ТУРСКА СЕ НЕ ОБАЗИРЕ НА УПОЗОРЕЊА ИЗ АМЕРИКЕ И РУСИЈЕ: Ердоган шаље 1.800 нових војника у Либију против Хафтара

TURSKA SE NE OBAZIRE NA UPOZORENJA IZ AMERIKE I RUSIJE: Erdogan šalje 1.800 novih vojnika u Libiju protiv Haftara

3 jula 2020

Trenutno se sve više krvavih bitaka odvija u Severnoj Africi. Zaraćene strane, GNA (Saraj) i LNA (Haftar), libijske nacionalne armije, gube i oklopna vozila i ljudstvo.

Turska će uskoro poslati još jednu grupu vojnika kako bi nadoknadila gubitke. Oni su obučavani pod vođstvom Ankare, a mnogi od 1.800 ljudi ranije su bili u različitim vojnim organizacijama.Pored toga, oko 300 regruta još nije punoletno. Međutim, nisu svi vojnici zabeleženi u formiranju jedinica koje bi učestvovale u neprijateljstvima.

Kao što je ranije rečeno, nova grupa od 500 boraca stigla je u Libiju, uz podršku Turske.

Mediji su tada zabeležili „dolazak nove grupe od 500 boraca iz Turske, na libijsku teritoriju, kako bi se pridružili vojnim operacijama na strani vlade nacionalnog sporazuma (GNA) protiv Libijske nacionalne vojske (LNA)“.

Shodno tome, broj regruta koji su stigli u Libiju porastao je na 10.000 plaćenika, uključujući grupu ne-sirijskih militanata, dok je oko 3.400 stiglo u Tursku na obuku.

Od ukupnog broja regruta, oko 200 dečaka uzrasta od šesnaest do osamnaest godina regrutovano je za učestvovanje u ratu u Libiji, od kojih je većina potekla iz sirijske grupe Al Sultan Murad, koja nudi materijalne podsticaje koristeći teške životne situacije i siromaštvo ovih tinejdžera.

Veliki broj učesnika rata namerava da odstupi što pre, kako bi emigrirali u Italiju i druge evropske zemlje. Poznato je da je u bitkama iz redova GNA-a poginulo 400 ljudi, isti broj boraca je odlučio da pobegne.

Da podsetimo, Turska nastavlja da isporučuje oružje Libiji, uprkos postojećem embargu na oružje.

Turska je 1. juna prebacila tenkove u Libiju. Nekoliko izvora tvrdi da su u predgrađu libijske prestonice Tripoli Tarjuna viđeni tenkovi M-60A.

Očigledno je da je dopremljen iz Turske da podrži snage GNA. Naravno, M-60A1 je zastareo, međutim, u uslovima libijskog rata, gde se aktivno koriste tenkovi T-55, ređe su T-62 i uopšte T-72 postali retkost, Turski tenk se može prilično uspešno koristiti na bojnom polju.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pravda stize polako ali sigurno stize says:

    Sto ce taj Erdogan da popusi pa ce se pitati 'zasto nitko ne voli domace zivotinje' 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 Poslije ce da place i cmizdri a petlja se u tudje probleme..... Cccccccccc...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *