Turska upozorila Nemačku: Hoćemo u EU ili…

Turska upozorila Nemačku: Hoćemo u EU ili…

22 juna 2013

flags386948563Turska je upozorila Nemačku da će se suočiti sa posledicama ako kancelarka Angela Merkel ne odustane od uzdržanog stava kada je reč o pristupanju Turske EU.

U razgovorima ambasadora EU iza zatvorenih vrata Nemačka i Holandija su ove nedelje pokazale uzdržanost tako da zajednički dogovor o napretku Turske na putu ka Uniji nije postignut.

„Nadam se da će ona ispraviti grešku koju je načinila u ponedeljak jer će u suprotnom to dovesti do reakcije“, upozorio je turski ministar za pitanja EU Egemen Bagis povodom odluke koja se očekuje u Briselu u ponedeljak o sudbini novog poglavlja sa Turskom i dodao da bi Merkelova trebalo da ima u vidu osetljivost više od tri miliona Turaka koji žive u Nemačkoj.

Bagis je juče izjavio da je opiranje Nemačke da otvori novo poglavlje u pristupnim razgovorima povezano sa „izbornom kampanjom“ kancelarke Angele Merkel, a Nemačka je danas pozvala turskog ambasadora na razgovor u ministarstvo spoljnih poslova, prenela je agencija AFP.

Turska je zvanično otpočela pristupne pregovore 2005. godine, ali je do sada uspešno uskladila samo jedno od ukupno 35 poglavlja, uglavnom usled neslaganja oko Kipra i žestokog protivljenja evropskih lidera, uključujući Merkelovu i bivšeg francuskog predsednika Nikolu Sarkozija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *