ТУРСКА УШЛА У ЗОНУ РУСИЈЕ

TURSKA UŠLA U ZONU RUSIJE

4 decembra 2020

Uprkos uspehu Zapada da stvori niz kriza i žarišta na granicama Rusije Putin se uspešno odupire takvim napadima i nema govora da se Rusija nalazi u defanzivi ili povlačenju, smatra Dušan Gujaničić sa Instituta za političke studije.

Komentarišući pokušaje nove prozapadne vlasti u Moldaviji da izazove novu krizu u Pridnjestrovlju zahtevima na povlačenje ruskih trupa, Gujaničić kaže da je Moldavija toliko siromašna zemlja da nema kapaciteta za oružani sukob sa bilo kim, a po najmanje sa Rusijom.On smatra da je Belorusija uspešno odbranjena i da se Zapad pomirio da je to pitanje koje ne može da se rešava bez Moskve.

On je objasnio zašto gubitak dela teritorija Nagorno Karabaha nije geopolitički poraz Rusije i zašto Jermeni nisu dobili podršku u ovom ratu.

Gujaničić se posebno osvrnuo na ponašanje Turske koja postaje regionalni hegemon ukazujući da nema problema na Kavkazu, Balkanu i Bliskom Istoku u koji Turska nije upletena. On je objasnio komplikovane odnose Turske sa Rusijom i tačke sukoba interesa dve zemlje.

Gujaničić komentariše i krizu Zapada, odnose unutar Evropske unije, bezbednosno stanje u Francuskoj, kao i stanje na Blakanu među bivšim republikama SFRJ.

– Hrvatska se nalazi u ekonomskoj i demografskoj katastrofi – kaže Gujaničić dodajući da se Srbija uprkos svim porazima 90ih pokazala mnogo žilavija od ostalih republika nekadašnje Jugoslavije.

VIDEO:

(HELMCAST)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *