ТУРСКИ Ф-16 „ОБОРЕНИ“ У АМЕРИЧКОМ КОНГРЕСУ: Ништа од продаје ловаца док Анкара не испуни све захтеве Вашингтона

TURSKI F-16 „OBORENI“ U AMERIČKOM KONGRESU: Ništa od prodaje lovaca dok Ankara ne ispuni sve zahteve Vašingtona

30 oktobra 2023

TURSKA želi da kupi 40 novih lovaca F-16 Block 70 za 20 milijardi dolara, uključujući u ovaj iznos nekoliko milijardi dolara koje je Ankara prethodno uložila u program F-35, iz kojeg je izbačena zbog kupovine Ruski sistema protivvazdušne odbrane S-400.

Ulogu pregovaračke monete u ovom poslu odigralo je članstvo Švedske u NATO, čemu su se turske vlasti protivile.Nedavno je predsednik Redžep Tajip Erdogan poslao parlamentu protokole o ratifikaciji ulaska Švedske u alijansu, čime je izrazio zvaničnu saglasnost sa ovom procedurom. Međutim, njegov zahtev za američkim borbenim avionima i dalje ostaje bez odgovora, uprkos obećanjima Bele kuće.

Kako je navedeno u Defense News, predsedavajući i visoki članovi komiteta za spoljne poslove oba doma američkog Kongresa mogu jednostrano da obustave prodaju oružja. A trenutno neki od njih još ne nameravaju da odobre posao.

-Jasno je da su to morali da urade (ratifikuju članstvo Švedske u NATO) pre nego što smo razmotrili prodaju oružja. Ali postoje i druge stvari koje uzimamo u obzir: upotreba sistema naoružanja, pitanja ljudskih prava i zabrinutosti koje imamo, rekao je Ben Kardin, predsednik komiteta Senata za spoljne poslove.

Prema njegovim rečima, da bi se konkretno razgovaralo na tu temu, potrebno je sačekati jasan signal Bele kuće. Međutim, američki Stejt department još nije poslao zahtev Kongresu za prodaju borbenih aviona Turskoj.

Drugi istaknuti članovi Kongresa pravdali su svoje protivljenje sporazumu tvrdeći da Ankara koristi oružje, uključujući avione američkog porekla, da napadne američke partnere (misleći na sirijske Kurde), olakšavajući „ilegalne“ ruske finansijske tokove i izazivajući napetost u Egejsko more. Pojavile su se tvrdnje da je Turska stacionirala F-16 u Azerbejdžanu tokom rata sa Jermenijom 2020. godine. Pobeda Bakua je rezultirala napuštanjem Nagorno Karabaha više od 100.000 Jermena, što se može protumačiti kao etničko čišćenje.

(TV Front)

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Ej, glupi Turci u americkom teatru, smesni ste, bre.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *