ТУРСКА И АМЕРИКА У ПАНИЦИ: Раздор у НАТО; Страх изазивају С-400, нови авиони и наоружање за Курде!

TURSKA I AMERIKA U PANICI: Razdor u NATO; Strah izazivaju S-400, novi avioni i naoružanje za Kurde!

27 novembra 2015

2edp9w1Ruske vlasti su odlučile da zatvore nebo nad onim delom Sirije koji je pod kontrolom jedinica lojalnih Bašarau Asadu. U Kremlju su odlučili da u Siriju pošalju svoje najnovije raketne PVO komplekse S-400 koji mogu efikasno da štite veliki vazdušni prostor. Uz to, ruski Generalštab razmatra mogućnost slanja 10 do 12 aviona-lovaca Su-27SM ili Su-30SM u Siriju, koji bi štitili bombardere. Do obaranja Su-24, oni su leteli bez zaštite jer se smatralo da nema potencijalne opasnosti. Ali, posle tog incidenta odlučeno je da ruska avijacija bombarduje u Siriji samo pod zaštitom lovaca.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije donelo odluku da krstarica „Moskva“ krene u priobalni rejon Latakije.

To je direktan odgovor Ankari i ako se dogodi da neki turski avion slučajno uleti u vazdušni prostor Sirije, sigurno će biti oboren. Rusija kao velesila neće lako da oprosti to što je rukovodstvo u Ankari dalo komandu da se obori njihov Su-24.

Mogućeg ruskog revanša Turskoj boje se i u Vašingtonu, pa su u četvrtak izjavili da dovođenje S-400 neće poboljšati borbu protiv islamista već će samo otežati ionako tešku situaciju. Nesporno je da Islamska država nema svojih aviona, pa bi jedino mogli da budu oboreni turski, ako se „zalete“ na sirijsko nebo.

Osim toga, do sada su turski avioni napadali pozicije Kurda, iako su ih i Amerikanci upozoravali da to ne čine. Kako se stvari razvijaju, Kurdi će posle najnovijih mera Moskve biti znatno bolje zaštićeni. Najverovatnije će oni ponovo početi i da dobijaju pomoć iz Moskve, kao što je to činjeno u vreme SSSR.

Tako je Ankara neprimišljenim potezom sebi napravila nove nevolje.

RAZDOR U NATO PAKTU

Ovako izgleda svetski rat, naveo je američlki CNN, naglašavajući da je sukob Turske i Rusije doveo do razdora u Alijansi.

Američki CNN objavio je članak pod nazivom „Zašto ovo ne bi mogao biti početak trećeg svetskog rata?“, u kojem se bavi analizom aktuelne krize između Rusije i Turske, pritom naglašavajući da je situacija veoma napeta i da liči na planetarni sukob.

– Ovako, naime, i izgleda svetski rat – neobični saveznici, suprotstavljeni planovi, savezi koji su stvoreni s određenim ciljem – navodi CNN i dodaje da je tursko obaranje ruskog borbenog aviona iznad Sirije dovelo do žestokog razdora u NATO, s obzirom na to da je Turska članica Alijanse, a da to najviše ide naruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

– Godine razmišljanja „hladnom glavom“ u kojima je NATO uspeo da izbegne sukobe s Rusijom ozbiljno su ugrožene u samo nekoliko sekundi, koliko je trajao napad na ruski avion. Nakon toga sukob u Siriji sigurno se neće tako brzo završiti.

Pored toga, Vladimir Putin potkopavao je NATO godinama. Ruski avioni su uletali u vazdušni prostor baltičkih zemalja, bombarderi te zemlje opasno su se približavali Britaniji, destabilizovana je Ukrajina. Sve su to bila podbadanja i testiranja NATO. Iako je NATO službeno izjavio da podržava Tursku nakon rušenja ruskog aviona, Nemačka i Češka izrazile su čuđenje što je ona srušila letelicu koja je u njenom vazdušnom prostoru bio svega 17 sekundi – ističe CNN i navodi da je Putin možda upravo postigao cilj.

– Partneri će turskog predsednika Erdogana i Tursku sad verovatno gledati kao slabu kariku, kao nekoga ko lako gubi živce i kao zemlju koja je nestabilna. Činjenica je i da je Turska dugo oklevala da se uključi u borbu protiv IS – istakao je CNN.

(priredio Intermagazin, Večernje novosti, Informer)

KOMENTARIJedan komentar

  1. MERI says:

    Kad god postoje velike medijske razlike u informisanju rat se može lako prouzrokovati. On uvek tako i počinje. Kontrolisani mejnstrim mediji imaju poseban doprinos za početak rata. Iz teksta izgleda malte ne da je NATO napadnut, a šta reći ko je napadnut i od koga u Iraku, Libiji, Avganistanu, Siriji, itd....? "Činjenica je i da je Turska dugo oklevala da se uključi u borbu protiv IS – istakao je CNN." Reč oklevala je neadekvatna, zapravo laž, jer Turska podržava IS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *