ТУРСКА СЕ НЕ ШАЛИ: Геноцид над Индијанцима биће ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА АМЕРИКУ

TURSKA SE NE ŠALI: Genocid nad Indijancima biće TEŽAK UDARAC ZA AMERIKU

17 decembra 2019

Sudeći po najavama, Amerika bi mogla doživeti najžešći „moralni“ udarac u lice, i to od doskorašnjeg saveznika — Turske: Optužbu da su izvršili genocid nad Indijancima.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da turski Parlament može usvojiti rezoluciju o genocidu nad Indijancima za vreme američke kolonizacije, kao odgovor na usvajanje rezolucije američkog Senata o genocidu nad Jermenima za vreme Osmanske imperije.Usvajanje takve rezolucije protiv velesile koja sebi daje za pravo da vojno interveniše pod izgovorom sprečavanja humanitarnih katastrofa izgleda da bi ozbiljno narušilo „moralni kapital“ SAD, posebno što bi je usvojio Parlament jedne NATO zemlje.

„Usputni“ genocid nad Indijancima

Međutim, istoričar Predrag Marković kaže za Sputnjik da pomor Jermena u Turskoj i Indijanaca u Americi nisu isti slučajevi, jer u slučaju Indijanaca nije postojala genocidna namera, dok je u slučaju Jermena postojala loša namera Otomanskog carstva prema tom narodu.

„Nad Indijancima je obavljen genocid ’an pasan‘ — bez jasne namere da se neki narod uništi. To je bila usputna posledica kolonizacije belaca. Oni kažu da je to usputna posledica evakuacije kroz pustinju, međutim, činjenica da vi pošaljete ceo jedan narod na marš kroz pustinju i pustite divlja plemena da muče, ubijaju i zlostavljaju ljude — to je ipak neka vrsta namere. Jer za genocid je najbitnija namera države. To je ono što razlikuje genocid od običnog ratnog zločina“, ističe Marković.

Prema njegovim rečima, posledice koje su doživeli Indijanci od belih kolonizatora u Americi su, ipak, drugačija stvar, što potvrđuje i slučaj Havaja, gde su domoroci stradali od belačkih zaraznih bolesti koje su krajem 19. veka doneli američki doseljenici.

Rusija, kao svetli primer

Zanimljivo je, dodaje naš sagovornik, da se Rusija pokazala kao izuzetak od ostalih velikih imperija, jer u slučaju Rusije većina tih domorodaca u Sibiru, na dalekom severu i u centralnoj Aziji ne samo da su preživeli, već im je Rusija stvorila institucije kao što su školstvo, autonomija i tako dalje.

„Tako da, u tom smislu, velike imperije mogu da se ugledaju čak i na carsku Rusiju, a kamoli na socijalističku, koja je faktički ni iz čega pravila institucije za te domorodačke narode kojima je vladala“, kaže Marković.

Turska reč — inat

Kada je reč o razmeni „genocidnih rezolucija“, sagovornik Sputnjika smatra da, čak iako se usvoji rezolucija u turskom Parlamentu, to ne bi imalo nikakav međunarodni značaj.

„To je, prosto, jedan inat, da upotrebimo tursku reč, i ne bi imao nikakvih posledica. Jer prvo, tu je taj problem što se 19. i 20. vek razlikuju po koncepciji ljudskih prava. U 19. veku ona još nije bila tako izgrađena, a jermenski genocid se dešava već u vreme kada postoji koncept zaštite ljudskih prava“, zaključio je Marković.Senat Kongresa SAD usvojio je ranije ove nedelje rezoluciju o potrebi da se zvanično prizna i pamti genocid nad Jermenima.

Krajem 19. i početkom 20. veka Osmansko carstvo vršilo je redovne progone Jermena. Konkretno, 1915. godine je, prema podacima brojnih istoričara, ubijeno više od 1,5 miliona Jermena. Genocid nad jermenskim narodom u Osmanskom carstvu priznale su 23 države, kao i Evropski parlament i Svetski savet crkava.

Procenjuje se da je u vreme Kolumbovog dolaska na američki kontinentu živelo od deset do sto miliona Indijanaca. Danas ih u SAD ima oko 2,9 miliona.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. M says:

  Cijeli svijet zna da je USA istrijebila sjevernoameričke Indijance!I bez obzira koji ih izgovor i sud od toga branio,svi će znati da su zaslužili etiketu genocidnog naroda-države,ma tko im to zalijepio!Danas jedni,sutra drugi,prekosutra svi!?!

 2. Kosovac says:

  Istoričar Predrag Marković je očigledno sa odličnim uspehom završio radionicu teorije o genocidu. Svaka čast, objasnio nam je čak i šta „međunarodna“ zajednica priznaje za genocid. ……….Samo me malo hvata strah da ovaj istoričar Predrag Marković ne počne da tumači srpsku istoriju. Da bi ga malo zaneli, treba mu dati ovlašćenje da protumači srpsku komunističku istoriju, pod uslovom da se ne meša u ostale grane. Ili da Ivica Dačić obavezno izdejstvuje da Markovića postave za ličnog istoričara Hilari Klinton, i tako ga zanese i odvrati od tumačenja srpske istorije.

  • boki says:

   Pa,bacanje atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki je najsuroviji primer genocida u najočiglednijem i bukvalnom smislu te reči...

 3. Goran Swe says:

  Marković očito nije izučavao istrebljivanje indijanaca koje je i te kako bilo organizovano. Postoje i knjige naših sociologa koji su to istraživali mnogo dublje od ovih površnih zaključaka. Čuj podatka od 10-100 miliona, jako precizno... Samo na području današnje SAD 45 mil.

 4. Velika Metla says:

  Nije to samo optužba nego je gola istina da je izvršen genocid nad Indijancima. A po međunarodnom pravu počinjeni genocid NIKADA ne zastareva! Ili će "časni" i iznad svega "pošteni" zapad i fađisti američki u svojim lažljivim medijima napisati da su Indijanci izvršili genocid na ameriKENJcima? Ne bi me čudilo pa i da napišu. Zapadu je majka laž,a otac obmana.

 5. Zoran says:

  Erdogana ce da skine njegov narod.

 6. Kosovac says:

  Moje istoričesko iskustvo i nije baš neko, ali sam odavno shvatio da su za Srbe najopasniji istoričari iz Vatikana. Ali, i kada bi Vatikanci prestali da postoje, uvek bi se kod Srba ufunjao neki polukomunistički Predrag Marković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *