ТУРСКА пред грађанским ратом!

TURSKA pred građanskim ratom!

29 oktobra 2015

926518-130603-turkey-protestSuzavac i vodeni topovi opet su „radili“ u Turskoj, ovog puta samo nekoliko dana uoči nedeljnih prevremenih parlamentarnih izbora. Policija je rano ujutru upala u prostorije medijske kuće, povezane sa uticajnim muslimanskim imamom Fetulahom Gulenom, bivšim saveznikom, sada zakletim neprijateljem predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Dok je Gulen bezbedan u dobrovoljnom egzilu (SAD), turska vlast se „regularnim policijskim sredstvima obračunava s neposlušnima“. Vodenim topovima, rasterala je nekoliko desetina zaposlenih koji su se okupili ispred prostorija Kanalturka i televizije Bugin u Istanbulu. Sve to, uživo je prenosila TV Bugin. Turska policija, preuzela je kontrolu nad televizijama Bugin TV i Kanalturk u Istanbulu, u vlasništvu medijske grupe Koza-Ipek Holding, koju je sud u ponedeljak stavio pod prinudnu upravu.

Najpre su policija i tužilaštvo naklonjeni Gulenu, otvorili istragu o korupciji u Erdoganovom bliskom okruženju 2013. godine. Turski predsednik sad uzvraća udarac: tužilaštvo traži kaznu zatvora od 34 godine za Gulena (74), pod optužbom da je vodio paralelne strukture unutar državnih institucija koje su nastojale da sruše Erdogana, koji je na čelu Turske još od 2003. godine, najpre kao premijer.

Sve ovo se dešava uoči izbora i zato ima i posebnu težinu. Partija pravde i razvoja (AKP), koju je osnovao Redžep Tajip Erdogan, u junu je, posle 13 godina izgubila apsolutnu većinu u parlamentu i sada na sve načine nastoji da povrati poljuljao poverenje, kako bi posle glasanja 1. novembra, ponovo mogla samostalno da formira vladu. To je preduslov da izmeni ustav i da se, na predlog Erdogana, umesto parlamentarnog, uvede predsednički sistem.

Vlada je, u julu, prekinula pregovore o mirnom rešenju „kurdskog problema“ kako bi privukla glasove nacionalista koji ne žele bilo kakve kontakte sa „separatistima i teroristima“. U svakodnevnim oružanim sukobima vojske i policije i Radničke partije Kurdistana (PKK), koja se decenijama bori za autonomiju svoga naroda, dosad je „eleminisano“, kako se zvanično tvrdi, dve hiljade „terorista“ dok je u isto vreme poginulo 160 vojnika i policajaca. U poslednja tri meseca stradalo je i 140 civila, najviše nedavno, u samoubilačkom bombaškom napadu u strogom centru Ankare.

Pamuk: Plašim se

Orhan Pamuk, prvi turski nobelovac, zabrinut za sudbinu Turske.

„Ljudi su iznenađeni, u šoku su. Zemlja se odjednom našla u ratu protiv Islamske države i Kurda. Plašim se za Tursku, jer znam da Erdogan želi da vlada sam, i to po svaku cenu. On ne želi da deli vlast“, kaže Pamuk. Na novinarsko pitanje da li se plaši građanskog rata u Turskoj Orhan Pamuk je odgovorio: –

„Da, plašim se.“

Upad uživo

Policiji su najpre pretesterisali kapiju, a zatim su ušli u režije dveju televizija Kanalturk i Bugin i preuzeli kontrolu, uprkos protivljenju Tarika Torosa, glavnog i odgovornog urednika Bugin TV. – Dragi gledaoci, nemojte se iznenaditi ako vidite policiju u našem studiju u narednim minutima – rekao je Toros pred kamerama.

(Večernje novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Meri says:

    Dugo sam mislila da Islam čuva Tursku i da je Turska dovoljno velika i ekonomski snažna da se zaštiti od loših uticaja sa zapada. Nažalost gledamo kako su te krtice prodrle i u ovu zemlju.

  2. lovac na turbane says:

    Turska kao zapadni ker (nato član odgovoran za natovske ratove) i narod sa vekovima negativnom ulogom na planeti ima crnu karmu i nesreća će neminovno da zakuca na njihova vrata; setimo se da Konstantinopolj vapi za slobodom, došlo je vreme da se taj grad otrgne necivilizovanom neverniku i vrati pravoslavlju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *