ТУРСКА ВОЈСКА ОПКОЉЕНА СА СВИХ СТРАНА! Сада их држе на нишану! Један погрешан корак и биће побијени!

TURSKA VOJSKA OPKOLJENA SA SVIH STRANA! Sada ih drže na nišanu! Jedan pogrešan korak i biće pobijeni!

23 avgusta 2019

Brz napredak sirijske vojske tokom noći između četvrtka i petka ujutro doveo je do nestajanja džepa militanata u severnoj Hami i opsade turske baze u oblasti.

Uzastopni izveštaji koji stižu satima unazad – sada su potvrđeni u „Muraselon News“, koji navode da je sirijska vojska preuzela kontrolu nad gradovima Kafr Zita, Al-Latamenah i Morek, kao i nad selom Latmina.Čini se da nije bilo sukoba tokom zauzimanja ovih lokacija, s tim da su se militantne grupe – verovatno ne više od nekoliko stotina boraca – povukle do turske osmatračnice južno od grada Morek.

U ovom trenutku, sve što je ostalo od džepa severne Hame je turska vojna baza južno od nje, koja je beznadežno opkoljena i iz koje će svaki izlazak na sever morati da se sprovodi pod nadzorom sirijske vojske.

U sredu je turska vlada tvrdila da se njihova osmatračka baza u blizini Moreka (Osmatračnica br. 9) neće preseliti ili skloniti i da će nastaviti sa operacijama. Kako Turska tačno planira da ovo izvede, ostaje da se vidi.

(Alo)

KOMENTARI8 komentara

 1. teoretičar says:

  Nemam blage veze šta se događa u Siriji. Sve same božije teorije. I ova vest je sasvim zbunjujuća. Turska je tamo po dogovoru sa Rusijom, Sirija je opkolila i šta sad???

  • Slobodanka says:

   Vest nije zbunjujuća. U Siriji oslobođen je na jugu pokrajine Idlib grad Kan Šejkun koji je bio veliko terorističko uporište. Aki uporedo sa tim oslobođeno je još 16 mesta. Pritom snage SAA sa lakoćom su oslobodile severni deo pokrajine Hama, od glavnog grada Hama pa prema Idlibu i desetak mesta u tom kotlu (obruču). Morek je jedno od tih mesta. U njemu je turski vojni posmatrački centar na osnovu dogovora iz septembra prošle godine o demilitarizaciji idlibske zone i povlačenju teškog naoružanja. Svi turski centri, a ima ih oko 15 bili su unutar zone, a ruski i iranski su spolja u odnosu na idlibsku terorističku zonu. Turska iz tih centara imala je zadatak da izvrši povlačenje teškog naoružanja vršeći pritisak na terorističke grupe, ali nije uspela. Sada taj turski centar u Moreku gubi smisao postojanja, jer oblast je oslobođena. Oni su odjednom postali suvišni na velikoj i novonastaloj teritoriji pod kontrolom snaga SAA. Sad u Moreku turske snage ne znaju šta će sa sobom.

   • teoretičar says:

    Nek se bese ili neka prebegnu u siriju i dobiće svaki po 7 devica. Sirijski muškarci su podosta izginuli, manji deo pobego, ono što ostalo osim vojske i odbeglih je starije od mene i nije nizašta. Sirija ima viška i devica i žena. Turci imaju šanse. Rusi još uvek nisu izbalansirali manjak muškaraca od II rata i od njih nema pomoći. Žirinovski je lepo rekao da treba da se ozakoni švaleranje Rusa da bi popravili brojno stanje a ne da se ruskinje udaju za Kineze. Doduše, malo grešim dušu za Turke. Turki su dobri jer tamane Kurde koji su okrenuli leđa Rusiji i pridružili se Amerima. Sada ih ameri odlepili, jer kolko sam ja obavešten, iz nekih razloga Ameri stvarno imaju nameru da se povuku iz Sirije. Da li potpuno ili ne, nemam pojma. To je uvek zagonetka.

  • Slobodanka says:

   Naslov je preteran. Neće turski vojnici biti pobijeni u Moreku, nego ovim snage SAA stavljaju do znanja turskoj sili da je suvišna u Siriji.

  • Slobodanka says:

   Ima u oveme i taktike. Da su snage SAA u Moreku izabrale da se uljudno pozdrave sa tamo prisutnom turskom vojskom, e onda bi teroristi pucali na turske vojnike u preostalim centrima a svi su unutar terorističke zone. Za razliku od ruskih i iranskih centara, turski centri su najviše izloženi prema teroistima.

   • teoretičar says:

    Ako je to tačno bar približno, da sam Sirijac ja bih se izljubio sa Turcima. Onako u čelo da im poželim srećan put. Međutim Turska je tamo da čuva sirijske turkmene džihadiste, ako se ne varam. A pomalo i da tamani kurde. Spomenuo sam, Kurdi su napravili priličnu grešku odbijajući Ruse i sada Turska ima dozvolu od Rusa da ih tamani. Sećam se da je kurdski turski poslanik na početku ove igre čak bio u poseti Kremlju, ali su to mnogi vezali sa ruskom ponudom Kurdima da im se pridruži iako je to bilo u vreme pogoršanja odnosa rusije i turske. Pa eto sad Kurdski poslanik u turskom kongresu više ne posećuje Moskvu. To će se i nama uskoro dogoditi.

    • Slobodanka says:

     Snage SAA (Sirijci) se neće izljubiti sa Turskom vojskom prisutnom u Siriji zbog toga što Turska na dva načina ugrožava teritorijalnu celovitost Sirije. Turska okupacija postoji u najsevernijim teritorijama Sirije zapadno od Eufrata u kojima žive Sirijski Kurdi ijoš Turska se sprema da preuzme najsevernije delove Sirije istočno od Eufrata, a ovde u Idlibu tobože brinući za svoje Turkmene isto postoji turska pretnja. Još uvek postoje šansa da se Sirijski Kurdi vrate pod kapu Damaska, ali SAD nastoji to da spreči stavljajući deo teritorije Sirijskih Kurda (5 km od granice) pod kontrolu Turske. Ovo američko rešenje je krajnje blesavo jer biće veoma teška i nemoguća veza: Turska + Sirijski Kurdi. Ali SAD tim potezom Siriji sem preostalih terorista nameće još jednog ozbiljnog neprijatelja u vidu Turske države, a već Siriju prilično često napada Izraelska država. Sem preostalih terorista u Idlibu na teritoriji Sirije sada se nalaze TRI DRŽAVE OKUPATORA: 1. Izrael na Golanu i još sa čestim "izletima" po celoj sirijskoj teritoriji 2. SAD na jugu pokrajine Homs u bazi Tanf i SAD istočno od Eufrata gde podržava SDF (Sirijski Kurdi + arapsko stanovništvo duž reke Eufrat) 3. Turska koja je već okupirala severne delove Sirije zapadno od Eufrata (severni delovi pokrajine Alepo), a sada bi u dogovoru sa Amerikancima na krajnjem severu Sirije da se širi i istočno od Eufrata pa do Iraka. Očigledno da će SAD nastojati po svaku cenu da oslabi Siriju. Medjutim posle oslobodjenja Idliba Sirija ima još mogućnosti za preuzimanje svojih teritorija. To je reka Eufrat i preuzimanje njene južne obale u oblasti Tabka; ta južna obala zove se i istočna obala Eufrata, "istočna obala" je u odnosu na smer kretanja reke ka jugoistoku i ka jugu. Istovremeno Sirija može da izvrši preuzimanje značajnih teritorija severne tj. zapadne obale reke Eufrat, a značajno je da uz reku Eufrat živi pretežno arapsko stanovništvo a ne kurdsko. Najteže će biti osloboditi teritorije uz Eufrat na njenom izlazu iz Sirije izmedju grada Deir ez Zor i Bukemal-a na krajnjem jugu. TO JE RELATIVNO MALA TERITORIJA VEOMA BOGATA NAFTOM I VEOMA TEŠKA ZA OSLOBADJANJE. Za uspeh toga bilo bi značajno da susedni Irak potera američku vojsku kući, Irak to već dugo najavljuje ali zasad realizacije toga NEMA. Slobodne teritorije Sirije stalno će rasti, ali po svoj prilici Sirija neće u skorije vreme biti teritorijalno celovita. Da bi konačno otišla iz Sirije i Iraka SAD bi morala da bude poražena još negde: recimo da pukne njen finansijski balon (dedolarizacija) ili da pukne njen Jeloustonski supervulkanski balon.

 2. M says:

  Pa,Turska će to izvesti kao mali miš,šuljajući se i pokrivši ušima po glavi!Išlo im je dok su blefirali,ali sad u igru alaze i aduti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *