Turska „otkačila“ Amerikance, kupila kineske rakete

Turska „otkačila“ Amerikance, kupila kineske rakete

30 septembra 2013

patriot_620x0SAD su izrazile ozbiljnu zabrinutost zbog odluke Turske da zajednički proizvodi vazdužne sisteme dugog dometa i raketne odbrambene sisteme sa jednom kineskom firmom koja je pod američkim sankcijama.

Turska, članica vojne alijanse NATO, saopštila je ove sedmice da je odabrala raketni odbrambeni sistem FD-2000 koji proizvodi Kineska uvozno-izvozna korporacija za preciznu mehaniku (CPMIEC), dajući joj prednost nad rivalskim sistemima ruskih, američkih i evropskih firmi.

CPMIEC je pod američkim sankcijama zbog kršenja Akta o neširenju naoružavanja Irana, Severne Koreje i Sirije, podsetila je agencija Rojters.

Pojedini zapadni analitičari u sektoru odbrane izjavili su da su iznenađeni tom odlukom Turske, od koje se očekivalo da postigne sporazum sa američkom kompanijom Rejteon koja proizvodi rakete „patriot“, ili sa francusko-italijanskom firmom Eurosam SAMP/T.

SAD, Nemačka i Holandija su početkom ove godine poslale u jugoistočnu Tursku po dve „patriot“ baterije i do 400 vojnika za rukovođenje njima, nakon što je Ankara zatražila od NATO pomoć u vazdušnoj odbarni od mogućih raketnih napada iz Sirije.

Turska je dugo bila najodaniji saveznik SAD u regionu Bliskog istoka koji se tokom Hladnog rata graničio sa Sovjetskim Savezom.

Posle izbora Tajipa Erdogana za premijera Turske 2002. godine uloga turske vojske u politici je smanjena, a politički i vojni odnosi između Ankare i Vašintona, mada i dalje bliski, sve manje imaju centralnu ulogu, što se odražava na tursku politiku javnih nabavki, primećuje Rojters.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *