Турски авион над хрватским небом, а хрватски мигови се нису ни мрднули

Turski avion nad hrvatskim nebom, a hrvatski migovi se nisu ni mrdnuli

6 februara 2015

MIG-21UM167CLOFTINGUNSHARPIMG_9577Bila je sreda, 28. januar 2015. U Hrvatskoj kontroli vazdušnog saobraćaja na Plesu operater je gledao u tačkicu na radaru koja je predstavljala avion u letu iznad BiH, duž granice sa Hrvatskom. Prijavio se kontroli leta u Beogradu i nije se odjavio, a leteći nad BiH, nije se prijavio ni kontroli leta u Zagrebu, piše “Večernji list“.

Operator je pokušavao da uspostavi kontakt sa avionom, ali nije uspevao, ni na radnoj ni na frekvenciji u slučaju vanrednih okolnosti.

U međuvremenu je  mlaznjak prešao granicu Hrvatske i ušao u njen vazdušni prostor u području „SONIC“, u visini Udbine. Posle neuspele uspostave veze sa avionom, kontrola leta obavestila je operativno sedište Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

Ali dva dežurna aviona mig-21 nisu poleteli uprkos tome, ocenjuje “Večernji“, što bi bilo logično da krene u presretanje neindentifikovanog aviona. Posle 11. septembra (kada se dogodio napad na Kule bliznakinje u Njujorku) svi neprijavljeni avioni se presreću jer predstavljaju potencijalno veliku opasnost zbog terorizma i napada na civilne, energetske ili druge ciljeve i mogu počiniti veliku štetu i brojne žrtve.

Turski avion nesmetano je nastavio da leti hrvatskim vazdušnim prostorom još 25 do 30 minuta, a iznad severnog Jadrana, u visini Umaga, u međugraničnoj morskoj zoni između Italije i Hrvatske presrela su ga dva italijanska lovca, najverovatnije F-16, koji su poleteli iz baze kraj Ravene, sa istočne obale Jadrana, piše taj list.

Posle presretanja i provere Italijani su dopustili avionu da nastavi put prema odredištu – Ženevi. Radilo se naime o civilnom, turskom poslovnom avionu „Embraer Phenom 300 E55P“, utvrdilo se posle.

O incidentu su odmah progovorili stručni krugovi. Tvrdilo se da hrvatski borbeni lovci nisu poleteli jer nisu ispravni. Ni godinu i po nakon što je počeo remont hrvatske borbene eskadrile migova, oni navodno nisu u zadovoljavajućem stanju.

(Večernji list)

KOMENTARI2 komentara

  1. FORum LIvii says:

    Hrvatske vazdusne snage , to sto imaju aviona i helikoptera,su angazovani u Ukrajini . Nadgledanje svog neba , prepustili su okolnim zemljama na casnu rec .

  2. Boki says:

    JBG , besparica...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *