Турска ушла у 3 велика рата – Америка повлачи нуклеарно оружје из Инџирлика – НЕШТО ЋЕ СЕ ОПАСНО ДЕСИТИ

Turska ušla u 3 velika rata – Amerika povlači nuklearno oružje iz Indžirlika – NEŠTO ĆE SE OPASNO DESITI

28 septembra 2020

SAD povlače svoje nuklearne bombe iz Indžirlika, američko-turski odnosi se pogoršavaju.

Politika koju Turska vodi poslednjih meseci na Balkanu i Bliskom istoku primoraće Sjedinjene Države da povuku nuklearne bombe B-61 iz turske baze Indžirlik, navodi se u izveštaju Izraelskog instituta za strategiju i bezbednost.Na osnovu izveštaja, Erdogan i njegova politika u regionu ozbiljno prete i ometaju interese Tel Aviva, što će dovesti do toga da Sjedinjene Države u narednim mesecima preispitaju značaj turske baze i pokrenu postupak za povlačenje nuklearnog oružja koje se tamo nalazi.

Izraelski izveštaj takođe predviđa ozbiljnu političku krizu u Turskoj, koja će se desiti zbog suprotnosti javnosti i turskog rukovodstva, koje je do sada posmatrano kao „alter ego“ Muslimanske braće.

Jerusalimski institut u svom izveštaju predviđa ozbiljan otpor protiv Erdogana, koji će biti izražen u savezu Kurda i Gulenista, a koji će uspeti da sruše Erdoganovu vladu i prevaziđu otpor islamista i kemalista koji trenutno podržavaju tursku vladu.

U poslednjih nekoliko meseci Turska pokušava da interveniše kao spoljna sila u različitim regionima, oko sebe i oko Izraela, uključujući Siriju, Azerbejdžan i Jermeniju, Libiju, i na kraju, ali ne najmanje važno, gasno-teritorijalni spor sa Grcima.

U izveštaju stoji da Turska pod vodstvom Erdogana trenutno nema stalnih saveznika niti rivala, već samo posmatra svoje interese, što je štetno ne samo za Turke već i za zemlje oko nje.

Treba napomenuti da ton u izveštaju prema Turskoj uopšte nije ublažen, a čak je i prva rečenica, prema nekim izraelskim i grčkim medijima, započela rečima da su pod Erdoganovim pritiskom Turci ugrozili stabilnost u regionu i posebno izraelske interese.

Izveštaj ne propušta da optuži Sjedinjene Države, tačnije politiku Donalda Trampa koja je Ankari dala priliku da interveniše u različitim regijama, što je do pre dve godine bilo nemoguće zamisliti.

Izrael je nedavno podržao grčku vladu u sporu sa Turcima oko pomorskih teritorijalnih granica, ali isti izveštaj nije propustio da pomene da je turska intervencija u Libiji takođe pogoršala političku i vojnu situaciju u toj zemlji.

Još značajnija je izjava stručnjaka i političkih analitičara koji su sastavili izraelski izveštaj, koji tvrdi da ove turske akcije otuđuju zemlju od Zapada i NATO-a, iako je Turska članica saveza.Poslednjih dana Turska je inicirala rat Azerbejdžana i Jermenije, a uključuje i angažman turske vojske u akcijama Azerbejdžana.

Analitičari tvrde da Turska vodi paralelno nekoliko ratova istovremeno što nisu izdržale ni mnogo spremnije države, te da će sve ovo biti poslednja Erdoganova igra.

Samoubilački Erdoganov pohod neće se dobro završiti jer se opasno zamerio i Americi i Rusiji a to jedino može da se završi loše po njega.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. Slobodanka says:

  Ne 3, nego 4. Analitičari, a nisu dobro izbrojali, zaboravili su Irak. Turska trenutno već ratuje u 4 zemlje: u Siriji, na severu Iraka, u Libiji, i ima učešća u sukobu Azerbejdžan-Jermenija. Turska ima izgradjen veoma dugačak zid na svojoj južnoj granici prema Siriji i Iraku, zašto se onda spušta ispod tog zida i ratuje na severu Sirije i Iraka? Nada se da kad se na Bliskom istoku sukobe Rusija i SAD, da će posle toga Turska pokupiti sirijski i irački naftni plen. Turska sve više klizi ka 5-om ratnom sukobu protiv Grčke. Turska i Grčka obadve su članice NATO-a, pre izbijanja tog sukoba Amerika mora povući svoje nuklearno naoružanje iz Turske. U protivnom ostaće u Turskoj te će Turska preko noći postati još i nuklearna sila. Sumnjivo je sve ovo, čini mi se da SAD priželjkuje rusko-turski sukob, a do njega će lakše doći ako Amerika skloni svoje nuklearne bombe iz Indžirlika.

 2. Slobodanka says:

  Sumnjam zbog ovoga: "AMERIČKI strateški bombarderi od avgusta izvode simulirane napade na vojne ciljeve na jugu Rusije. Generalštab Oružanih snaga Ruske Federacije objavio je da su to nastavili i tokom septembra. Načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba RF Sergej Rudskoj dodatno je ukazao: „Avioni američkog ratnog vazduhoplovstva B-52H su 28. avgusta, 4. septembra i 14. septembra izvodili su nalete po linijama korišćenja krstarećih raketa iznad voda Crnog i Azovskog mora u funkciji simuliranja raketnih udara po objektima na teritoriji našeg Južnog vojnog okruga“. Precizirao je da su se američki avioni približavali ruskoj državnoj granici na rastojanje do 11 km. Prema njegovim rečima, ruski lovci su 14. septembra presreli tri strateška bombardera B-52 američkog vazduhoplovstva na nebu iznad Crnog mora. Ti avioni su se približavali državnoj granici Ruske Federacije iz Ukrajine. Odatle su izvela imitaciju borbenih naleta sa lansiranjem krstarećih projektila na važne ciljeve u Rusiji: na Sevastopolj, Rostov na Donu, Krasnodar i Soči. Strateške bombardere su tada pratili ukrajinski lovci." > AKO PLANIRAJU KONAČNO POVLAČENJE SVOJIH NUKLEARNIH BOMBI IZ TURSKE BAZE INDŽIRLIK, ZAŠTO U ISTO VREME ISPROBAVAJU VAZDUŠNE NUKLEARNE UDARE PO RUSIJI??? INAČE TAKVE UDARE MOGU DA IZVRŠE I SA BRODOVA IZ CRNOG MORA. ALI AKO ZNAJU/OČEKUJU DA ĆE DOĆI DO RUSKO-TURSKOG RATA, PRE TOGA SKLONIĆE NE SAMO NUKLEARNE BOMBE IZ INDŽIRLIKA, NEGO I SVOJE BRODOVE IZ CRNOG MORA JER U SLUČAJU TAKVOG RATA BOSFORSKI PROLAZ BIĆE TESAN I AMERIČKIM BRODOVIMA KOJI BI SE ZATEKLI U CRNOM MORU.

 3. Slobodanka says:

  Te nuklearne bombe u Indžirliku Amerikanci su i postavili da budu pretnja Rusiji. Ako stvarno nameravaju da povuku nuklearne bombe iz Turske, da li žele unapred da pokažu da time nisu oslabili te zato rade imitaciju nuklearnih udara iz Ukrajine, koja je još bliža Rusiji.

 4. Slobodanka says:

  Ključno pitanje je gde će ih preneti. Negde u Evropu? Ipak Amerikanci gube svoje strateške pozicije spram dugačkog juga Rusije, a to mora da ih boli. Ako ovo bude, Makron će tek da zakuka i ponovo će da traži da Evropa sama vodi računa o svojoj bezbednosti.

  • test01 says:

   ameri su verovatno vec prebacili deo nuklearnog arsenala u Rumuniju !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *