ТУРСКА НИЈЕ ПОКРЕТАЧ „ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ“! Ево ко лажно окривљује Ердогана и скида кривицу са себе!

TURSKA NIJE POKRETAČ „VELIKE ALBANIJE“! Evo ko lažno okrivljuje Erdogana i skida krivicu sa sebe!

29 aprila 2017

Ko uvlači Tursku u balkanske sukobe?

Zapad posebno neke moćne države EU i SAD žele da kompromituju turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i da sa Ruskim liderom Vladimirom Putinom budu proglašeni kao remetilački faktori u Evropi i na Balkanu. Jedan broj tabloidnih medija ističe da je kao mogući organizator scenarija „velike Albanije“ i izjava albanskog premijera Edi Rame ili Hašima Tačija sa Kosova zapravo turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Turska politika na Balkanu jača neosmanskih ciljeva. Turska državna politika preko geoekonomije, saobraćajnih koridora kao i kroz versku islamsku dimenziju jača svoju poziciju na Balkanu. Nije realno staviti predsednika Turske Erdogana kao inicijatora ratnog sukoba na Balkanu preko „velike Albanije“, jer se Turska sada bori za svoj novi status i „resetovanje“ svojih odnosa sa EU, SAD i Rusijom. Da je tačna procena i navodi tabloida u Srbiji da predsednik Erdogan organizuje destabilzaciju Balkana preko politike „Velike Albanije“, državni vrh Srbije imao bi tačne informacije od ruske države. Tako su mediji u Srbiji „naseli“ na izvesne informacije i krenuli su u „spinovanje“ i preuveličavanje trenutnih interesa i pozicije Turske na Balkanu. Pravi „igrači“ koncepta “Velike Albanije“ su u SAD, Velikoj Britaniji i Nemačkoj. Turska se bori za svoj status na Balkanu i u Evropi. Tačno je da je politika predsednika Turske znatno miltarizovvana i da prerasta u „sultanski“ odnos sa uzurpacijom političkih i medijskih sloboda ali „gazde“ na Balkanu i u Tirani i Prištini nisu u Istanbulu i Ankari već onim silama koje su Kosovo „otele“ od Srbije i koje drže veći deo Balkana pod protektoratom.

Nova Turska geopolitika na Balkanu

Turska ima svoju novu geopolitiku koja se može videti u obimnoj i veoma zanimljivoj studiji Ahmeta Davitoglua „Strategijska dubina“ pisana početkom 2000-tih godina. Davitoglu kao bivši ministar spoljnih poslova je strateg nove turske geopolitike sa „novom“ politikom na Balkanu koja u sebi sadrži više „meke moći“ nego upotrebe sile. Davitoglu kao bliski saradnik predsednika Erdogana nije više na vlasti, ali i dalje ima jak uticaj kao proamerički igrač u Turskoj. Zbog toga je i smenjen posebno posle zaoštravanja odnosa sa Rusijom i u vezi obaranja ruskog aviona. Rusija i Turska su bile na ivici konflikta i zbog ponašanja Davitoglua u incidentu koji je išao više na američku i NATO „vodenicu“. Ruska politika je „spasila“ predsednika Erdogana jer je na vreme prenela informacije o nameri vojnog udara. Tako je Erdogan postao „dužnik“ ruskom predsedniku Putinu, ali su i „partneri“ u podeli interesa i racionalizaciji sukoba u Siriji. Dakle sve su ovo činjenice koje ukazuju da Turska nije direktno umešana u politčku kampanju „Velike Albanije“ Edi Rame i Hašima Tačija. Turska ima značajni diplomatski i obaveštajni uticaj na Balkanu, ali ovde je reč o „podzemnoj diplomatiji“ Zapadnih država.

Vučić poziva Erdogana da poseti Srbiju

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa turskim ambasadorom Tanžuom Bilgičem, uputio je poziv predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu da poseti Srbiju. Predsednik vlade Aleksandar Vučić je kazao: “Želimo da privučemo još veći broj turskih investitora i organizujemo sastanke sa poslovnim ljudima iz Turske, u cilju izgradnje poverenja onih koji već posluju u našoj zemlji, kao i povećanja obima privredne saradnje“. Ambasador Bilgič je naglasio da su neophodni dobri odnosi Turske sa Srbijom, kao ključnom zemljom za mir i stabilnost na Balkanu. Premijer Vučić je najavio dolazak novih preduzetnika iz Turske, koji su spremni da svoje poslovanje prošire u nekim od gradova Srbije pre svega u Raškoj oblasti. Turski ambasador u Srbiji kaže: „I turski predsednik i srpski premijer su snažni lideri koji donose snažne odluke“. Da postoje čvrste indicije kako pišu tabloidi premijer Srbije ne bi zvao turskog ambasadora da se pozove Predsednik Erdogana. Postavlja se šta je onda tačno. Da li to što prenose provladini tabloidi i novine da Erdogan stoji iza „Velike Albanije“ ili poziv premjera Vučića da Srbiju poseti turski predsednik Redžep Tajip Erdogan? Turska je velika i ozbiljna država strateških interesa i svoje namere neće pokazivati brutalnim izazivanjem ratnog žarišta na Balkanu gde ima svoje etničke, ekonomske i geopolitiče interese. Turskoj je dovoljno briga i konflikta u Siriji Iraku, spora sa EU i unutrašnjom nestabilnošću da bi širila preko Edi Rame i Hašima Tačija ratnu retoriku. Zato je potrebno da se bez senzacionalizma i oblika netaktične propagande što je moguće tačnije piše o veoma ozbiljnim pitanjima.

(Tomislav KRESOVIĆ, Vidovdan)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Beli Orao says:

    Al ste naivni Internata jun , prvo Turci krivi a znam da jtto ami_ Engleska smisla kao i ubijem a mrvičari Evropa balada u svemu pomalo uvlačeći se u dupe anglosaksoncima!!!! Sledeći put ne trčite pred rudu može vas palima udariti po ćiverici!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *