ТУРСКИ МЕДИЈИ ПИШУ: Турска треба да иступи из НАТО и да се окрене Русији, Ирану и Кини

TURSKI MEDIJI PIŠU: Turska treba da istupi iz NATO i da se okrene Rusiji, Iranu i Kini

22 juna 2022

„DŽUMHURIJET“ – jedan od najuticajnijih i najvažnijih turskih listova – objavio je da Turska nije imala nikakve vajde od decenijskog članstva u NATO i da treba da ga napusti.„Za 70 godina članstva u alijansi, Turska nije imala ni jednu opipljivu korist, a jedini argument u prilog ostajanja u vojnom bloku je pravo veta unutar alijanse. A istupanje iz NATO doneće niz prednosti Ankari“ – nedvosmislen je turski list.

I precizira: „Ako Turska napusti Alijansu, granica NATO će ići linijom severoistočna granica Grčke-Egejsko more-Krit-Južni Kipar-Izrael, a ta promena će prvenstveno pogoditi planove SAD. Moraće da se odreknu ideje o pretvaranje Crnog mora u `NATO jezero`. Doduše, SAD to ne mogu postići ni sa Turskom u sastavu alijanse“.

„Džumhurijet“ navodi i da će istupanje Turske iz pakta značiti neuspeh američkih planova za uticaj na Kavkazu i u Centralnoj Aziji. I ukazuje:

„Za samu Tursku bi napuštanje NATO značilo prelazak na strateško partnerstvo sa Rusijom i Iranom, kao i integraciju u Šangajsku organizaciju za saradnju i BRIKS. Osim toga, po izlasku iz alijanse, SAD više neće moći da primoravaju Tursku da učini bilo šta u njihovom (američkom) interesu, a u Evroaziji će Turska imati snažnu vojnu moć“.

Ako je suditi po izjavama američkog državnog sekretara, Entoni Blinkena, SAD ne zamišljaju budućnost NATO bez Turske.

Štaviše, SAD planiraju da i dalje kontrolišu Ankaru, da zadrže njenu vezanost za Zapad i da obezbede podrške Ankare u nekim kritičnim pitanjima.

„Džumhurijet“ zaključuje da Turska mora da „preseče pupčanu vrpcu koja je vezuje sa NATO“ i da Amerikancima zatvori Crno more i pristup Kavkazu i Centralnoj Aziji. A sama da postane „deo Velikog evroazijskog partnerstva i novog sveta“.

(Fakti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Rista Bre says:

    Lepi snovi. Amerika, odnosno NATO, nije ispustila još ni jednog pijuna iz članstva, pa neće ni Tursku. Amerika ima nuklearne glave u Turskoj, ima svoje strateške interese, a to znači da Turska nema ama baš nikakve šanse da se povuče iz NATOa, a da ostane i dalje Turska. Kao što taj Džumbus od novina primećuje, Turska nema nikakve dodatne koristi od NATOa, ali to i jeste program Amerike. Ne koštate nas ništa. To Džumbus pomalo baca udicu u ime Turskih želja, pa šta ispadne. Najverovatnije, kilavo dete. Atomske glave će ostati u Turskoj, na bilo koji način. Usput, što Džumbus verovatno zna, američke baze u Turskoj plaća dobrim delom i turski narod, kao i svuda. Svoje baze širom sveta ne plaćaju samo Amerikanci. Taman posla. Dakle, povlačenje iz NATOa znači i uklanjanje atomskih bunkera iz Turske a to može da se izvede na dva načina i treći način, najverovatniji, da se nikad ne izvede. Prvi način uklanjanja nuklearnih glava sa jedne teritorije je da se nuklearne glave aktiviraju na mestu(u ovom slučaju to mesto se zove Turska) i tako izbegnu troškovi demontaže i transporta, ispune želje Džumbusa, a drugi način je da ostanu zauvek u Turskoj spremne da se aktiviraju negde dalje. Tursko rukovodstvo, ma koliko shvatalo da imaju više interesa da idu u BRIKS, nikada neće rizikovati da bude uništeno. Briga Ameriku za njihov interes. Isto je i sa Nemačkom, Italijom, Japanom a nešto slično se uvaljalo i u Rumuniju. Nisu ni Finska ni Bugarska ni Grčka ni Južna Koreja daleko od turskog scenarija, a pod određenim okolnostima tu će se sigurno priključiti i Tajvan, samo ovi pigmejci još to ne znaju ili bar misle da se tako nešto neće dogoditi. Da neće je samo MOŽDA, a da hoće je VEROVATNO! Zato Amerika vole ove male klovnove i polako ih sprema za prvu roštiljsku postavu. Ako do tog roštiljanja ikad dođe, treba biti savesno spreman. Čak i Srbija, koja nije NATO, može da bude takav jedan bunker. Na KiM. Što više nukleraki u blizini Rusije, Kine a uskoro i Indije, daleko od Amerike a pomalo i od Britanije, Francuske i Nemačke, znači više vremena i moranja da Rusija uništava te glave koje su preblizu Rusije. Važno da ne napadne oma Ameriku. Dakle, to june neće Tursku mune! U najboljem slučaju, dok ne crkne. A to june rođeno tek tu skoro i neće crkne tako brzo. Nije to june staro hiljadu godina kao Rusija i Kina. Ima tek da raste i pase travu po celom svetu, a dotle...Turska će pre nestati nego to june!(ne znam ko to june napisao pre nekako, ali ja ukrao i koristim ga kao slatkiš sve češće jer ja volem i junetinu nasa ražnja. Tu reč "nasa" sam upravo ovog trena smislio i tako još više obogatio novo "edukativni" srpski jezik)

    • Pakao Azovstala says:

      Trebalo bi da izađu iz nato, sve je to tačno. Ali turskoj ne treba vojna moć u Evro-azijskoj uniji jer neće biti ugrožena, Rusija ni Iran ni Kina za tursku teritoriju nisu zainteresovani a ekonomski će se podići mnogo više nego s amerima i EU. Između nas, Rusa i Srba, i muslimana, treba da vlada savez mira, da smo svi svesni da su anglo-cionisti tumor sveta koji zajednički trebamo uništiti skupa sa vatikanskom satanskom religijom. Turskoj treba utom smislu dati širenje na katoličke teritorije a da vrati Carigrad i mane se ćorava posla oko podrške nakitu i Rami,to je srpska zemlja. Ali usmjeriti tursku na katolike,dati im širenje na katoličke zemlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *