TURSKI AMABASADOR TRAŽI OPRAVDANJA: Izjava Erdogana je izmišljena

TURSKI AMABASADOR TRAŽI OPRAVDANJA: Izjava Erdogana je izmišljena

13 jula 2014

Erdogan7angry9Ambasador Turske u BiH Džihad Erginaj i ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozaj demantovali navode medija u regionu o izjavi turskog premijera Erdogana.

Podsetivši da su neki internet portali bez pozivanja na bilo kakav izvor pre dva dana objavili da je Erdogan navodno izjavio da se kune Alahom da bi svako ko bi na bilo koji način dirnuo Bošnjake imao protiv sebe 100 miliona Turaka, ambasador Erginaj u izjavi Anadoliji tvrdi da je reč o lažnoj izjavi, što ne donosi ništa dobro BiH.

Ambasador Erginaj je naglasio da je Turska protiv bilo kakvih separatističkih retorika, da je prijatelj BiH i njena podrška na svakom planu i da želi mirnu, stabilnu i prosperitetnu BiH, kao i da podržava BiH u celini, što je, kako je istakao, potvrdjeno i tokom nedavnih poplava.

„Večernji list“ je, u izdanju za BiH, pre dva dana preneo navodnu Erdoganovu izjavu, koju su preuzeli gotovo svi mediji u regionu.

Izvodi Erdoganove izjave su objavljeni na nekoliko bošnjačkih sajtova, poput goBiH.ba, cazin.net i saff.ba.

„Turska ili Osmansko carstvo je svoju braću Bošnjake u davnoj prošlosti predalo neprijatelju, Austrougarskoj, bez ikakve zaštite! To sebi nikad nismo i nećemo moć halalit, ali onda je ponovo zlo došlo po Bošnjake i opet smo na tom ispitu pali, nismo uspjeli da ih zaštitimo! Sad se kunem velikim Alahom da, kad bi iko na bilo kakav način dirnuo Bošnjake imao bi protiv sebe sto miliona Turaka. Zato se nemojte čuditi kad turski ratni brod uplovi u Neum jer to je naš znak i podrška suverenitetu BiH!“, navodno je rekao Erdogan, prenosi „saff.ba“.

Prvobitno je bilo najavljeno da će u Neumu od 14. do 19. jula biti održane pomorske vežbe turske mornarice, ali za sada o tome još nema zvanične saglasnosti u Sarajevu.

Bozaj: Naš premijer nije dao takvu izjavu

Ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozaj izjavio je danas Tanjugu da su neistiniti izveštaji pojedinih medija u BiH o izjavi turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da bi svako ko bi na bilo koji način dirnuo Bošnjake protiv sebe imao 100 miliona Turaka i dodao da će o tome sutra zvanično obavestiti srpske vlasti.

„Naš premijer nije dao takvu izjavu“, rekao je ambasador Bozaj. „To ni na koji način ne odražava istinu.“

Podsetivši da su neki mediji u BiH preneli navodnu Erdoganovu izjavu, Bozaj je rekao da je njegov kolega u Sarajevu, ambasador Džihad Erginaj, obavestio tamošnje vlasti da ne postoji takva izjava.

„Video sam da su i neki mediji u Srbiji preneli te neistinite navode te ću sutra o tome i zvanično obavestiti srpske vlasti“, rekao je Bozaj.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *