ТУРСКА У СТРАХУ: Курди напредују на фронту, а леђа им чувају Руси!

TURSKA U STRAHU: Kurdi napreduju na frontu, a leđa im čuvaju Rusi!

30 decembra 2015

Kurdish-forces-battling-Islamic-State-jihadists-630Sirijski Kurdi pojačani odredima sirijske vojske protekle nedelje uspešno su izveli ofanzivu duž leve obale reke Eufrat i zauzeli branu Tišrin Dam i most preko nje. Time su prešli crvenu liniju, pošto je Ankara pretila vojnom intervencijom ako Kurdi pređu Eufrat čime stvaraju mogućnost da spoje svoje dve enklave u jedinstvenu autonomiju i time daju primer svojim sunarodnicima koji čine petinu stanovništva turske.

Turskoj su ruke vezane kolapsom odnosa sa Moskvom posle obaranja SU 24 iznad Sirije. Kremlj je od tada uputio nekoliko otvorenih pretnji, pa je čak i predsednik Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za medije uputio poruku “ako hoćete rat, Rusija je spremna.”

Takođe, sirijska teritorija pokrivena je ruskim PVO sistemima, posle čega koalicija okupljena oko SAD za borbu sa Islamskom državom ne dopušta prelete turskih aviona iznad te zemlje u strahu od obaranja. U Sredozemnom moru razmešteni su ruski brodovi i podmornice koje mogu da odgovore čak i nuklearnim oružjem, a Moskva je uputila i dodatne vazduhoplovne u bazu u Jermeniji, na turskoj granici.

U takvoj situaciji sirijska armija vazduhom je prebacila pojačanja svojim Kurdima čija se teritorija prostire duž turske granice, iza leđa Islamske države. Pokazalo se da je i mesto dobro izabrano pošto se teroristi nisu suprotstavili značajnim snagama na tom delu ratišta. U sporom sirijskom ratu u kom se borbe vode kroz naseljena mesta kao čvorišta odbrane terorista, kurdsko-sirijska ofanziva donela je iznenađujuće brz uspeh.


Za nepunih nedelju dana prodrli su tridesetak kilometara preko gotovo gole teritorije duž istočne obale Eufrata i zauzeli pedesetak sela, istina, uglavnom od nekoliko ulica. Duž jedinog puta dospeli su do glavnog cilja, brane Tišrin Dam i prešli Eufrat. Samo dan kasnije očistili su okolna sela, a pojedini izveštaji govore da su se Sirijci i Kurdi potom probili oko šest kilometara severoistočno, u pravcu turske granice. To su mogle da budu i samo izviđačko-diverzantske grupe, ali informacije da su odredi terorista ostali po strani od tog puta ukazuje da ih i dalje nema mnogo na tom pravcu.

Još nije bilo pokušaja napada na liniju snabdevanja sirijsko-kurdske napadne grupe iz Rake, prestonice Islamske države. Raka je udaljena stotinak kilometara južno, a retki putevi koji odatle vode do Tišrin Dama vode preko hole i nenaseljene visoravni na kojoj njihove kolone ne mogu da prođu bez da ih primeti rusko vazduhoplovstvo. Izvori s terena očekuju da će se oni prebacivati manjim grupama i da će im za to trebati mnogo vremena.

Bitka za granicu

Očekuje se da u susret Kurdima pođu sirijske trupe okupljene oko aviobaze Kvejris, pedesetak kilometara zapadno. Međutim, neizvesno je da li će udariti na Dejr Hafer, glavno uporište terorista u oblasti i krenuti kraćim putem ka Eufratu južno od Tišrin Dama. Poslednjih dana napredovali su ka severozapadu ka Al Babu, a na tom pravcu rusko vazduhoplovstvo ravna sve pred njima. U oba slučaja središte Islamske države oko Rake ostalo bi odsečeno od Turske granice i bez mogućnosti da švercuje naftu i za taj novac nabavlja oružje i najamnike.

Erdoganovo rame za plakanje

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sreo se sa saudijskim kraljem Salmanom radi “razgovora o situaciji u Siriji”, odnosno sve većem uticaju Rusije i Irana u regionu. Međutim, pitanje je koliko Saudijska Arabija može da mu pomogne, s obzirom na budžetski deficit od 98 milijardi dolara i budući da je zauzeta bezuspešnim ratom protiv Jemena, gde podržava svrgnutog predsednika Mansura Hadija i njegovu plaćeničku vojsku. Jemenci i pobunjena hutitska plemena čak su prešla na saudijsku teritoriju i raketama Točka U gađaju aerodrome i rafinerije

(Vesti-online)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *