Турска одбацила захтеве да повуче 35.000 војника са севера Кипра

Turska odbacila zahteve da povuče 35.000 vojnika sa severa Kipra

30 juna 2017

TURSKA je u četvrtak odbacila bilo kakvo povlačenje svoje vojske s Kipra, što je jedno od glavnih pitanja nove runda pregovora u Švajcarska o ponovnom ujedinjenju tog ostrva podeljenog turskom okupacijom više od 40 godina, a više od pola veka i „Zelenom linijom” razdvajanja dveju nacionalnih zajednica, koju su postavile UN.

Međunarodno priznata Republika Kipar, gde je većina kiparskih Grka, podeljen je turskom vojnom okupacijom njene severne trećine gde živi turska nacionalna manjina, i gde je proglašena Turska Republika Severni Kipar (TNCR) koju priznaje samo Ankara.

Turska je na okupiranom severu stacionirala 35.000 vojnika, s porodicama, kao i mnogobrojne koloniste, dok Nikozija, uz podršku Atine, zahteva da se trupe potpuno povuku.

Diplomatski izvor je rekao za AFP u Švajcarskoj da bi Turska bila spremna da za 80 odsto smanji svoje vojno prisustvo na Kipru.

Ali, portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova oštro je to demantovao saopštenjem objavljenim u četvrtak: „Izveštaji da će naša zemlja da povuče svoje trupe sa ostrva, kao deo plana od četiri koraka, kao i navedeni procenti, lažni su”.

„Nula vojnika, nula garancija za nas to ne može biti polazna tačka sastanka”, rekao je kasnije turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *