ТУРСКА КРЕНУЛА ОПАСНИМ ПУТЕМ: Требаће јој нуклеарно оружје

TURSKA KRENULA OPASNIM PUTEM: Trebaće joj nuklearno oružje

21 jula 2019

NATO se suočio sa najvećom unutrašnjom krizom zbog toga što je Turska – uprkos pritiscima i pretnjama iz Vašingtona i Brisela – kupila i preuzela ruske zenitne raketne sisteme S-400.

Ovo je objavio uticajni The Times koji se pozvao na „izvore u samom vrhu vlasti SAD“ i naveo da se radi o „najvećoj krizi poslednjih decenija“.Isti list ukazuje da je odluka Bele kuće i Pentagona da Tursku zbog S-400 isključe iz programa proizvodnje lovaca-bombardera pete generacije F-35 dodatno pokvarila odnose Ankare i Vašingtona.

The Times prenosi procenu vrha SAD i zapadne vojne alijanse da Turska sa S-400 „više nije pravi deo protivkraetne odbrane NATO“.

List je objavio i tvrdnju generala Džeka Kina, bivšeg zamenika načelnika štaba kopnenih snaga SAD koji je sada nezavisni savetnik Donalda Trampa, da je Ankara kupovinom S-400“uputila otvoreni izazov unutrašnjem poretku NATO“.

Bivši visoki funkdioner Pentagona Erik Edelman, koji je bio i ambasador SAD u Turskoj, izjavio je:

„Počela je ozbiljna kriza u odnosima između Vašingtona i Ankare koja će biti i duboka i dugotrajna. Turska već neko vreme više nije pouzdani saveznik NATO. Da sve bude još gore, alijansa nema mehanizam za isključivanje loših saveznika“.

Evo, počeše zapadne siledžije da se češu i osvrću. A stvari će po njih, po svemu sudeći, biti još gore.Bivši šef izraelske obaveštajne službe Nativ – Jakov Kedmi – procenjuje i prognozira:

„Turski lider Redžep Tajip Erdogan želi da svojoj zemlji povrati moć. On je u svoje vreme Egipćanima rekao da ih Turska nije vekovima držala pod okupacijom već branila od štetnog uticaja zapadne civilizacije. Erdogan se odlučio za S-400 zato što želi da Turska postane samostalna i znasčajna vojna veličina. U svakom slučaju, veća nego u okvirima NATO. Zato neće biti iznenađenje ako od Rusije zatraži i njene lovce pete generacije Su-57, možda i Su-36. To je logika puta kojim je krenuo“.

Kedmi čak naglašava: „Turska će postati prava regionalna sila tek kad postane nuklearna sila. Pitanje je samo vremena kada će Erdogan zakoračiti i na taj put“.

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Turska i SAD su saveznici protiv Sirije i otimačine njene teritorije Idliba, spasavaju i štite sve teroriste, koji su pobegli ispred sisrijske armije. Ko još turcima veruje, taj je budala.

    • Milan says:

      Korisno je bilo da Erdogan veruje da može da dobije Idlib ili deo Idliba sve dok ne preuzme S-400. Upravo je progutao S-400 i sada NEMA POVRATKA. odnosno imaće sve manju podršku SAD i trebaće mu veća podrška Rusije, npr. u kupovini borbenih ruskih aviona, itd. Zbog toga praviće manje problema u Idlibu. Tek sada počinje povoljno vreme da snage SAA uz rusku pomoć očiste Idlib. Ovo dosad što su preduzimali u Idlibu može se oceniti kao održavanje stanja i odnosa snaga, sa manjim promenama na terenu. Mesec - dva unazad Rusi su intenzivnije bombardovali teroriste, ali posle toga i po dosad ustaljenoj praksi nisu usledile značajne akcije snaga SAA. Pre desetak dana su čak objavili da general Hasan Suheil, komandant Tigrovih snaga, na dužem je odmoru. Ako je on na odmoru jasno je da ne može biti operacija snaga SAA. Kad su njega pustili na odmor to znači da ni glavešine više od njega po položaju nisu planirale ozbiljnije akcije u Idlibu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *