Турска на РУБУ KАТАСТРОФЕ у Сирији: Ердоган је вређао савезнике Анкаре, а сада жање онако како је ПОСЕЈАО

Turska na RUBU KATASTROFE u Siriji: Erdogan je vređao saveznike Ankare, a sada žanje onako kako je POSEJAO

6 marta 2020

Svojeglavi autoritarni vladari koji su izgubili kontrolu, poput turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, skloni su da veruju da sve znaju najbolje i ne podnose kritiku. Zbog takvog stava, posle devet godina bombastičnih pretnji, posredničkog ratovanja i direktnih vojnih intervencija, Erdogan i Turska dospeli su na ivicu katastrofe u Siriji.

Sada su Erdogana svi napustili i u sukobu je se sa svim drugim velikim igračima u sirijskoj krizi. Nakon što je Turska prošlog meseca poslala još 7.000 vojnika i opremu u Idlib kako bi ojačala postojeće isturene vojne položaje, Turska se našla u otvorenom ratu s režimom sirijskog predsednika Bašara al Asada. Napadala je i aerodrome i radarska postrojenja daleko iza “linije fronta” i proglasila sve “elemente” režima legitimnim ciljevima.Ono što se sada događa na severozapadu Sirije više nije rat preko posrednika, već direktan sukob između dve teško naoružane susedne države, koji preti da uvuče Tursku dublje u vojni sukob s Rusijom, Asadovim glavnim saveznikom. Erdoganovi predstavnici i mediji lojalni vladi i dalje tvrde da je debakl prošlog utorka, kad su 34 turska vojnika ubijena u napadu na konvoj u Idlibu, bio greška sirijskog režima.

Reklo bi se da je istina potpuno drugačija, piše “Gardijan”. Metin Gurdžan, vojni analitičar koji radi za uglednu regionalnu onlajn platformu “Al Monitor”, tvrdi da je ukupan broj poginulih 55, a lokalni mediji čak spominju podatak o 100 mrtvih. Po svemu sudeći, većina njih nije poginula u bombardovanju sirijskih vazduhoplovnih snaga, već u namernim ruskim vazdušnim napadima posle njih.

Erdogan ne želi da optuži Rusiju, a Kremlj odlučno odbija odgovornost. Međutim, niz događaja prošlog četvrtka koji su počeli turskim napadima na rusku letelicu iznad južnog Idliba, govori suprotno. Turska vatrena dejstva, između ostalog iz ručnih sistema za protivvazdušnu odbranu (Manpads), pretili su i ruskoj strateškoj vazduhoplovnoj bazi Hmejmim.

To je naljutilo ruske komandante – a možda je naređenje i stiglo iz Moskve – koji su nakon višenedeljne uzajamne razmene vatre, povukli crtu i istog dana pogođen je turski konvoj. U satima nakon toga, Moskva je odbacila zahtev Ankare da otvori vazdušni prostor Idliba kako bi se omogućila evakuacija povređenih turskih vojnika, kaže Gurdžan.

Da li je Putinova namera bila da nauči Erdogana pameti? Ako je tako, onda je upalilo. Erdogan sada polaže sve svoje nade u direktan susret s ruskim predsednikom kako bi se sprečili novi sukobi, koje Turska ne može da dobije. U četvrtak će otputovati u Moskvu kako bi zatražio prekid vatre, nakon što je Putin pristao da odvoji vreme za njega.

Međutim, Putin, možda neće biti raspoložen da se povuče, jer žarko želi da okonča sirijski rat, u kome ruske snage već skoro pet godina učestvuju, uz značajne finansijske i ljdske gubitke. U Idlibu, poslednjoj provinciji pod kontrolom pobunjenika, Putin želi pobedu svog kupca, Asada, i pobedu vlastite politike regionalne ekspanzije. Cilj mu je da proglasi značajnu stratešku pobedu na štetu Zapada, a naročito Sjedinjenih Američkih Država, piše “Gardijan”.

Putinov uslov Erdoganu mogao bi da bude potpuno ili delimično povlačenje turske vojske iz Idliba, ali i sa drugih teritorija Sirije pod turskom okupacijom zapadno od Eufrata, kao i iz severoistočnog regiona pod kontrolom Kurda, koji je napao prošle jeseni, izazvavši kontroverze.

Islamski ekstremisti, koje Erdogan podržava u Idlibu, nisu u stanju da se odupru napredovanju sirijsko-ruskih snaga, a SAD i NATO odbijaju da mu pruže značajniju pomoć.

Erdogan ponovo žanje onako kako je posejao, piše “Gardijan”.

Uporno se rugao i vređao NATO, SAD i evropske lidere, kupio je ruski sistem za protivvazdušnu odbranu, uprkos oštrom protivljenju Amerike, a ratovanjem protiv sirijskih Kurda doveo u opasnost borbu Zapada protiv Islamske države. Najzad, pokušao je da iskoristi izbegličku sirijsku krizu kako bi naterao EU da se povinuje njegovoj volji i time prouzrokovao haos i patnje na grčko-turskoj granici. Zbog toga ne čudi što ima sve više protivnika u zemlji.

KOMENTARI11 komentara

 1. Slobodanka says:

  Niko krupno ko Turčin ne laže, pa tako i ovaj Gurdžan. To su laži poput 1)da Rusija nije dozvolila evakuaciju poginulih i ranjenih Turaka, a zapravo uz posredovanje Rusije otvoren je vazdušni prostor i omogućena je evakuacija ranjenih i poginulih 2) Tvrde da Manpads sistemi mogu da ugroze rusku bazu Hmejmim, a ne mogu. 3) nagoveštavaju da je baš Rusija namerno pobila Turske vojnike u Siriji 4) Zatim tu su i pretpostavke kako Rusi nemaju ni pameti ni odgovarajuće vojne škole, nego donose odluke iz emocije ljutnje, kao raspamećena deca. Evo ga taj deo > "Međutim, niz događaja prošlog četvrtka koji su počeli turskim napadima na rusku letelicu iznad južnog Idliba, govori suprotno. Turska vatrena dejstva, između ostalog iz ručnih sistema za protivvazdušnu odbranu (Manpads), pretili su i ruskoj strateškoj vazduhoplovnoj bazi Hmejmim (!) . To je naljutilo ruske komandante (!) – a možda je naređenje i stiglo iz Moskve (1) – koji su nakon višenedeljne uzajamne razmene vatre, povukli crtu i istog dana pogođen je turski konvoj. U satima nakon toga, Moskva je odbacila zahtev Ankare da otvori vazdušni prostor Idliba (!) kako bi se omogućila evakuacija povređenih turskih vojnika, kaže Gurdžan."

 2. Slobodanka says:

  Ima i istonitih delova u tekstu, izgleda samo zato da bi uz njih provukli krupnije laži.

 3. M says:

  Ne vjerujem da itko može Erdogana riječima nabiti u poslušnost,pa ni Putin!Ne bi me čudilo da Erdogan jednoga dana,ili čak ubrzo,zatvori ruskim brodovima put kroz morski prolaz Bospora i Dardanela!I pojača svoj pritisak u Siriji!Bez obzira kamo to vodilo!A onda ulog skače 10(deset) puta!Bleferi će ispasti,a samo grači će ostati u daljnjoj igri do sljedećeg nivoa!Moje je mišljenje da će prije ili kasnije Erdogan odigrati i taj potez,i da nitko od zainteresiranih neće odustati,nego zagristi govno,i ući slijedeći nivo igre,puno skuplji,veći,teži!Može li i hoće li Erdogan sebi dopustiti da se povuče?!?Može li i hoće li Putin-Rusija sebi dopustiti da se povuče?!?Može li i hoće li USA-Zapad sebi dopustiti da se povuče?!?

  • Mile says:

   Ne znaš ti ni na šta su sve spremni Rusi. Evo jednostavnog primera. Ruski MMA borac Maksim Novoselov za rivala izabrao je medveda, davili su jedan drugog itekako tokom borbe, i Maksim je na kraju pobedio. Na snimku se jasno vidi velika i zdrava životinja umorila se od borbe i od silnog Maksima ispred sebe te mirno sedi u ćošku u stilu "pametniji popušta". Ko može da sabije medveda u ćoše ima šanse da sabije i Ture u ćoše.

  • Milan says:

   Ni sada nije ovaj dogovor postignut samo rečima, nego bilo je važno kakav će biti ishod borbi tojest rezultat na terenu neposredno pre ovog sastanka. Zvanično odradile su to snage SAA, ali uz podršku Rusa. Biće opet STANI-KRENI pa stani, te kod svakog novog preseka situacije, a koji će odraditi lideri na sastanku slično kao sada, slobodna teritorija Sirije pod kontrolom Asada biće sve veća.

  • Slobodanka says:

   Turska lako može da zatvori Bosfor, ali posle takve mere šta sve bi preduzela Rusija prema Turskoj? U ona prva 3 sata kad su razgovarali oči u oči, ne znamo šta, moguće je da je dato objašnjenje u tom slučaju kakvu kafu će popiti Turska. Rusi piju i kuvaju čaj, a kad oni kuvaju kafu na šta li to liči?

 4. M says:

  ...a kad sve to počne,može li i hoće li Iran itd.sebi dopustiti da se povuče?!?A onda,može li i hoće li sebi dopustiti i Kina da se povuče?!?A onda,kad počne tako veliki bal,prerasti će u kraljevski bal!

  • Milan says:

   Sirija ne osvaja tudje teritorije, a ni njena saveznica Rusija nije došla da joj pomogne da osvaja tudje, nego samo da brani svoje. Iran ne osvaja tudje teritorije, isto tako Kina. Države Sirija, Rusija, Iran, Kina ne samo da ne osvajaju tudje, nego to su države koje se ne zatrčavaju olako u ratove. Kraljevski ratni bal nastoje da nametnu države-osvajači, dakle njima treba na razne načine potkresati krila da što manje plešu.

 5. M says:

  ...jer tada,nije to više samo ponos,to su i interesi,to je i borba za opstanak!

 6. Branko says:

  Bice kako Putin kaze. Tacka. Turcin ce dobiti castan izlaz iz situacije a Rusi ce uraditi ono sto im je u interesu. Nije Putin isao u Ankaru nego je Erdogan morao doci u Moskvu. Valjda i to nesto govori.

 7. Perat says:

  Sultan erdogan se malo zabrojao !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *