ТУРСКА УШЛА У РАТ: Турски тенкови и командоси ушли у Сирију!

TURSKA UŠLA U RAT: Turski tenkovi i komandosi ušli u Siriju!

24 avgusta 2016

turkish tanks syria 34534Sirijski pobunjenici koje podržava Ankara ušli su danas tri kilometra u sirijsku teritoriju u pravcu položaja ekstremista Islamske države u gradu Džarablusu i preuzeli kontrolu nad obližnjim selom, javila je agencija Anadolija.

„Slobodna sirijska vojska, kako zovem umerenu opoziciju, ušla je u Siriju“, izjavio je danas šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Pozivajući se na neimenovane zvanične izvore, Anadolija je navela da su pobunjenici preuzeli kontrolu nad selom Kaklidžeh.

U akciji borci sirijske opozicije imaju podršku turske artiljerije. Agencija Frans pres je ranije javila da su desetine turskih tenkova ušle na teritoriju Sirije i da gađaju položaje džihadista.

Zapadni mediji javljaju da su turske i koalicione snage na čelu sa SAD jutros pokrenule operaciju čišćenja sirijsko-turske granice od ekstremista Islamske države.

Sama operacija je u Ankari dobila naziv „Štit Eufrata“. Za njen cilj prvo je bilo proglašeno – izbacivanje džihadista iz sirijskog prigraničnog grada Džarablusa. Međutim, turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, ubrzo je svojim snagama postavio i veći i širi zadatak:

„Mi smo jutros pred zoru započeli vojnu operaciju za eliminisanje pretnji koje dolaze od Islamske države i sirijskih Kurda. Naša namera je da onemogućimo napade na teritoriju Turske iz prigraničnih oblasti Sirije. Operacija će trajati sve dok taj cilj ne bude ostvaren“.

U Siriju nisu ušli samo turski tenkovi, već i – komandosi.

Turski avioni su u prvoj polovini dana četiri puta tukli objekte i položaje ID u Džarablusu i oko njega.

Kako se i moglo očekivati, sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova je osudilo upad turske armije na svoju teritoriju i okarakterisalo ga kao – udar na suverenitet Sirije.

Prema nekim procenama, ulazak Turske u rat protiv ID i Kurda Damasku zasad odgovara.

Sirijski vojno-državni vrh ima ovakvu računicu: Ankara se bori protiv kurdskog separatizma u Siriji da bi suzbila kurdski separatizam u Turskoj. Drugim rečima: mora da se bori za celovitost Sirije da bi Tursku spasila od raspada i posledica formiranja u regionu Velikog Kurdistana.

(Fakti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. bob marli says:

    Sad ce Turci ponovo naoruzati teroriste, pa ce se pucati narednih sto godina. Rusi ce napraviti lovu, a i Ameri. Oni zajedno rade, i to samo budala ne moze da vidi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *