ТУРСКА СПОЉНА ПОЛИТИКА: НАТО је постао непријатељ, крећемо се Русији

TURSKA SPOLJNA POLITIKA: NATO je postao neprijatelj, krećemo se Rusiji

24 novembra 2017

Pregovori između Vladimira Putina i Redžepa Erdogana koji su održani u Sočiju 13. novembra i koji su trajali 4 sata, omogućili su im da razmotre čitav kompleks pitanja u bilateralnim odnosima. I ako razvoj situacije u Siriji sam po sebi predstavlja širok geopolitički problem u koji su uvučeni mnogi igrači, to energetika i vojno-industrijska saradnja predstavljaju dve oblasti u kojima Moskva i Ankara direktno uzajamno sarađuju u nacionalnim interesima.

I sličan model odnosa posebno je važan u kontekstu razvoja situacije u Evropi, gde su mnoge zemlje-članice EU, a takođe i države koje teže da upadnu u tu organizaciju, pokušavaju da manevrišu u tuđim pa čak i neprijateljskim interesima.

Najvažniji i istovremeno „osetljiv“ problem za Evropljane i dalje ostaje rusko-turska saradnja u energetskoj oblasti.

Prema rečima Vladimira Putina, on i njegove turske kolege „sa učešćem ministara i šefova vodećih kompanija, predmetno su razmotrili ključne aspekte strateških uzajamnih delovanja u oblasti energetike“. „To se tiče i „Turskog toka“, to se tiče i izgradnje nuklearne elektrane „Akuju“. U skorije vreme „Rosatom“ treba da počne praktični stadijum realizacije projekta. Planiramo da prvi reaktor pustimo u pogon već tokom 2023. godine“ – saopštio je ruski predsednik. „Mi ćemo dati veliki značaj tome da ovi projekti budu na vreme završeni i ostvareni“ – potvrdio je Redžep Tajip Erdogan. [http://www.kremlin.ru/events/president/transcripts/56066]

Nije tajna da razvoj situacije oko saradnje Rusije i Turske u energetskoj oblasti – a pre svega u okvirima realizacije projekta „Turski tok“ – sa loše skrivenom razdražljivošću prate i Brisel i Vašington. Uvod u puštanje u pogon ovog gasovoda i posebno priključenje njemu „izvozne“ grane za države centralne i jugo-istočne Evrope, stvara novu konfiguraciju energetske bezbednosti na kontinentu i potvrđuje ključnu ulogu Rusije u njenom obezbeđenju.

Međutim, ništa manje razdražljivosti u zapadnim prestonicama izaziva i uzajamno delovanje Rusije i Turske u vojno-tehničkoj oblasti – u tom smislu po pitanju kupovine ruskih zenitno-raketnih kompleksa od strane Ankare. „Obe strane su saglasne s tim da zemlje i narodi moraju da se nalaze u jakim i tesnim uzajamnim vezama. Ja posebno veliki značaj pridajem zajedničkim naporima u odbrambenoj industriji“ – ovako je predsednik Erdogan opisao svoje viđenje situacije.

Uoči rusko-turskog samita na visokom nivou, šef vlade Turske Binali Iljdirim u intervjuu američkoj agenciji za poslovne novosti Bloomberg nazvao je kupovinu ZRK S-400 u Rusiji «neophodnošću» i podvukao spremnost Ankare da i ubuduće u Rusiji kupuje sisteme PVO bez obzira na protivljenje SAD i NATO. Prema rečima premijera, Turska je tražila takve sisteme u SAD, EU i NATO, no ti predlozi nisu odgovarali uslovima koje je postavila Ankara, koji su uključivali i dostup tehnologijama i zajedničkoj proizvodnji. „Nikakvog predloga koji bi odgovarao našim očekivanjima, nije bilo. Tako smo mi na kraju sklopili posao sa Rusijom“ – pojasnio je Binali Iljdirim. Šef turske vlade je podvukao da će se „Ankara kretati napred“ po svom planu dobijanja ruskih kompleksa S – 400 „bez obzira na protivljenja“ od strane SAD i NATO.

Mogućnost isporuka ZRK S – 400 još u maju tekuće godine razmotrili predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan. U julu je predsednik Turske potvrdio potpisivanje neophodnih sporazuma o isporuci S – 400: „Potpisi su postavljeni i nadam se da ćemo videti S – 400 u našoj zemlji. I vodićemo ih ka zajedničkoj proizvodnji“. Krajem septembra je pomoćnik ruskog predsednika Vladimira Kožin potvrdio da je Ankara avansno uplatila novac i da je ugovor stupio na snagu. [http://www.rbc.ru/politics/02/11/2017/59faca699a7947e28c15a3d1]

Prema svedočenju generalnog direktora korporacije „Rosteh“ Sergeja Čemezova, „vrednost posla u vezi S – 400 sa Turskom, iznosila je više od 2 milijarde dolara“ (turski izvori su govorili o 2,5 milijarde dolara). Prema preliminarnim informacijama, pregovori su tekli i o isporuci četiri diviziona po ceni od 500 miliona dolara za jedan divizion.

A u septembru tekuće godine Redžep Tajip Erdogan je saopštio da su Moskva i Ankara već razmatrali i moguću kupovinu novijih raketno-zenitnih kompleksa S – 500 d strane Turske. [www.rbc.ru/politics/12/11/2017/5a0851329a794779d17e20e7]

Naravno, sličan razvoj događaja nije mogao proći mimo rukovodstva SAD i NATO pakta. Kej Bejli, stalni predstavnik SAD pri Severoatlanskoj alijansi u intervjuu časopisu The Washington Post je izjavila da je ruski ZRK S – 400 nekompatibilan sa NATO sistemima, a da Rusija, prema njenim rečima, navodno odavno „igra igru“. „To je igra da se prekinu veze unutar NATO-a, među našim saveznicima i da izazove raznoglasje. Oni idu i rade nešto poput toga da Turska kupi sistem PRO“. [https://www.washingtonpost.com/video/live/Amb._Kay_Bailey_Hutchison_on_Russian_military_aggression:_‘They_are_playing_the_long_game’/00e4b226-afa9-11e7-9b93-b97043e57a22]

Šef Pentagona Džejms Metis, prema njegovim sopstvenim rečima, takođe je zabrinut „nekompatibilnosti“ ruskih i NATO-vskih sistema PVO.

„Prekookeanski prijatelji, naravno, negoduju“, izjavio je u vezi s tim Dmitrij Šugajev, šef Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije. No, Turske je, prema njegovim rečima, nezavisna država, koja može sama da donosi odluke o kupovini i o tome da li njeni sistemi „odgovaraju ili ne odgovaraju“ sistemima NATO pakta. [http://www.rbc.ru/rbcfreenews/59e037b89a79474b6d80038e]

Na raspolaganju SAD i NATO postoje poluge pritiska na Tursku. Između ostalog, u novom paketu sankcija protiv Rusije koji je potpisao američki predsednik Donald Tramp, naložena su ograničenja na „suštinske transakcije“ sa učešćem niza ruskih resora i kompanija, pa tako i korporacije «Rosteh» i njenih «kćeri». Prema ovom dokumentu, sankcije SAD za „suštinske transakcije“ sa ruskim strukturama mogu biti uvedene protiv bilo kojih fizičkih, pravnih lica ili državnih struktura različitih zemalja, pa tako i Turske.

Međutim, ovakav pritisak može imati i kontra efekat i dati dodatni impuls uzajamnim vezama Rusije i turske.

„Druga Turska“ – veoma pravilno rezonuje u vezi s tim tursko izdanje Sabah: «Strateško partnerstvo sa Zapadom, koje traje mnogo godina, sada visi na dlaci. NATO je postao neprijatelj koji deluje podmuklo. Turska postaje svesna da se „stajanjem u mestu“ ne može preskočiti preko zamke za nas postavljene. Mi moramo istovremeno da vučemo više poteza. Upravo zato poseta Erdogana Rusiji, Kuvajtu i Kataru ima životno važan značaj. Zaštita stabilnosti u regionu podrazumeva u to vreme zaštitu samih sebe“. [https://www.sabah.com.tr/yazarlar/babaoglu/2017/11/14/rusya-ve-biz]

Tursko iskustvo može imati veoma veliki značaj, u tom smislu i za zemlje Balkana – koje u ovom trenutku razmatraju perspektive razvoja sopstvenih oružanih snaga i sistema naoružanja. Primer Turske demonstrira mogućnost donošenja suverenih odluka čak i u okvirima samog NATO bloka i u svojstvu kandidata za pristupanje Evropskoj uniji.

 (fsksrb.ru)

KOMENTARI4 komentara

 1. Beli Orao says:

  Opšte gledano Rusija i Turska sarađuju odlično ! A to znači za dalji protok nafte i gasa je popravak odnosa Turske i Grčke ,cjevovod ide dalje jer Turci su pristali na to! Dalje je povezivanje Sirijskih izvora a to znači preko Turske pravac Evrope preko Makedonije i Srbije ,još tu klimaju kockice mozaika koji je zacrtan! Evropa propada ako ne pristane ,Rusija jača Balkan a Ameri igraju kolo na sve strane ali niko više na svira ili skorom niko ! Čak i Kurdi znaju da će ih Ameri izigrati a Irak i Iran se priključuju punom parom ,želja Saudijske je isto sve veća da se učlani u taj savez jer vidi da su dosad igrali ludog majmuna za američki cirkus!!! A ti Srbijo sa svojim vučkom koji ni slijepog nebi znao preko ulice prevesti, srljajte pravac EU bez alternative😂😂😂😃😃😄😄😄!!!

  • Velika Metla says:

   Beli orao,eu se pita o svojem pravcu isto koliko li se pitaju ovi srPijanski pacovi,koje su čemerikanci i pirgavci postavili da unište Srbiju!

 2. ilija says:

  neverujem da ce turcin odrzati vernost prema srbima posle nato pakta on ce napsti praoslavlje

 3. R.Srpska says:

  Turcima nista ne treba verovati dok ne izadju iz nato pakta. I kad izadju, iako su time naneli kao 2.vojna sila tog saveza razarajucu stetu savezu, nato ce ih uvek pokusati privuci nazad,mozda cak eu primi u clanstvo samo da ne izadju iz nato, videcemo,nije nemoguca stvar. Ipak,sustunski,turska tim nista nece dobiti,posebno Erdogan koji u tom slucaju ipak nece zadrzati vlast a mizda ni zivot. Tako da verujem da ce Putin svoju igru odigrati uspesno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *