ТУРСKА ПРЕДЛОЖИЛА РУСИЈИ – РЕШИМО СУKОБ У НАГОРНО-KАРАБАХУ „ОПРОБАНОМ МЕТОДОМ“! Москва искулирала Анкару – НИЈЕ ИМ ТО СИРИЈА!

TURSKA PREDLOŽILA RUSIJI – REŠIMO SUKOB U NAGORNO-KARABAHU „OPROBANOM METODOM“! Moskva iskulirala Ankaru – NIJE IM TO SIRIJA!

1 oktobra 2020

Turska je Rusiji predložila da se pitanje sukoba u Nagorno-Karabahu reši „oprobanom metodom“, odnosno po uzoru na sirijski model, izjavio je turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

Kako je rekao, bilo bi dobro kada bi se što pre pokrenuo zajednički rad po tom pitanju, baš kao što su Moskva i Ankara radile u Siriji.– Ovaj sukob do sada nije rešen ni na bilateralnom, ni na multilateralnom nivou. Nerešenost sukoba samo ohrabruje Jermeniju“, rekao je on i dodao da je Azerbejdžan predugo tolerisao jermensku „okupaciju“.

Prema njegovom mišljenju, pitanje takođe može da se reši ako Jermenija povuče svoje trupe sa teritorije nepriznate republike Nagorno-Karabah.

Kako je rekao, razgovor na tu temu održan je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

– Kao što zajedno delujemo u Siriji, pokušali smo i ovde, ali nismo uspeli. Kažu: Neka se obustavi rat. Neka bude tako. Mora da se proglasi primirje, ali Jermenija mora da se povuče sa okupiranih teritorija. Da li se to govori? Ne. Kako će se onda rešiti to pitanje – rekao je ministar.

Čavušoglu je nešto ranije izjavio da je Turska spremna da podrži Azerbjedžan i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom.

KOMENTARI6 komentara

  • Avangard-Kinzal says:

   40 miliona lažova, jedino Kurdi i još neke manjine možemo smatrati ljudima. Uskoro će Turska ko posle Otomanije da se opet smanji, biće ko Švica ali sa njihovim standardom života😁

  • Ivke says:

   Pa ni kada ne

 1. Slobodanka says:

  Sukob se dešava na prostoru Nagorno Karabaha, ali on je usmeren protiv Rusije. Cilj je približavanje južnim granicama Rusije. Na sličan način kao što se preti Rusiji iz Ukrajine, da sad to postignu i iz Azerbejdžana. Turska je podstakla Azerbejdžan da krene u ovaj sukob pa bi sad da "leči" taj sukob. Vojna prisutnost u Azerbejdžanu koju upravo predlaže Turska podrazumeva i formiranje turskih vojnih baza u Azerbejdžanu. Šta bi sve Turska mogla da smesti u te baze, a još uvek ima saradnju sa SAD i NATO ? Samo nekoliko dana nakon početka ovog sukoba u kom na strani Azerbejdžana učestvuje i Turska, ministar spoljnih poslova Turske već predlaže ovo rešenje, znači da je vlast Turske baš htela to da postigne. Kad bi u tome uspeli pitanje je šta bi se dalje dešavalo u Turkmenistanu. Naime, ovog treba da se setimo. U leto 2018 države kaspisjke petorke Rusija, Kazahstan, Turkmenistan, Iran i Azerbejdžan potpisale su dogovor da neće biti stranih vojnih baza na njihovoj teritoriji. To je smatrano velikim uspehom protiv osvajačkih imperijalističkih težnji SAD u regionu Kaspijskog jezera. Ono što od tada ne može SAD, to bi umesto njih da odradi Turska. Turska sposobnija od Amerike, ali i čini veliku uslugu Americi. To je Erdoganov neoosmanski san, ali i strah od američkih ekonomskih i drugih sankcija koje bi mogle uslediti nakon povlačenja američkih nuklearnih bombi iz Indžirlika. Žalosno i odvratno, upravo ginu mladi Jermeni, takodje i mladi Azeri, a da bi preko njihovih leševa ojačala Turska. Trenutno jedina nada je da Nagorno Karabah odbrani svoju teritoriju, te da Azerbejdžan zbog svojih žrtava, mora da se vrati u prethodno stanje zamrznutog konflikta. Medjutim postoji opasnost da Turska kao pomoć šalje mudžahedine poreklom iz Sirije i ko zna odakle sve, što Azerbejdžanu obezbedjuje manji broj sopstvenih žrtava.

 2. Slobodanka says:

  Azerbejdžan za ovaj najnoviji napad na Nagorno Karabah ima značajnu i direktnu podršku Turske, posebno u dronovima - turski dronovi Barjaktar. Videli smo njihov učinak u sirijskom Idlibu. Dakle na prostoru Nagorno Karabaha Turska odmerava svoj osavremenjene vojne potencijale protiv Rusije. Pritom nevolja za Nagorno Karabah je da on nema direktnu pomoć Rusije, nego raspolaže sa onoliko savremene PVO koliko uopšte uspe da obezbedi iz Jermenije.

 3. Slobodanka says:

  Turska se sve više preobražava u Ameriku, ali pritom sve više radi u svom interesu. Bila je jedna dobra karikatura na tu temu. U sirijskoj retko naseljenoj pustinji prikazan je zid. Na njemu su tri plakata: Rusija, Turska, USA, ali plakati Rusija i USA su preccrtani i na njima piše da više nisu ovde. Ispred zida nalazi se samo veliki Erdogan koji vozi mali tenk, mali je kao bicikl, to da bi se Erdogan prikazao što većim. Erdogan ima mali flaster na čelu, ali je nasmešen, zadovoljan i srećan. Ovo znači da Turska računa sa neminovnim direktnim sukobom izmedju Rusije i SAD na Bliskom Istoku u kome će obadve sile biti prilično poražene. To znači da će prefrigana Turska na kraju zgrabiti sve za sebe na velikom bliskoistočnom zgarištu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *