ТУРСКА ПОСЛАЛА АВИОНЕ Ф-16 да бомбардују Либију! РАЗБЕЖАЛИ СЕ ЈЕР СУ НАЛЕТЕЛИ…

TURSKA POSLALA AVIONE F-16 da bombarduju Libiju! RAZBEŽALI SE JER SU NALETELI…

27 aprila 2020

Četiri ruska sistema protivvazdušne odbrane „Pancir S-1“ uspela su da prisile nekoliko turskih ratnih aviona F-16 da se povuku iz njihove zone delovanja u Libiji, objavila je u četvrtak ruska publikacija Avia.Pro.

– Dan ranije, postalo je jasno da je 18. aprila 2020. najmanje 16 turskih aviona prišlo i delimično narušilo libijski vazdušni prostor, želeći da napadnu napredujuće snage Libijske nacionalne armije. Bez obzira na to, četiri raketna sistema protivvazdušne odbrane „Pancir S-1“ odmah su prisilili turske pilote da se povuku, jer su rekli da će zapucati – prenosi ruska publikacija.Libijska nacionalna armija koristi ruski sistem „Pancir S-1“ kojim je uspela da obori nekoliko turskih bespilotnih letelica; međutim, ovo je jedan od prvih slučajeva gde su upozoreni avioni F-16.

– U ovom trenutku, Turska ne komentariše povredu libijskog vazdušnog prostora, međutim, s obzirom na aktivnu podršku snaga Vlade nacionalnog sporazuma, stručnjaci su uvereni da je Turska nameravala da izvrši veliki vazdušni napad – objava nastavio.

Pozivajući se na jednog od svojih vojnih analitičara, Avia.Pro je saopštila da „Turska nema rakete koje bi uništavale kopnene ciljeve na velikim daljinama i može se gotovo sigurno tvrditi da će većina turskih borbenih aviona jednostavno biti uništena“.

U martu, turski F-16 izveli su ograničene operacije na severozapadu Sirije kada su oborili sirijske ratne avione koji su leteli duž turske granice.

(Alo)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *