ТУРСКА преузима команду над снагама КФОРА

TURSKA preuzima komandu nad snagama KFORA

6 oktobra 2023

Turska će od 10. oktobra preuzeti od Italije komandu nad snagama Kfora na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas portparol turskog Ministarstva odbrane kontraadmiral Zeki Akturk, prenosi „Blumberg“.

Prema pisanju lista, Turska ima dobre odnose sa obe strane, pošto je razvila trgovinske veze sa Srbijom, dok s druge strane isporučuje borbene bespilotne letelice Prištini.Turska vidi lični odnos predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem potencijalno ključnim u sprečavanju eskalacije nasilja nakon napada u selu Banjska, tvrde izvori upoznati sa ovim pitanjem.

SAD su pozvale Srbiju da povuče svoje trupe sa granice i pozove na odgovornost organizatore nasilja u kojem su ubijeni kosovski policajac i još tri osobe.

Evropska unija je takođe izrazila zabrinutost zbog najgoreg sukoba od kada je Priština proglasila nezavisnost od Srbije 2008. godine.

Turska planira da apeluje na Srbiju i tzv. Kosovo da se uzdrže od akcija koje bi mogle da unište godine napora na normalizaciji dobrosusedskih veza, rekli su za „Blumberg“ neimenovani izvori.

General-major turske vojske Ozkan Ulutas stigao je u utorak na Kosovo i Metohiju da preuzme komandu nad misijom, koja uključuje oko 600 turskih snaga.

Rukovodstvo Alijanse prati doprinos Turske sličnim naporima NATO-a i ističe istorijske i etničke veze sa Balkanom, koji je nekada bio deo Otomanskog carstva.

Trenutno je raspoređeno oko 3.500 NATO vojnika, što je značajan pad u odnosu na 50.000 koliko ih je bilo na vrhuncu prisustva Alijanse na KiM.

Turska tradicionalno podržava Prištinu, sa kojom deli verske i etničke veze, a nedavno je toj zemlji prodala šest svojih bespilotnih borbenih aviona Bajraktar ​​TB2 koje je Ukrajina takođe koristila za borbu protiv ruskih snaga, kažu ljudi upoznati sa ovim pitanjem, podseća „Blumberg“.

KOMENTARI3 komentara

 1. Protokoli hrvackih ludaka says:

  uuuuuuuuuuuuuuuuu jeeeeeeeeeeeeeeee...

  • Srpski kralj Čmaroljub says:

   Aaaaaaa Uuuuuuu.

 2. rajko says:

  oće l' biti opet ko pre - jednog stavi u džak ispod stola, sa drugim jedi i pij, ono što ti misli onaj u džaku to ti misli i onaj za stolom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *