazi se u jugoistočnom delu Azerbejdžana.

  • Milan says:

   Ispravka: sa Iranom (ne sa Irakom)

 2. Monkton says:

  Seldžuk ima 60 miliona Kurda za petama a hoće da izaziva rat. Pa ima ga u svojoj kući, a Rusi mogu pomoći u Turskoj isto kao i on na Kavkazu. Ameri su daaavno isplanirali demontaža Turske, kao i ostalih na BI,(radi kreiranja Velikog Kurdistana=čitaj= velikog naftovoda/gasovoda) ali će to obaviti Rasjani.

 3. Slobodanka says:

  Priroda konflikta Jermenija-Azerbejdžan Rusiji je poznata iz perioda bivše veće države SSSR. Jermenija je i dan danas članica ODKB. Ne verujem da će Rusija izgubiti uticaj nad odnosima Jermenija-Azerbejdžan.

  • persida says:

   Slobodanka na aparatima, psiholog pod hitno.

 4. Dragi says:

  A šta će reći turski "sultan", ako Rusi uključe u igru Kurde i naoružaju ih? Raspad Turske biće neminovan. Putin je odigrao šahovsku igru sa Erdoganom, posvađao ga je sa NATO-om i sada nema kome da se obrati za pomoć.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *