ТУРСКА НАОРУЖАВА ЦРНУ ГОРУ

TURSKA NAORUŽAVA CRNU GORU

11 novembra 2019

Crnogorsko Ministarstvo odbrane iskoristiće tursku donaciju od 15 miliona evra za kupovinu 80 teretnih motornih vozila.

To je dogovoreno tokom bilateralne posjete ministra odbrane CG Predraga Boškovića Ministarstvu nacionalne odbrane Republike Turske početkom oktobra 2019. godine, kada je zaključen sporazum sa turskim ministrom nacionalne odbrane Hulusijem Akarom o vojno-finansijskoj podršci Vlade Republike Turske Crnoj Gori.Sporazum se odnosi na donaciju sredstava i opreme od proizvođača iz odbrambene industrije Republike Turske, vrijednosti 100.000.000 turskih lira (15.000.000 evra) — saopšteno je „Pobjedi“ iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Dodaju da će na osnovu potpisanog sporazuma Ministarstvo odbrane krenuti sa izradom projekta u kojem će biti definisana sredstva za nabavku teretnih motornih vozila.

„Procjena je da će novac biti dovoljan da se obezbijedi 80 vozila. Projekat će se realizovati fazno u narednih pet godina, a dinamika nabavke logističkih vozila zavisiće od odobrenog godišnjeg fonda sredstava od strane Republike Turske“, kazali su iz Ministarstva odbrane.

Za sada nema preciznih informacija koja će vozila biti nabavljena, ali prema pisanju portala „Balkanska bezbjednosna mreža“, to bi mogla biti vozila turske firme BMC, koja je vodeći proizvođač borbenih i neborbenih vozila za turska ministarstva sile.

Vojska Crne Gore trenutno koristi „uglavnom zastarjeli“ park terenskih vozila porodica TAM i FAP iz osamdesetih godina prošlog vijeka.

Podsjetimo, Crna Gora uskoro od Turske očekuje i donaciju od 30 automatskih pušaka turske proizvodnje — 15 pušaka MPT-55, kalibra 5,56 milimetara i 15 pušaka MPT-76, kalibra 7,62 milimetra, vrijednosti 38.477 evra.

KOMENTARI4 komentara

 1. Djoka Brica says:

  Nijesmo mi od juce rekli bi Milogorci.

 2. teoretičar says:

  "...novac biti dovoljan da se obezbijedi 80 vozila." Ne nasedajte kao što to obično biva. Nisu to pare, nego neka roba iliti kamioni koji su već na lageru i ima ih malo previše pa Turci ne znaju šta će snjima. Nisu dirali previše Crnogorce nikad, jer im nisu bili ni važni a ni potrebni pa su Crnogorci manje više plandovali za vreme Turaka a danas ih koriste da im prodaju svoje kamione iz dotrajalih zaliha. Tako je Amerika izvozila u poluizgladnelu Rusiju posle raspada SSSRa, sledećih gotovo dvaes godina, svinjetinu iz atomskih zaliha kada joj istekne rok trajanja kao atomske zalihe a to je svakih 20 godina. Nije samo Rusija decenijama jela atomsko svinjsko mesto iz američkih zaliha, ali jeste najviše. Teško da i danas ne uvoze to meso. To se tada zvalo atomska svinjetina i atomska piletina, inače vrlo popularni u Rusiji. To sada Crnogorci dobijaju kao pare iz Turske, a ustvari dobar deo će dobito crnogorski albanci koje turska polako sprema za otcepljenje od Crne Gore. Isto tako Turska podržava i KiM tvrdeći da je KiM opet tursko.

 3. teoretičar says:

  Kada srpska profesorica sa srpskog univerziteta sunča dupe u turskoj, onda provodi vreme sa turcima po kafićima i ćaska sa njima o davnim vremenima, pa onda piše braći i sestrama Srbima kako se iznenađeno smejala kada je jedan od njenih turskih prijatelja rekao "Srbi su nama bili dobri, mada malo nije valjalo što su Turke nabijali na kolac!" I tako kroz smeh se vratila da nam opiše stav turaka ali ništa ne reče kako se ona suprotstavila toj laži niti da je demonstrativno napustila ljubavni sastanak. Ja bih je ostavio u Turskoj sa svojim turskim prijateljima. Inače, članak je objavljen u Politici pre nekih oko 15 godina i naravno da moj komentar nije bio objavljen jer bi profesorica dobila srčani udar da ga je pročitala. Je, srpska proifesora sa univerziteta u Srbiji ćaska o tome kako su Srbi nabijali Turke na kolac i piše o tome u srpskim transparentnim novinama zvanim Politika. Tek tolko da obaveste Srbe da nisu bili baš nevinašca prema Turcima. Takvi nam dovode Tursku u Srbiju a podmeću noge Rusiji. I tako uče srpske studente.

 4. Gardista says:

  Te puskice moze Mili pokloniti njegov drug Taci i jos malo vise.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *