TURSKA KRENULA OTVORENO PROTIV RUSIJE: Uskoro tursko-američki napadi na Asada

TURSKA KRENULA OTVORENO PROTIV RUSIJE: Uskoro tursko-američki napadi na Asada

21 novembra 2014

turkey-military-erdogan-2011-8-4Erdogan želi ulogu globalnog vladara

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara i Vašington moraju ujediniti snage ne samo da bi podržali umerenu sirijsku opoziciju, nego i da bi oborili Asadov režim.

Erdogan odlično zna da su u Siriji strateške pozicije Rusije i da ukoliko Asad padne, počinje napad na Rusiju tako što će biti izgrađen naftovod i gasovod za Evropu koji će u potpunosti nadomestiti ruski gas.

Amerika upravo zato i napada Asada jer on ne dozvoljava prolazak drugih ruta energenata za Evropu preko Sirije koja je ključna zemlja za novu trasu gasovoda.

Erdogan je znači samo glumio volju da se Turska pridruži Evroazijskoj Uniji, a u stvari je tajno iza scene radio na obaranju Asada i zadavanje podmuklog udarca Rusiji.

Tokom ovog meseca, Erdogan je imao oštar telefonski razgovor sa Putinom kada mu je Putim oštrim tonom zapretio i silom ukoliko nastavi da ruši Siriju. To je bio šok za Tursku i Erdogana, ali izgleda da Erdogan sporo uči a refleksi su mu oslabili jer je predugo u turskoj fotelji vlasti.

Šta je Erdogan umislio svedoči i činjenica da je sebi na državni trošak izgradio nezamisliv dvorac od 1.000 soba a po ceni od skoro pola milijarde vera.

No da stvari neće ići kako je umišljeni Erdogan zamislio svedoči i potez Rusije od juče kada je zavrnula slavine gasovoda za Tursku smanjivši isporuke za 50 odsto. Trenutno ministar ekonomije Turske skoro da je zaplakao, ali to je samo prva opomena Rusije.

Erdogan je u sredu rekao novinarima da Ankara i Vašington treba da se slože o treniranju i opremanju opozicije, Slobodne sirijske vojske (FSA), ali da bi saveznici trebalo da preduzmu korake ka važnijem cilju, a to je svrgavanje sirijskog lidera Bašara el Asada.

„Lagali bismo sebe ako bismo samo pričali o treniranju i naoružavanju. Moramo posmatrati Irak i Siriju na različite načine. U Siriji se napori moraju usredsrediti na svrgavanje Asadovog režima“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare pre svog puta u Alžir.

Turski predsednik je dodao da razgovori o naoružavanju „umerene“ sirijske opozicije nisu završeni pošto koalicija koju predvode SAD, koje napadaju vojsku Islamske države (ISIS) na Bliskom istoku, nije preduzela mere koje je predložila Ankara. Ti predlozi uključuju i oblast bez letenja nad Sirijom i tampon zonu na severnoj granici sa Turskom.

Sunitska ekstremistička grupa poznata kao ISIS, bori se protiv sirijske vlasti još od 2012. godine. U junu je grupa proširila svoje napade na severni i zapadni Irak, proglašavajući kalifatom teritorije koje je zauzela.

SAD i Turska su ranije podržale „umerene“ sirijske pobunjenike, istovremeno proglašavajući rat protiv ISIS-a. Iako je turski parlament odobrio korišćenje vojne sile protiv ISIS-a, država se nije uključila u sukob do daljnje kreacije bezbednosnih zona u Siriji.

Turski parlament je na insistiranje Erdogana dozvolio zvanično invaziju na Siriju, što je prvorazredni skandal i osvajački akt nezabeležen u skorašnje vreme.

Vašington je takođe urgirao u Ankari da im omogući upotrebu vazduhoplovne baze Incirlik u južnoj Turskoj za pokretanje vazdušnih operacija protiv položaja ISIS-a u Siriji i Iraku. Ustanova se već koristi od strane Vazduhoplovstva SAD u logističke i humanitarne svrhe.

Nezavisni analitičari tvrde da napadi na ISIS nisu stvarni već fingirani, i da snage zapadne alijanse to koriste da u potpunosti sruše naftovode u Siriji

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. LJuba NS says:

    Pa vrlo jednostavno postavite atomsku bazu u Siriji sa balističkim raketama i usmerite na Ankaru.Nema nas ali nema ni VAS.Čudime da to već niste uradili !!!

  2. Mare says:

    hahaha, opet web-tribune bulazni. Trebalo bi te tamo velike analiticare upoznati sa cinjenicom da Asad nikada nije kocio izgradnju gasovoda, sta vise nudio se da sam finansira izgradnju kroz svoju zemlju. Jaoooj nemogu da verujem sta sve necu procitati.

  3. JAŠA RESAVAC says:

    Ipak izgleda da je Erdoganu došlo pred glavu.Osilio se jer nema otpora u Turskoj sve ih je porobio. Ali izgleda da će ga Rusija ipak opametiti i postaviti ga na svoje mesto samo što se bojim da ćemnogo turaka to platiti životima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *