ТУРСKИ АВИОНИ ПРЕСРЕЛИ ЦИПРАСА, ГРЧKА УПУТИЛА ДЕМАРШ АМБАСАДОРУ! Ваздушни сукоб Анкаре и Атине не јењава

TURSKI AVIONI PRESRELI CIPRASA, GRČKA UPUTILA DEMARŠ AMBASADORU! Vazdušni sukob Ankare i Atine ne jenjava

27 marta 2019

Grčko ministarstvo spoljnih poslova uputilo je demarš turskom ambasadoru u Atini navodeći da turski borbeni avioni sve češće narušavaju vazdušni prostor Grčke.

Ovog puta je konkretan razlog za demarš bilo „ometanje“ helikoptera kojim je leteo grčki premijer Aleksis Cipras na ostvo Agatonisi u Egejskom moru, gde je prisustvovao obeležavanju godišnjice ustanka protiv osmanske vladavine 1821. godine, prenosi grčki list Katimerini.Incident se dogodio samo nekoliko dana nakon što su se grčki i turski ministar spoljnih poslova Jorgos Katrugalos i Mevlut Čavošoglu složili da će se delegacije Grčke i Turske sastati kako bi razgovarale o merama za izgradnju poverenje zasnovanim na sporazumu koji su 1988. godine potpisali tadašnji grčki premijer Karolos Papuljas i njegov turski kolega Mesut Ilmaz.

Tokom 25. marta, koji je dan nezavisnosti u Grčkoj, turski avionu su 47 puta u istočnom Egeju narušili grčki nacionalni vazdušni prostor, a zvaničnici u Atini tvrde da se aktivnostima Turske na Egeju krši sporazum iz 1988. koji, citiraju, predviđa da se obe zemlje uzdrže od vojnih aktivnosti i izbegavaju vojne vežbe tokom perioda turističke sezone, kao i nacionalnih i verskih praznika.

Grčki zvaničnici vide narušavanje vazdušnog prostora kao demonstraciju agresivnog stava Turske, kao i kampanje koju vodi Redžep Tajip Erdogan uoči lokalnih izbora u Turskoj koji se održavaju u nedelju.

Prema izveštajima, Cipras je bio u helikopteru kada su se približila dva turska borbena aviona F-4, čime je povređen grčki vazdušni prostor. Helikopter je morao da leti niže kako bi izbegao turske avione, koje su presreli grčki avioni F-16.

Incident u blizini Agatonisija u Grčkoj vide još i kao manifestaciju dugo promovisane turske teorije o „sivim zonama“ u Egejskom moru, kojom se osporava suverenitet Grčke na nekolika ostrva u istočnom Egeju.

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Neuporedivo više poštujem otvorenog neprijatelja,kakav nam je turčin,nego ovo ljigavo pseto,i služinče pljačkaša sa zapada!

  2. Roki says:

    Bravo za Turke! Udrite ove unijate, kvazipravoslavce... Jeste nam Rusija majka, ali nam je pomalo i Turska otac!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *