ТУРСКА покренула операцију „ПРОЛЕЋНИ ШТИТ“ у Сирији

TURSKA pokrenula operaciju „PROLEĆNI ŠTIT“ u Siriji

1 marta 2020

Ministar za nacionalnu odbranu Turske Hulusi Akar saopštio je da se u sirijskom Idlibu izvodi operacija pod nazivom „Prolećni štit“.

Uspešno se nastavlja operacija „Prolećni štit“ koja je bila započeta 27. februara kao odgovor na napad na turske vojnike. Do danas je uništen jedan dron i osam helikoptera, 103 tenka, 72 haubice, tri sistema PVO i ubijeno 2212 vojnika režima (predsednika Sirije Bašara Asada)“, prenosi NTV reči ministra.
Akar je naglasio da cilj operacije „nije sukob sa Rusijom“.

„Naš zadatak je da sprečimo zločine koje vrši režim Asada, eliminišemo radikalne elemenate i sprečimo (talas) migracije“, naglasio je ministar.

Još jedno u nizu zaoštravanje situacije oko sirijske provincije Idlib desilo se u četvrtak kada je sirijska avijacija napala turski konvoj. Tom prilikom poginulo je više od 30 turskih vojnika. Nakon toga turska vojska je izvela napad na položaje sirijske vojske.

Nešto ranije, u turskim medijima se pojavila informacija da je oboren sirijski avion u Idlibu, dok sirijski javljaju da je u pitanju turski dron. Zatvoren je vazdušni prostor iznad ove provincije.

KOMENTARI2 komentara

  1. Slobodanka says:

    TURCI DOLAZE umesto onog slavnog "Rusi dolaze". Stvarno vreme je da Rusi idu svojoj kući. Moguće je da Rusi kao po pravilu opet sporo shvataju, oni misle da njima Rusima je sad ipak dobro jer eto ne biju bar njih. Osim toga imaju nekoliko dobrih poslova sa Turskom pa ni ne smeta im da zbog toga Sirija izgubi taj njen Idlib. A Turci koji dolaze na kraju će i Ruse izjuriti iz Sirije u paketu sa Asadom.

  2. Milan says:

    "O, Romeo, zašto si Romeo?" ... "O Evgenije zašto si Evgenije?" bio bi pandan napravljen iz ruske književnosti iz poeme "Evgenije Grande". Ali Tatjana Larina je bila pametnija i otresitija od Julije, ona odrasta i ne dozvoljava da se njen život pretvori u dugo čekanje neuzvraćene ljubavi, i udaje se za drugog. Lepo se ti slikaj Evgenije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *