ТУРСКА НАОРУЖАВА ЦРНУ ГОРУ

ТУРСКА НАОРУЖАВА ЦРНУ ГОРУ

11 новембра 2019

Црногорско Министарство одбране искористиће турску донацију од 15 милиона евра за куповину 80 теретних моторних возила.

То је договорено током билатералне посјете министра одбране ЦГ Предрага Бошковића Министарству националне одбране Републике Турске почетком октобра 2019. године, када је закључен споразум са турским министром националне одбране Хулусијем Акаром о војно-финансијској подршци Владе Републике Турске Црној Гори.Споразум се односи на донацију средстава и опреме од произвођача из одбрамбене индустрије Републике Турске, вриједности 100.000.000 турских лира (15.000.000 евра) — саопштено је „Побједи“ из Министарства одбране Црне Горе.

Додају да ће на основу потписаног споразума Министарство одбране кренути са израдом пројекта у којем ће бити дефинисана средства за набавку теретних моторних возила.

„Процјена је да ће новац бити довољан да се обезбиједи 80 возила. Пројекат ће се реализовати фазно у наредних пет година, а динамика набавке логистичких возила зависиће од одобреног годишњег фонда средстава од стране Републике Турске“, казали су из Министарства одбране.

За сада нема прецизних информација која ће возила бити набављена, али према писању портала „Балканска безбједносна мрежа“, то би могла бити возила турске фирме БМЦ, која је водећи произвођач борбених и неборбених возила за турска министарства силе.

Војска Црне Горе тренутно користи „углавном застарјели“ парк теренских возила породица ТАМ и ФАП из осамдесетих година прошлог вијека.

Подсјетимо, Црна Гора ускоро од Турске очекује и донацију од 30 аутоматских пушака турске производње — 15 пушака МПТ-55, калибра 5,56 милиметара и 15 пушака МПТ-76, калибра 7,62 милиметра, вриједности 38.477 евра.

KOMENTARI4 коментара

 1. Djoka Brica says:

  Nijesmo mi od juce rekli bi Milogorci.

 2. теоретичар says:

  "...новац бити довољан да се обезбиједи 80 возила." Не наседајте као што то обично бива. Нису то паре, него нека роба илити камиони који су већ на лагеру и има их мало превише па Турци не знају шта ће сњима. Нису дирали превише Црногорце никад, јер им нису били ни важни а ни потребни па су Црногорци мање више пландовали за време Турака а данас их користе да им продају своје камионе из дотрајалих залиха. Тако је Америка извозила у полуизгладнелу Русију после распада СССРа, следећих готово дваес година, свињетину из атомских залиха када јој истекне рок трајања као атомске залихе а то је сваких 20 година. Није само Русија деценијама јела атомско свињско место из америчких залиха, али јесте највише. Тешко да и данас не увозе то месо. То се тада звало атомска свињетина и атомска пилетина, иначе врло популарни у Русији. То сада Црногорци добијају као паре из Турске, а уствари добар део ће добито црногорски албанци које турска полако спрема за отцепљење од Црне Горе. Исто тако Турска подржава и КиМ тврдећи да је КиМ опет турско.

 3. теоретичар says:

  Када српска професорица са српског универзитета сунча дупе у турској, онда проводи време са турцима по кафићима и ћаска са њима о давним временима, па онда пише браћи и сестрама Србима како се изненађено смејала када је један од њених турских пријатеља рекао "Срби су нама били добри, мада мало није ваљало што су Турке набијали на колац!" И тако кроз смех се вратила да нам опише став турака али ништа не рече како се она супротставила тој лажи нити да је демонстративно напустила љубавни састанак. Ја бих је оставио у Турској са својим турским пријатељима. Иначе, чланак је објављен у Политици пре неких око 15 година и наравно да мој коментар није био објављен јер би професорица добила срчани удар да га је прочитала. Је, српска проифесора са универзитета у Србији ћаска о томе како су Срби набијали Турке на колац и пише о томе у српским транспарентним новинама званим Политика. Тек толко да обавесте Србе да нису били баш невинашца према Турцима. Такви нам доводе Турску у Србију а подмећу ноге Русији. И тако уче српске студенте.

 4. Gardista says:

  Te puskice moze Mili pokloniti njegov drug Taci i jos malo vise.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u