ТУРСКА ОДГОВАРА: Ако нам САД ускрате ловце F-35 због С-400 уследиће наше узвратне мере

TURSKA ODGOVARA: Ako nam SAD uskrate lovce F-35 zbog S-400 uslediće naše uzvratne mere

6 maja 2018

ANKARA će preduzeti uzvratne mere protiv Sjedinjenih Država ako Vašington blokira isporuku Turskoj lovaca F-35 – izjavio je Mevlut Čavušoglu.

U intervjuu telekanalu CNN Turk otkrio je da neredne nedelje putuje u Vašington i upozorio da bi američko odustajanje od prodaje F-35 nilo neprihvatljivo za njegovu zemlju.

Šef turske diplomatije na ovaj način je odreagovao na uiozorenje iz Stejt departmana (pomoćnik državnog sekretara Ves Mičel) da Ankaru kupovina ruskih zenitnih raketnih sistema S-400 može koštati gubitka F-35.Doduše, vašingtonska opomena formalno je bila nešto blaža („kupovina S-400 može negativno uticati na…“), ali je Turska odmah poručial Stejt departmanu da ne pristaje na „jezik sankcija“.

Grupa američkih senatora želi da blokira isporuku pomenutih lovaca Ankari i zbog hapšenja u Turskoj pastora iz SAD Endrjua Bransona.

Turska i Rusija su krajem 2017-te potpisale sporazum o kupoprodaji S-400. Na kredit.

Zvanični Vašington je odmah upozorioturskog lidera, Redžepa Tajipa Erdogana, da Ankara treba da odustane i da kupi zenitne raketne sisteme koji odgovaraju „standardima NATO“.

Erdogan se nije ustručavao da odmah objavio da „Turska samostalno odlučuje o takvim pitanjima“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *