Turska se okreće Putinu, a šta će uraditi Srbija?

Turska se okreće Putinu, a šta će uraditi Srbija?

6 februara 2013

Russia-Turkey_flagsNedavno je turski premijer Redžep Erdogan ponovio svoje kritike na račun Brisela i naglasio da Turska traži alternativu Evropskoj uniji. Pritom je jasno rekao da altenativu vidi na Istoku i zato je saopštio Vladimiru Putinu da je spreman reći zbogom Evropskoj uniji, ako Turska bude primljena u organizaciju ŠOS, koju predvode Rusija i Kina. S obzirom na sličnu situaciju i nikad veće protivljenje Evropskoj uniji u Srbiji, postavlja se pitanje da li je i njoj suđeno krenuti takvim putem?

Naime, radi se o tome da Turska već pola veka stoji u čekaonici pred vratima Unije, u koju nikako da je puste. Ta zemlja je prvi put predala zahtev za članstvo u Evropskoj ekonomskoj zajednici, preteči EU, još daleke 1959. godine, ali pitanje turskog članstva se ne pomera sa mrtve tačke zbog toga što Turska ne priznaje Republiku Kipar, u čemu se odmah primećuje sličnost sa Srbijom, koju Evropa uslovljava u vezi Kosova i Metohije.

Zato je turski premijer izjavio da se prioriteti Ankare premeštaju sa Zapada na Istok, jer se po njegovim rečima, Turska već umorila od besperspektivnog stremljenja prema Evropskoj uniji. «Nedavno sam rekao gospodinu Putinu:  „Primite nas u Šangajsku organizaciju. Primite nas, i mi ćemo odustati od EU», – rekao je Erdogan.

Predsednik vlade Turske je jošnaglasio da je ŠOS prestao da bude samo odbrambeni blok, nego je prerastao u strukturu regionalne saradnje na mnogim nivoima, a na kritike opozicije da bi takva nova orijentacija na istok nanela štetu demokratskim institucijama Turske, Erdogan je odgovorio tako što je naveo ružne postupke članica Evropske unije, poput okupacije Alžira i deportacije Roma.

Iako je Erdogan niz godina sa entuzijazmom vodio svoju zemlju u pravcu Evropske unije, sada je, neskrivajući veliko razočaranje i ogorčenje, došao do toga da otvoreno izjavljuje kako se bez Evrope može, pri čemu je jasno izrekao novi pravac kretanja za Tursku, a to je Istok.

A kada je reč o ŠOS – u ili Šangajskoj organizaciji za saradnju, recimo da je to organizacija koja u ekonomskom i vojnom smislu povezuje Rusiju, Kinu i nekoliko drugih država, a iz Turske su se mogla čuti i mišljenja kojakažu da je organizacija ŠOS, kako su istakli,  „bolja i snažnija od Evropske unije“.

Inače, mišljenje turskog premijera nije usamljeno u Turskoj, zato što tamo i među građanima postoji veliki otpor prema evrointegracijama, jer se ubedljiva većina od čak 66% stanovnika te balkanske zemlje protivi učlanjenju Turske u Evropsku uniju.

A s obzirom da i u Srbiji po najnovijim podacima dramatično opada podrška evropskim integracijama, pa tako sada sličan procenat od 59 posto građana Srbije ne podržava ulazak zemlje u EU, onda se možemo zapitati da li je to put koji u budućnosti čeka i Srbiju?

Uostalom, kada je predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom aktuelne posete Turskoj izjavio  „da će Srbija ispuniti sve uslove koje jedna država može da ispuni da bi postala članica Evropske unije, ali da to ne znači da nećemo imati bilateralne odnose na najvišem nivou sa drugim međunarodnim organizacijama“, možda je pritom mislio baš na ono što je već uradio predsednik vlade Turske Erdogan, kada je zamolio Putina za prijem u ŠOS.

(Ratko Paić – Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *