Турска није попустила: Збогом немачки војници!

Turska nije popustila: Zbogom nemački vojnici!

19 maja 2017

Nemački zvaničnici saopštili su da razmatraju prebacivanje u Jordan gotovo 250 svojih vojnika koji su stacionirani u bazi Indžirlik u Turskoj kao podrška u borbi protiv terorista Islamske države, javlja Rojters.

Nemačka razmatra ovaj potez jer Ankara odbija da dozvoli nemačkim političarima pristup ovoj bazi. Turski zvaničnici rekli su za Rojters da poseta nemačkih parlamentaraca ovoj bazi u ovom trenutku ne bi bila prikladna.

Ministarka odbrane Nemačke Ursula fon der Lajen, koja će za vikend biti u poseti Jordanu, novinarima je nakon sastanka parlamentarnog odbora rekla da Vlada već neko vreme razmatra potencijalne alternative za bazu Indžirlik.

Opcije Kipar i Krit

Portparol Ministarstva odbrane rekao je da su druge opcije Kipar i Krit, ali da je Jordan zasad najpogodniji. U obzir su uzeti kriterijumi poput geografije i odnosa sa drugim saveznicima, istakao je portparol.

„Nastavićemo razgovore s Turskom, ali paralelno moramo da istražujemo druge opcije. To znači tražiti alternative za Indžirlik, a jedna od njih nalazi se u Jordanu“, rekla je ranije ove nedelje nemačka kancelarka Angela Merkel.

Turske vlasti zabranile su nemačkim poslanicima da posete vojnike stacionirane u vojnoj bazi kao odgovor na donošenje odluke u nemačkom parlamentu, kojom se masakr Osmanlijskog carstva nad Jermenima proglašava genocidom.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan tokom kampanje za referendum o ustavnim reformama u toj zemlji optužio je kancelarku Merkel da se služi „nacističkim merama“.

Naime, Nemačka je zabranila održavanje političkih skupova turskih ministara u Nemačkoj tokom te kampanje.

Al Džazira

KOMENTARIJedan komentar

  1. micky says:

    Taj Hitlerovski smrad treba pocerati do granice sa sirijom i predati ich glavosecama iz saudijske arabije. Njiovi su saveznici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *