ТУРСКА СЕ НЕ ШАЛИ – ЕРДОГАН ПРЕТИ: „Грчка ће платити цену“

TURSKA SE NE ŠALI – ERDOGAN PRETI: „Grčka će platiti cenu“

9 decembra 2019

Memorandum o razumevanju kojim se navodno definiše morska granica između Turske i Libije izaziva „ozbiljnu zabrinutost“, kaže šef diplomatije EU Žozep Borel.

Izjava dolazi uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

„Jasno je da je taj dokument stvorio ozbiljnu zabrinutost. Izražavamo solidarnost i pružamo podršku Grčkoj i Kipru“, rekao je Borel i dodao da je memorandum problematičan za te dve zemlje i da može da predstavlja problem za grčka ostrva, prenosi grčki portal Katimerini.Prema njegovim rečima, vlasti EU ga ispituju.

„Očekujemo da ćemo zauzeti stav nakon analize sadržaja memoranduma o razumevanju, koji je do pre nekoliko dana bio, ne tajna, ali je bio nepoznat“, rekao je Borel.

Memorandum, koji je odobrio turski parlament prošle nedelje, pojačao je tenzije između Turske i Grčke, Kipra i Egipta, zbog trvenja povodom prava na bušenje nafte i gasa u istočnom Mediteranu.

Grčka je prošle nedelje proterala libijskog ambasadora u Atini jer nije otkrio sadržaj dogovora.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je odluka Grčke da protera ambasadora Libije zbog sporazuma koji su potpisale Tripoli i Ankara o pomorskim granicama, međunarodoni skandal i da će Atina „platiti cenu tog međunarodnih poteza“.

On je za državnu tursku televiziju TRT Haber rekao da prema sporazumu, Turska i Libija mogu zajedno da izvode operacije u istočnom Mediteranu, prenosi grčki portal Katimerini.

Erdogan je dodao i da će Turska nabaviti još jedan brod za bušenje kao bi nastavila aktivnosti u Mediteranu, ali i na Crnom moru i međunarodnim vodama.

KOMENTARI2 komentara

  1. Beli Orao says:

    Izgleda da je Turčin poludio a i ratnohuškačka epidemija ga spopala , rekao bi da se polako ostvaruje predskazanje slijepog starca sa Svete Gore !!!

  2. Slobodanka says:

    Razgraničenje na moru, tj. morska granica između Turske i Libije kako se uopšte može napraviti imajući u vidu da je najbliže rastojanje izmedju obala Turske i Libije prilično veliko. Vazdušnom linijom ono iznosi otprilike oko 600 km, a to je oko 320 nautičkih milja. Zatim od obale Libije do grčkog ostrva Krit vzdušnom linijom ima oko 300 km što je oko 160 nautičkih milja, a nema nikakvih manjih ostrva izmedju Libije i Krita. Rastojanje od obale ili od pripadajućeg ostrva do spoljne granice teritorijalnog mora obično iznosi 12 nautičkih milja (1 nautička milja iznosi 1852 metra)...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *