ТУРСКА СЕ СПРЕМА ЗА РАТ: Америка и НАТО стварају Курдистан!

TURSKA SE SPREMA ZA RAT: Amerika i NATO stvaraju Kurdistan!

5 jula 2015

kurdi2-610x407U proteklih nekoliko meseci, kurdski borci u Siriji su u mejnstrim medijima predstavljeni kao borci za slobodu i kao opozicija koju SAD mogu opravdano da podrže do izvesne mere u borbi protiv ISIS-a.

Kurdi su zaslužili većinu pohvala, s obzirom da se hrabro bore protiv ISIS-a. Amerikanci su čak jednom prilikom oteli zasluge sirijskih i iračkih Kurda za spasavanje zarobljenih Jazida na vrhu planine Sindžar.

Zaista, kurdski borci su pokazali pravu požrtvovanost u borbi protiv ISIS-a kod Kobanea, ali i spremnost da sarađuju sa sirijskom vladom po pitanjima koja su od zajedničkog interesa za obe strane.

Međutim, Zapad, a naročito NATO koji predvode SAD, ima drugačije planove za kurdsek borce u regionu. Zaista, Kurdi su dugo delovali kao sila koja je omogućavala SAD da stvaraju destabilizaciju u sferi Iraka, Sirije, Turske i Irana. Takav je slučaj i sada, pošto SAD i NATO snage koriste to što Kurdi žele nezavisnu državu Kurdistan kao destabilizujuću snagu protiv Sirije, Iraka i Irana. Da li će Kurdi ikada dobiti svoju državu, ostaje tek da vidimo.

Američka medijska propaganda

Iako hvale suprotstavljanje Kurda borcima ISIS-a, zapadni mediji osuđuju delovanje zvanične vojske sirijske vlasti.

To ne znači da Kurdi ne zaslužuju svaku pohvalu, ali jasno je da postoji agenda s ciljem da se pokrene ustanak kurdskih boraca.

Zapadni mediji pokušavaju da naprave heroje od Kurda, ignorišući heroizam drugih, što samo pokazuje da zapadni mediji imaju skriveni motiv iza svojih izveštaja, te da postoji agenda da se kurdski borci predstave kao pozitivci u odnosu na ISIS.

Stvaranje Kurdistana

Plan za stvaranje Kurdistana postaje sve nasilniji u Siriji i Iraku. Konstantno bombardovanje SAD ima za cilj da se u okviru granica budućeg Kurdistana uklone sve snage osim kurdskih.

U suštini, bombardovanje od strane SAD je samo uspelo da ojača ISIS na svim lokacijama u Siriji i Iraku, pa čak i uništilo sirijsku infrastrukturu i iračke vojne snage, „slučajno“ pomažući ISIS-u. Međutim, u kurdskim oblastima bombardovanje ima za cilj da oblikuje granice buduće kurdske teritorije na teritoriji Sirije i Iraka. Sve veći broj snaga ISIS-a u Kobaneu značajno pravi problem sirijskoj vojsci da se odbrani od tih snaga u određenim oblastima, dok kurdske snage uspevaju da isteraju snage ISIS-a sa teritorije budućeg Kurdistana.

Boreći se protiv ISIS-a i al Nusre, Kurdi su naišli na neobične saveznike – SAD i Sirijsku oslobodilačku vojsku.

SAD taktički podržavaju kurdske borce u Iraku već neko vreme pod izgovorom da im pomažu da se izbore sa ISIS-om uprkos činjenici da su upravo SAD naoružale i obučile ISIS. Neki bi čak rekli i da Kurdi imaju bolji odnos sa SAD nego sa iračkom vladom.

Vlada SAD je čak pokušala da odobri zakon po kojem će moći direktno da naoružava kurdske i sunitske snage u Iraku neko vreme, a nedavno je odobrila deo tog zakona.

Direktno naoružavanje Kurda u Iraku i sunitskih snaga bi doprinelo nastanku potpuno odvojenih i nezavisnih okruga, koji bi bili van kontrole iračke centralne vlasti i što bi dovelo do raspada države na tri odvojena entiteta – kurdski segment, sunitski segment i šiitski segment. Plan za to postoji već duže vreme, a ako SAD nastave da podržavaju Kurde u Siriji, vrlo je moguće da će se uskoro pojaviti Kurdistan na granicama Iraka i Sirije. Takođe, kao što postoji plan za Irak, postoji plan i za rasparčavanje Sirije.

Iako se predstavljaju u zapadnim medijima kao umerene snage, Sirijska oslobodilačka vojska (FSA) se ne razlikuje od al Kaide, ISIS-a i al Nusre. Ne postoje umereni pobunjenici u Siriji niti su ikada postojali. Postoje dokazi da je FSA činila razne zločine i primenjivala šerijatski zakon na potčinjeno stanovništvo. Ova grupa je čak i javno priznala da je radila sa terorističkim organizacijama u prošlosti.

Stoga činjenica da su kurdske snage spremne da sarađuju sa FSA ne zvuči dobro. Plan SAD da izreže deo Iraka i Sirije postaje sve očigledniji.

Na nesreću po Kurde, oni neće imati mnogo koristi od američke podrške i njihove geopolitičke agende, bar prema onome što je istorija pokazala.

Turski problem

Uprkos mogućnosti razvoja autonomnog ili čak nezavisnog kurdskog entiteta u Iraku i Siriji, Turska sigurno neće dozvoliti da se od njene teritorije odvoji deo za Kurdistan. Turci se protiv toga bore već godinama po cenu međunarodne reputacije, milijardi dolara i ogromne količine uništenja.

Dakle, Erdoganu i njegovim pristalicama se obilo o glavu što podržava Zapad, SAD i NATO s ciljem svrgavanja Asada jer će destabilizacija kurdskih regiona bez sumnje da se raširi na Tursku.

Zaključak

Sve u svemu, kada se uzme u obzir istorija Kurda i zapadnih mahinacija, nema garancije da će Kurdistan ikada nastati. Uz Kurdistan, metoda mikro država i mini država Brezinskog bi se ostvarila. Drugim rečima, ovako slaba država ne bi mogla da se izbori protiv većih nacija i njihovih korporacija.

Bez nastajanja Kurdistana, strategija destabilizacije bi propala, kao i plan da države oko Kurdistana budu uvučene u rat.

Iako ćemo tek videti da li će angloameričko carstvuo uspeti da stvori Kurdistan, nepobitno je da se kurdske snage danas koriste za geopolitičke razloge.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *