Турски нутрициониста објашњава зашто бели лук нарочито треба да конзумирају жене

Turski nutricionista objašnjava zašto beli luk naročito treba da konzumiraju žene

23 marta 2020

Poznato je da beli luk pomaže u sprečavanju mnogih bolesti, ali pored toga, postoje slučajevi kada ga treba izbegavati, dok protiv neprijatnog zadaha nakon njegovog konzumiranja postoji vrlo jednostavno rešenje.

Korist

Mnoga od blagotvornih dejstava belog luka su već odavno poznata, a turski nutricionista Šebnem Kandirali Jildirim smatra da beli luk pomaže u preventivi raka mlečnih žlezda, a snižava i nivo šećera u krvi.



Ovo povrće takođe pomaže u neutralisanju posledica trovanja hranom, a sumporno jedinjenje koje sadrži doprinosi normalizaciji krvnog pritiska.

„U slučajevima trovanja hranom prouzrokovanih kampilobakterijama, beli luk je sto puta efikasniji, nego uobičajeni antibiotici“, smatra Jildirim.

Pozivajući se na podatke istraživanja, ona je izjavila da žene koje redovno konzumiraju beli i crni luk ređe oboljevaju od artritisa kukova, pošto ovo povrće sadrži supstance, koje sprečavaju uništavanje zglobne hrskavice.

Štetnost

S druge strane, ruski infektolog Elena Ciganova je u izjavi za radiostanicu „Govori Moskva“ upozorila u slučaju kojih bolesti ipak ne bi trebalo konzumirati ovo povrće.

Konkretno, treba ga izbegavati u slučaju kamena u žuči, problema s bubrezima, kao i gastrointestinalnim traktom.

„U slučaju običnog gastritisa, kao i čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu treba izbegavati konzumiranje belog luka“, istakla je Ciganova.

Ona je još istakla da ne treba koristiti previše belog luka u cilju jačanja imuniteta, jer njegova efikasnost u borbi protiv akutnih respiratornih virusnih infekcija nije dokazana.

Jak miris

Turski nutricionista Šebnem Kandirali Jildirim smatra da neprijatni miris belog luka ne bi trebalo da predstavlja smetnju za njegovu konzumaciju. Da bi se to izbeglo, ona preporučuje da se beli luk jede zajedno s prokuvanim mlekom.

„Ako vam se sviđa ukus belog luka, umesto da ga dodajete tokom pripreme jela, možete ga jesti i sirovog, pošto termička obrada sprečava formiranje veoma korisnog sumpornog jedinjenja koje on sadrži“, istakla je turska doktorka.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *