ТУРСКА ОТВАРА ВОЈНУ БАЗУ У ЛИБИЈИ: Ердоган разговарао са Путином!

TURSKA OTVARA VOJNU BAZU U LIBIJI: Erdogan razgovarao sa Putinom!

18 avgusta 2020

Samo dan pošto su telefonom razgovarali Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, gde je i zvanično kao jedna od tema razgovora pomenuta Libija, Turska je najavila otvaranje vojne baze u ovoj zemlji.

S tim u vezi, potpisan je i sporazum o otvaranju turske vojne baze u libijskom gradu Misurata.Sporazum su potpisale Turska, Katar i Vlada nacionalnog jedinstva, javila je Al Arabija. U skladu sa sporazumom, u Misurati će biti formiran trostrani vojni centar za koordinaciju.

– Osim toga, države su se dogovorile da pošalju katarske vojne savetnike u Libiji za obučavanje libijskih vojnika, a samoj Libiji mesta na turskim i katarskim vojnim školama – navodi se na sajtu televizije Al Arabija.

Cilj sporazuma je povećanje borbene sposobnosti vojnih jedinica koje su pod komandom Vlade nacionalnog jedinstva.

Juče su libijsku prestonicu posetili ministar odbrane Turske Hulusi Akar i premijer Katara Halid bin Muhamed el Atija.

Podsetimo, u Libiji traje sukob između Vlade nacionalnog sporazuma Fajeza Saradža, koja kontroliše Tripoli i teritorije na zapadu zemlje, i Libijske nacionalne armije (LNA) pod komandom Halife Haftara, koja sarađuje sa parlamentom koji zaseda na istoku zemlje. Vladu nacionalnog jedinstva podržava Turska, a LNA – Egipat.

KOMENTARIJedan komentar

  1. E.Lirsch says:

    I "car" mu je odobrio vojnu bazu. Sto ti je "Mudra Politika"....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *