TURSKA MENJA IME!

TURSKA MENJA IME!

18 januara 2022

Turske vlasti odlučile su da rebrendiraju imidž zemlje u svetu.

Kako objašnjava turska televizija TRT, predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije ovog meseca objavio je saopštenje u kojem je promenio međunarodno priznato ime zemlje iz „Turkey“ u „Türkiye“.– Reč „Türkiye“ predstavlja i izražava kulturu, civilizaciju i vrednosti turske nacije na najbolji način – navedeno je u saopštenju.

Promena imena države nije tako retka pojava kao što se misli.

TRT navodi primer Holandije, koja je promenila ime u Nizozemska, ili Makedonije, koja je odnedavno zbog spora sa Grčkom postala Severna Makedonija. Iran je 1935. promenio ime, koje je ranije glasilo Persija.

Na turskom jeziku, zemlja se zove Turkiye. Država je prihvatila to ime nakon što je 1923. dobila nezavisnost od zapadnih okupatorskih sila.

Tokom vekova, Evropljani su je znali kao Otomansku državu, a onda su je poznavali pod mnogim varijacijama reči „Türkiye“.

Naziv koji se najviše zadržao bio je na latinskom „Turquia“, a sveprisutniji je bio „Turkey“.

Prema rečniku Kembridža, reč „Turkey“ se definiše kao nešto što loše pada, ili glupa ili smešna osoba.

Velika većina ljudi u Turskoj smatra da nazivanje zemlje prema njenoj lokalnoj varijaciji ima smisla i da je u skladu s ciljevima zemlje da odredi kako bi drugi trebalo da je identifikuju.

KOMENTARI3 komentara

  1. Ovcoizovani covid idioti says:

    Kao, nisu oni ćurke :-)))

  2. Archelay says:

    Nije tacno da je Makedonija peomenila ime nego to su kriminalci ostvarili plan svetskih mesetara koji vrsljau svetomda da bi lovili u mutnom.Bugarska i Grcka koji su scepali tu udicu da bi zabosotili kradzu makedonske teritorije docice vrema da ce zazaliti kako zbog prvog tako i drugog zlocina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *